U izolaciji od kraja kolovoza

02.02.2021.

19:18

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Dom za starije i nemoćne osobe, Split

Dom za starije i nemoćne osobe, Split

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Iako im je to bilo najavljeno, cijepljeni korisnici županijskoga Doma za starije i nemoćne na dvije splitske adrese  jutros ipak nisu izašli van, a nisu smjeli ni primati posjete. Čekalo se da županijski stožer civilne zaštite dobije odobrenje od nacionalnoga. U izolaciji su od kraja kolovoza! 

Sjest će za volan, prvi put nakon pet mjeseci izolacije. Dobro je, pali otprve, ali bivši ragbijaš Zoran Biluš neće još nikamo. Čeka odluku stožera. Službeno je službeno.

- Ništa od izlaska. A sad, šta ću vam pričat o razočarenju ljudi. Znate, javili su ovo, ono, to je palo u roku od 20 minuta sve u vodu, kazao je. 

On se prvi cijepio protiv koronavirusa u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U domu na Zenti obje doze cjepiva primilo je 230 korisnika, u Vukovarskoj ulici -180.  

Županijski stožer tek je danas predložio nacionalnome ukidanje mjera pa se čeka zeleno svjetlo iz Zagreba. Bit će, kažu, možda do kraja dana.

A korisnici nestrpljivi, nije lako. Nisu više mladi.  

- Ja ne znam hoću li za godinu-dvije izlaziti. Meni je godina dana života ukradena, ustvrdio je Biluš. 

Nešto je veseliji Pero Ivulić Francuz. I on je primio obje doze cjepiva. Kad izađe -prošetat će rivom, s ekipom.  

- I onda ideš, dobar dan, zdravo, jesi živ, kako si ti prošao i tako, ali bilo bi mi draže da pričekamjoš koji dan dok se kafići ne otvore, kaže Ivulić.  

Ivan Škaričić, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Split nada se da više neće biti ovakvih situacija da će korisnici morati tako dugo biti izolirani, daleko od svojih obitelji i fizičkih kontakata, jer je ovo, kaže, njima postalo i tjeskobno i depresivno.  

Upravo su najveći splitski domovi za starije pod posebnim povećalom i struke i javnosti još od proljeća lani. Tada je, u prvome valu pandemije, samo u Vukovarskoj ulici, s COVID-19 umrlo 18 štićenika. Ne ponovilo se.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!