11:01 / 09.01.2021.

Autor: V.K./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Korbar: Na dubini od 10 km blokovi se pomaknuli 1-2 metra

-

-

Foto: - / -

Nakon snažnih potresa na petrinjskom području tlo se, čini se, nikako ne smiruje, mnogi su građani uznemireni te je i dalje mnogo nedoumica i pitanja vezanih za potrese.
Nakon snažnih potresa u petrinjskome području, tlo se, čini se, nikako ne smiruje, mnogi su građani uznemireni te je i dalje mnogo nedoumica i pitanja vezanih za potrese.

➡️ Posljedice potresa - nove informacije

Dr. sc. Tvrtko Korbar, znanstveni savjetnik Hrvatskog geološkog instituta (HGI), objavio je precizniji uvid u geologiju petrinjskog područja te je o tome govorio u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

- Timovi Zavoda za geologiju skupljali su tektonske podatke nakon potresa u Banovini, rekao je te dodao da se na stranicama Hrvatskog geološkog instituta mogu pronaći podaci o potresima i mogu se slati fotografije i podaci o pukotinama na terenu i izljevima pijeska u dolinama rijeka koje će im pomoći u definiranju rasjeda koji su nastali tijekom potresa, rekao je.

- Na temelju novinarskih dojava koje su se objavljivale napravila se koncepcija istraživanja na terenu, rekao je.

Na ovom području postoje dva rasjeda, ali prikaz se razlikuje potpuno drugačije od potresa u Zagrebu.

- Izravno, zagrebački potres i ovaj na području Sisačko-moslavačke županije nisu povezani. Riječ je o dva odvojena epicentralna područja, istaknuo je te dodao kako svaki potres daje znanstvene podatke koji služe za obrade seizmologa i modeliranje geoloških rasjeda koji su aktivirani tijekom potresa.

Naglasio je kako su sve informacije s terena potvrdile da je riječ o razmicanju kilometarskih blokova oko Petrinje u smjeru satelita ili suprotno od satelita koji je prije i poslije potresa prešao preko tog područja.

- Sjeverozapadni blok pomaknuo se 30-ak centimetra prema satelitu, a jugoistočni blok pomaknuo se za 30-40 centimetara od satelita. To su horizontalni pomaci koji su očekivani te sam slom na dubini od 10 kilometara biometarskih dimenzija i blokovi su se tu pomaknuli metar do dva pa se oslobodila silna energija koja je izazvala primarne i sekundarne manifestacije potresa na površini.

Istaknuo je kako na krškom području ne bi bilo manifestacija potresa kao što su urušne jame, ali bilo bi površinskih pukotina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!