"Korisnici Huaweija u Hrvatskoj zasad ne trebaju biti zabrinuti"

22.05.2019.

11:14

Autor: HRT

default error photo
U Studiju gostovao je dr. sc. Davor Cafuta s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu.
Tehnološki rat SAD-a i Kine koji je rezultirao Trumpovom zabranom poslovanja za američke tvrtke s kineskim Huaweijem imat će velike posljedice za korisnike iz cijelog svijeta. Posebno je odjeknula objava iz Googlea čiji je mobilni sustav android ugrađen u velik dio pametnih telefona u svijetu da počinje otkazivati suradnju s tom kineskom kompanijom. U Studiju 4 o ovoj je temi govorio dr. sc. Davor Cafuta s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu.

Rekao je da korisnici Huaweija u Hrvatskoj zasad ne trebaju biti zabrinuti.

- S obzirom na to da postojeći telefoni koji su isporučeni imaju licenciju s Googleom. Što znači da će Google vjerojatno osigurati svoje "patcheve" i u nekoj budućnosti i onaj prvi "upgrade", a s obzirom na to da danas većina telefona prima samo prvi "upgrade" vjerojatno nakon toga neće više ništa biti, ustvrdio je.

- Jedini koji mogu biti zabrinuti su korisnici koji su se vezali za tu marku. Huawei sada izlazi jedan tipičan telefon, preklopivi, on jedini sa Samsungom na tržište izlazi s tom novom tehnologijom i vjerojatno će mu pasti prodaja. Logično bi bilo očekivati zbog ove cijele situacije. Pa bi neki korisnici mogli jednostavno odustati od kupnje, rekao je. 

- Ja ne bih kupio, a vjerujem ni većina gledatelja, telefon koji nema Google maps ili Gmail jer smo jednostavno previše vezani za njih. Novi automobili se proizvode s "Google car"-om pa se telefon poveže s njima. Jako puno stvari koje smatramo modernom tehnologijom prestalo bi funkcionirati, istaknuo je.

Na pitanje je li to jako velik udarac za Huawei, rekao je da sigurno da je u ovoj fazi, no i da sve ovisi o tome kako će se SAD odnositi prema ovoj zabrani.

Govorio je još o tome što nas čeka u budućnosti, o 5G mreži, personalnom marketingu, novim tehnologijama, zaštiti na internetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!