12:32 / 17.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Korlaet: 70 zgrada u samoobnovi, za 400-tinjak donesena odluka

Luka Korlaet

Luka Korlaet

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Dvije godine od potresa u Zagrebu je 70 zgrada sa žutim i crvenim oznakama u samoobnovi, a za njih 400-tinjak donesena je odluka i one bi se posredstvom Fonda za obnovu tijekom ožujka, travnja i svibnja napokon trebale početi obnavljati, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.


- Tih 70 zgrada koje su u samoobnovi su zgrade gdje su se građani sami organizirali, podigli kredite, krenuli u obnovu i računaju s povratom sredstava iz Fonda za obnovu", pojasnio je dodavši da je to legitimno ali da država, kroz Ministarstvo i Fond, mora povećati broj odluka.

Upitan je li zadovoljan brzinom i dinamikom obnove u dvije godine od potresa, koju će se obilježiti 22. ožujka, odgovorio je da nije.

- Naravno da nisam zadovoljan isto kao što ni vi niste zadovoljni ali mogu vas možda pokušati utješiti na način da je trebalo obaviti puno nevidljivih predradnji - u vidu donošenja Zakona, pa onda kada se pokazalo da on nije baš savršen, izmjena tog Zakona, pa tu je bio program mjera koji operacionalizira taj Zakon, pa se promijenio Pravilnik o jednostavnoj javnoj nabavi koji ju je podigao na europske pragove, pa su se trebale provesti te javne nabave..., pobrojao je Korlaet duge administrativne postupke.

Oni su se, kaže, po Zakonu morali obaviti, i sada su obavljeni.

- Kada govorimo o obnovi privatnih zgrada - veliki broj odluka je izdan od strane Ministarstva i Fond za obnovu ih sada provodi, istaknuo je.

Već u ožujku i travnju vidjet će se, tvrdi, i fizička obnova na djelu. "Za početak napokon kreće rušenje one neslavne kuće na uglu Petrinjske i Đorđićeve, kao simbol te obnove koja nikako da krene", rekao je Korlaet na Zagrebačkom velesajmu.

Za obnovu javnih zgrada, kaže, tu je Grad puno jači.

- Tu obnova ide jer su to zgrade u gradskom portfelju i tu daju sve od sebe iz tjedna u tjedan da to ide nekim normalnim tempom, kazao je.

Naglasio je i da je većina školskih zgrada već obnovljena, te je preostalo još četiri osnovnoškolske i osam srednjoškolskih za obnovu.

Najavio je i da na red dolaze i zgrade ostalih namjena. U kulturi se dovršava "Gavella" i bit će spremna za sljedeću sezonu, a krenula je i obnova Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Također, u obnovu kreću zgrade u zdravstvu, pa je tako krenula rekonstrukcija i dogradnja bolnice Vrapče.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!