18:53 / 03.06.2019.

Autor: Ana Macan/V.K./HRT

Korisnici Hipodroma protiv Bandića

Fotografija: Luka Stanzl/ PIXSELL

Fotografija: Luka Stanzl/ PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dugogodišnje korisnike zagrebačkog Hipodroma šokirala je obavijest da do početka prosinca moraju napustiti prostor i isprazniti štale u kojima je smješteno 170 konja.
Dugogodišnje korisnike zagrebačkog Hipodroma šokirala je obavijest da do početka prosinca moraju napustiti prostor i isprazniti štale u kojima je smješteno 170 konja. Zagrebački Hipodrom obuhvaćen je, naime, projektom poznatim kao "Manhattan na Savi".

Ivana Horvat veći dio života provela je na Hipodromu. Nekoć kao natjecateljica, danas kao trenerica. Njezinu ljubimcu Paradoksu ovo je dom već 22 godine. Njegova mama i baka ovdje su osvajale brojne medalje, i to je samo jedna od stotinu priča koje su ispisale 70-godišnju povijest Hipodroma.

- Ne mogu jednostavno zamislit neko drugo mjesto gdje bi mi mogli ići dalje s našim sportom. Strašno, istaknula je Ivana Horvat, trenerica.

Ovdje se održava više od 80 posto svih konjičkih natjecanja u Hrvatskoj. Ponudili su im novu lokaciju koju Savez ne smatra primjerenom.

- To je jedna novoizgrađena štala u Čehima koja ima otprilike 50-ak mjesta i to apsolutno ne zadovoljava uvjete kakve mi tražimo jer, prije svega, tamo neće biti moguće organizirati ovakva natjecanja, naglasio je Mladen Brezić, predsjednik Zagrebačkog konjičkog saveza.

Prvi čovjek Zagreba već dugo ne krije da za atraktivno zemljište uz Savu ima druge planove - realizaciju popuno novog bloka - tzv. Manhattna na Savi. O preseljenju danas nije htio govoriti, no to je učinio njegov koalicijski partner.

- Grad Zagreb, to je zaista pitanje za gradonačelnika, ima planove za taj prostor i sukladno tome donijeti će odluku. Ukoliko to bude na skupštini mi ćemo jasno reći što mislimo o tome, rekao je Drago Prgomet, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, HDZ.

Korisnici Hipodroma neće lako odustati. Vjeruju da ih štiti Zakon o sportu.

- Članak 68 kaže, ako se miče jedan takav sportski objekt da se mora naći zamjenski. Pa mi u najmanju ruku tražimo ovakav objekt, a ako se gradi novi, još bolje, rekao je Brezić.

Mogući nestanak zelenog Hipodroma pod betonom i prometnicama na ustanak je dignuo i građane susjednih naselja.

- Ljudi se angažiraju da skupe što više potpisa za peticiju protiv izmicanja hipodroma i ne samo protiv izmicanja hipodroma, već i suludog projekta Manhattan, govori Mirjana Pasanec, potpredsjednica Udruge građana Siget.

Građanska inicijativa zaštitu Hipodroma tražit će i na prosvjedu iduće subote.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!