U izolaciji od kraja kolovoza

02.02.2021.

19:18

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Dom za starije i nemoćne osobe, Split

Dom za starije i nemoćne osobe, Split

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Iako im je to bilo najavljeno, cijepljeni korisnici županijskoga Doma za starije i nemoćne na dvije splitske adrese  jutros ipak nisu izašli van, a nisu smjeli ni primati posjete. Čekalo se da županijski stožer civilne zaštite dobije odobrenje od nacionalnoga. U izolaciji su od kraja kolovoza! 

Galerija
Zoran Biluš, prvi cijepljeni u SDŽ, Foto: Regionalni dnevnik/HRT
Ivan Škaričić, ravnatelj Doma u Splitu, Foto: Regionalni dnevnik/HRTKorisnica Doma za starije u Splitu, Foto: Regionalni dnevnik/HRTPero Ivulić Francuz, korisnik Doma u Splitu, Foto: Regionalni dnevnik/HRTDom za starije i nemoćne osobe, Split, Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Sjest će za volan, prvi put nakon pet mjeseci izolacije. Dobro je, pali otprve, ali bivši ragbijaš Zoran Biluš neće još nikamo. Čeka odluku stožera. Službeno je službeno.

- Ništa od izlaska. A sad, šta ću vam pričat o razočarenju ljudi. Znate, javili su ovo, ono, to je palo u roku od 20 minuta sve u vodu, kazao je. 

On se prvi cijepio protiv koronavirusa u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U domu na Zenti obje doze cjepiva primilo je 230 korisnika, u Vukovarskoj ulici -180.  

Županijski stožer tek je danas predložio nacionalnome ukidanje mjera pa se čeka zeleno svjetlo iz Zagreba. Bit će, kažu, možda do kraja dana.

A korisnici nestrpljivi, nije lako. Nisu više mladi.  

- Ja ne znam hoću li za godinu-dvije izlaziti. Meni je godina dana života ukradena, ustvrdio je Biluš. 

Nešto je veseliji Pero Ivulić Francuz. I on je primio obje doze cjepiva. Kad izađe -prošetat će rivom, s ekipom.  

- I onda ideš, dobar dan, zdravo, jesi živ, kako si ti prošao i tako, ali bilo bi mi draže da pričekamjoš koji dan dok se kafići ne otvore, kaže Ivulić.  

Ivan Škaričić, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Split nada se da više neće biti ovakvih situacija da će korisnici morati tako dugo biti izolirani, daleko od svojih obitelji i fizičkih kontakata, jer je ovo, kaže, njima postalo i tjeskobno i depresivno.  

Upravo su najveći splitski domovi za starije pod posebnim povećalom i struke i javnosti još od proljeća lani. Tada je, u prvome valu pandemije, samo u Vukovarskoj ulici, s COVID-19 umrlo 18 štićenika. Ne ponovilo se.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!