09:44 / 29.09.2021.

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

"Koristi srce da bi se spojio sa srcem"

„Koristi srce da bi se spojio sa srcem”

„Koristi srce da bi se spojio sa srcem”

Foto: ST4 / HRT

Dr. Ante Anić, kardiolog Opće bolnice Zadar rekao je u emisiji Studio 4, kako je moto Svjetske kardiološke federacije, Europskog i Hrvatskog kardiološkog društva, „Koristi srce da bi se spojio sa srcem”. Nedostupnost kardiološke skrbi u doba pandemije, manji kontakt kardioloških bolesnika s liječnicima i medicinskim osobljem, rezultirao je porastom kardio vaskularne smrtnosti, koja je bila prije u padu.

- Nije prevencija prva riječ kod Dana srca, već je to i spajanje. Moramo napraviti strategiju u vrijeme pandemije kako bi kardiološki pacijenti mogli doći pravovremeno do savjeta i terapije ima smisla, naglasio je i dodao kako je broj intervencija u Hrvatskim bolnicama padao od 8-10 posto, ali je dramatično pao broj ambulantnih pregleda.

Kazao je kako sigurno ravnatelji bolnica rade sve kako bi se nadoknadilo sve i da liste čekanja ostanu bar na razini pred pandemijskog razdoblja. 

Lani je od kardio vaskularnih bolesti umrlo 22 tisuće 886 osoba, a među njima je više žena.

- Dugo se smatralo da su srčano žilne bolesti, bolesti muškaraca. To je tako u mlađoj dobi, ali u starijoj dobi taj se rizik izjednačava, no žene kako imaju veću životnu dob, one imaju teže kliničke oblike pa i smrtnost. U 2020. godini imali smo oko 13 tisuća umrlih žena, a 9-10 tisuća muškaraca, rekla je prim.dr. Vrica Kralj, voditeljica Odjela za srčano-žilne bolesti, HZJZ.

- Žene su zaštićene svojim reproduktivnim hormonima do 45. do 50. godine života, a onda taj rizik raste. Ono što se još treba naglasiti je to što kod žena te bolesti imaju tiši tok koji se ne prepoznaje, rekla je Kralj.

Postoji preventivni probir kod žena starijih od 45 godina koji može otkriti potencijalne opasnosti.

- Žene od 45 godina koje nisu bile u visokom riziku radile su osnovne pretrage lipidogram, visoko senzitivni troponim i CRP i tu je pronađeno da je velikom broju testiranih žena nađen visoki rizik i kod njih se zahtjeva terapija, govori.

Rekla je kako bi žene iznad 45 godina trebale kontrolirati tlak, šećer i povišeni kolesterol.

Na pitanje koje su najčešće kardiovaskularne bolesti, Anić je rekao kako se mi još uvijek na žalost govorimo o arteosklerozi i prevenciji miokarda, dok u svijetu se govori o promociji zdravog načina života jer to dramatično smanjuje rizik što se vidi u Skandinavskim zemljama.

- Navest ću 3 ključna aspekta kod nas u Hrvatskoj koji su bitni za prevenciju kardio vaskularnih problema, a to su adresiranje pretilosti u tinejdžerskoj dobi, adresiranje pušenja u srednjoj životnoj dobi i definitivno načinu života žena u post meno pauzi, istaknuo je Anić.

- Danas svatko na mobilnom telefonu može skinuti aplikaciju koja će pratiti ritam srca i tako se može u najranijoj fazi prepoznati poremećaj i tako se može spasiti moždani udar, govori i dodaje da ako se aritmija liječi u ranom stadiju ona se najčešće može spriječiti.

Na pitanje što s novim pravilima glede cijepljenja za medicinare, Anić je rekao kako ih je većina cijepljena, ali se treba vidjeti jasan razlog zašto svojim potezom necijepljenja potencijalno ugrožavaju zdravlje drugih.

- Strah od cijepljenja mora se pobijediti edukacijom. Tu smo zakazali i trebamo se više potruditi, rekao je.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!