Posavec: Ovo je još jedno veliko upozorenje da se što prije izgrade nasipi

11.08.2023.

11:34

Autor: Studio 4/HRT/IMS/R.S.

Vodeni val na Dravi još nije prošao Hrvatskom nakon obilnih oborina u Austriji, Sloveniji i našoj zemlji prije tjedan dana. Ušao je u Osječko-baranjsku županiju, vrhunac prolazi Donjim Miholjcem i polako ide prema Belišću. Proteklih dana dramatično je bilo na sjeveru, u Međimurskoj i posebno Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje su se spojili vodeni valovi Mure i Drave. 

Darko Koren, koprivničko-križevački župan, komentirajući vodeni val u Hrvatskoj rekao je da smo u posljednjih nekoliko godina svjedoci raznih nepogoda kao što su poplave, požari, migrantske krize, ali da je ovo što se sada dogodilo nešto što čovjek može osvijestiti samo ako to vidi vlastitim očima. 

- Svi ste se mogli uvjeriti kakva je ovdje bila dramatična situacija međutim mi koji ovdje živimo i koji smo sve te sate proveli na terenu zajedno sa svim ljudima koji su sudjelovali u obrani možemo doživjeti tu prijetnju u punom smislu. To se do sada nikada nije dogodilo, svi povijesni vodostaji do sada su bili maksimalno 578 centimetara izmjereni u Botovu, objasnio je Koren. 

- Možete zamisliti u kojoj smo mi bili opasnosti i strahu sve ove dane dok nismo prebrodili taj val, dodao je. 

Povijesni vodostaji 


Matija Posavec, međimurski župan, objasnio je da je Međimurje kraj između dvije rijeke Mure i Drave te da je kraj okružen rijekama koje su bilježile povijesne vodostaje i protoke. 

- Reagirali smo bez obzira na sve, angažirali sve stručne službe, stalno bili na terenu, kuće su obranjene, štete na poljoprivrednim poljima sanirat će se kada se voda u potpunosti povuče i onda ćemo vidjeti kako dalje. Sada je najvažnije da je to prošlo i uz svu pomoć i solidarnost prema susjedima u Koprivničko-križevačkoj županiji, kazao je Posavec. 

Posavec je istaknuo da je Hrvatska za razliku od Slovenija imala 24 sata za pripremu na vodeni val koji dolazi. 

- Mi smo u koordinaciji sa žurnim službama uspjeli napraviti nemoguće, nadovezao se koprivničko-križevački župan. 

Koren je rekao da je bilo dirljivo za vidjeti građane koji su sudjelovali u obrani od poplava. 

- Ima štete, ali da nismo bili ovako organizirani mislim da bi one bile veće, dodao je. 

Izgradnja nasipa 


Posavec je objasnio da je najvažnije bilo zaštititi domaćinstva, ali da sada treba vidjeti kako dalje. 

- Ovo je još jedno veliko upozorenje da se što prije izgrade nasipi tamo gdje se oni trebaju izgraditi. Treba povući sva moguća europska i nacionalna sredstva te brzo ići s tom investicijom. Treba pitati i struku hoće li nam klimatske promjene češće donositi vremenske nepogode, ako je tako moramo mijenjati sustav obrana od poplava, rekao je. 


"Najvažnije obeštetiti ljude"


Posavec je dodao da je najvažnije obeštetiti ljude i da Vlada mora donijeti hitnu odluku po tom pitanju. 

Koren je kazao da će se nakon povijesnih vodostaja sustav obrane od poplava morati mijenjati i nadograđivati. 

- Uglavnom su nasipi izdržali, bilo je potencijalnih opasnosti na koje se reagiralo dodatnim intervencijama, dodao je Koren. 

Šteta 


Koren je rekao da je vrlo teško reći kolika će biti šteta dok se voda ne povuče. 

- Prepustimo nekoliko dana stručnim službama da se sve napravi sukladno proceduri, kazao je. 

Posavec je istaknuo da će šteta u Međimurskoj županiji biti puno manja nego 2012. i 2014. godine te dodao da će se još utvrditi hoće li biti elemenata za proglašenje elementarne nepogode. 

- Mi smo već krenuli sa sanacijom nekih šteta, ali naravno da trebamo pomoć i s nacionalne razine, rekao je Posavec. 

- Svako ulaganje u nasipe i njihova investicija je puno manja od štete koja može nastati ako se nešto takvo dogodi, dodao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!