18:33 / 23.01.2020.

Autor: Martina Klaić/Dnevnik/IMS/M.M./HRT

Korak naprijed na dugom putu

-

-

Foto: - / -

Britanski znanstvenici objavili su prije nekoliko dana da su napravili veliki korak u liječenju raka. Evo što o otkriću kažu naši stručnjaci.
Britanski znanstvenici objavili su prije nekoliko dana da su napravili veliki korak u liječenju raka. Otkrili su novi način u kojem imunosni sustav ubija zloćudne stanice i pritom ne oštećuje okolna tkiva. Istraživanja su provedena na miševima, a o mogućem lijeku za ljude za sada se ne govori. Evo što o otkriću kažu naši stručnjaci.

-
Otkrivena nova metoda kojom bi se mogle liječiti sve vrste raka

- Uzmemo stanice pacijenta i onda reprogramiramo obične T-stanice kako bi prepoznale tu specifičnu molekulu MR1 i ako ih vratimo u ljude onda ubijemo samo stanice raka, ali ne i druge, kaže Felix Wensveen, predsjednik Hrvatskog imunološkog društva.

I to stanice najvećih ubojica - tumora na koži, debelom crijevu, prostati, jajnicima, dojkama i maternici. Istraživanje je dosad provedeno samo na miševima.

- Postoje biljezi koji se mogu susresti na više tumorskih tipova, na više tumorskih stanica pa to onda vodi k tome da će isti taj lijek, isti princip moći biti upotrijebljen u više tipova zloćudnih tumora, rekao je predstojnik Klinike za onkoligiju KBC-a Zagreb Stjepko Pleština.

Iako je riječ o važnom otkriću, znanstvenici upozoravaju da o lijeku zasad nema ni govora.

- To nije lijek i ne može se javno govoriti ni o mogućnostima da će se iz toga stvoriti lijek ubrzo. Nego moramo na temelju ovoga otkrića početi testirati da li se sličan imunološki odgovor može očekivati i kod ljudi i kod liječenja tumora kod ljudi, rekao je znanstvenik Ivan Đikić.

Liječenje tumora T-stanicama nije nepoznato. Posebno kod leukemije.

- Uvođenje imunoterapije u rutinsku kliničku praksu je dramatično promijenilo sudbinu onkoloških bolesnika čineći neke metastatske zloćudne tumore izlječivima, što je ranije bilo nezamislivo, rekao je Pleština. 

U liječenju onkoloških bolesnika posljednjih godina učinjen je velik pomak. Ovo znanstveno otkriće još je jedan djelić slagalice na tom putu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!