17:09 / 09.11.2018.

Autor: S.L./M.M./HRT

Korčula turistima nudi bogato kulturno-povijesno nasljeđe

-

-

Foto: - / -

Kineski gosti izrazito su važni radi produljenja sezone. A zadržati ih i koji dan dulje ne bi trebao biti problem s obzirom na to da su im na putovanjima posebno važne kulturno-povijesne znamenitosti.
Zadržati goste što dulje, i produžiti sezonu, želja je svih turističkih djelatnika. Kineski gosti izrazito su važni radi produljenja sezone. A zadržati ih i koji dan dulje ne bi trebao biti problem s obzirom na to da su im na putovanjima posebno važne kulturno-povijesne znamenitosti. Kojih ne manjka ni Korčuli, pa se na otoku Marka Pola najviše novca ulaže upravo u obnovu kulturnih sadržaja. 

U domaćoj javnosti Pelješki most doživljavaju kao prekretnicu u gospodarskoj suradnji Hrvatske i Kine. No ako pitate Kineze, veza dviju država  počela je davno prije.

"Odnosi Kine i Hrvatske utemeljeni su prije 700 godina, kada je poznati svjetski putnik Marko Polo došao u Kinu i napisao čuveni putopis, naše prijateljstvo počelo je tada, kaže Luo Shugang, kineski ministar turizma i kulture.

Najbolje to znaju u Korčuli. Svjetski putnik važan je dio turističke promidžbe grada. U povijesnoj bitki između Venecije i Genove, koja se 1298. odigrala u  korčulanskom kanalu, Marko Polo bio je zarobljen. U tamnici je i napisao knjigu Milijun.

"Kad znamo da je to nakon Biblije i Kurana najprevođenija knjiga, ta povijesna povezanost bitke pod Korčulom knjiga koja je proslavila Marka Pola imamo se čime podičiti i što prezentirati našim gostima", rekao je Andrija Fabris, gradonačelnik Korčule.

Za  prvu fazu uređenja kuće Marka Pola iz projekta prekogranične suradnje dobili su 400.000 eura. Ostatak novca obećala su ministarstva turizma, kulture i regionalnog razvoja. Obnavlja se i Gradski muzej Korčula - 11 milijuna kuna osigurano je iz europskih fondova.

Dok radovi traju, vrijedne muzejske zbirke preseljene su u obližnju palaču Arneri. Turista ima i ljeti i zimi. Jer turističku ponudu Korčula temelji na bogatom kulturno-povijesnom nasljeđu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!