Korlaet smatra da su uvažene njihove sugestije za ubrzanu obnovu

14.04.2022.

12:41

Autor: Hina/HRT

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet izjavio je u srijedu kako najava novog resornog ministra Ivana Paladine da se kroz pet točaka kreće u ubrzanu obnovu pokazuje da su uvažene sugestije čelnika Zagreba, koji to traže već dulje vrijeme.

Korlaet je rekao novinarima prilikom posjete raseljenim Ukrajincima u Gradu Mladih da su se sastali s Paladinom prije dva tjedna, uz prisustvo predstavnika Fonda za obnovu, a čini mu se da tripartitna koordinacija ima smisla i da će polučiti rezultate.

Za plan ubrzane obnove u pet točaka rekao je kako u Gradu Zagrebu dugo o tome govore i sugeriraju ubrzanje procesa kroz grupiranje nabava, generičke troškovnike i korekcije cijena u programu mjera.

No, Zagreb u procesu obnove privatnih zgrada ima ograničene ingerencije, a glavnu riječ imaju Ministarstvo koje donosi odluke i Fond koji ih provodi.

Po informacijama koje su dobili od Fonda, doista kreću konstrukcijske obnove, prvi izvođač uveden je u posao na adresi Kraljevec 3 za višestambenu zgradu, a tijekom travnja trebalo bi očekivati još pet gradilišta konstrukcijske i tridesetak nekonstrukcijske obnove.

Uz to, u samoobnovi je 70-ak objekata, a riječ je o građanima koji su ušli u proces sami.

Kad je riječ o javnim zgradama, najavio je da će Osnovna škola Ivan Merz biti gotova u svibnju, a do kraja godine još tri osnovnoškolske i osam srednjoškolskih zgrada, ustvrdivši da se zgrade u gradskom portfelju obnavljaju punom parom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!