14:14 / 09.03.2022.

Autor: M.M./HRT/Hina

Za izbjeglice iz Ukrajine u pripravi i Zagrebački velesajam

Za izbjeglice iz Ukrajine u pripravi i Zagrebački velesajam

Za izbjeglice iz Ukrajine u pripravi i Zagrebački velesajam

Foto: Emica Elvedji / Pixsell

U Hrvatsku je dosad ušlo 3600 izbjeglih građana Ukrajine, rekao je zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet te izvijestio da ih Grad Zagreb prima u motelu Plitvice i hotelu Rakitje, na raspolaganju su Grad mladih, Tomislavov domu i Snježna kraljica, a u pripravi je i Velesajam.

Korlaet je novinarima rekao da se izbjegli građani Ukrajine s granice prevoze u tri prihvatna centra: u Osijek, Varaždin i Gospić, odakle se onda dalje smještaju u hotele, motele i u privatni smještaj po cijeloj državi, pa tako i u Zagreb.

- U Zagrebu ih primamo u motel Plitvice, koji je već na rubu kapaciteta, u hotel Rakitje, a na raspolaganje smo stavili i Holdingove kapacitete - odnosno 'Grad mladih', 'Tomislavov dom' i 'Snježnu kraljicu', istaknuo je Korlaet.

- Za slučaj velikog priliva izbjeglih građana Ukrajine, stavljamo u pripravu paviljon 5 na Zagrebačkom velesajmu koji ćemo adekvatno opremiti s krevetima i sanitarnim čvorovima i kuhinjom, i koji može primiti do čak 800 ljudi, najavio je Korlaet na konferenciji za novinare na kojoj je Turistička zajednica Grada Zagreba predstavila Festival svjetla.

Knjižnice grada Zagreba omogućile besplatan upis izbjeglicama iz Ukrajine

Knjižnice grada Zagreba omogućit će izbjeglicama iz ratom zahvaćene besplatan upis u knjižnicu želeći na taj način pružiti potporu svim građanima Ukrajine i izraziti solidarnost u teškim trenucima, priopćeno je iz KGZ.


U sklopu Knjižnica grada Zagreba djeluje Središnja knjižnica Rusina i Ukrajinaca čiji je centralni dio fonda smješten u Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu, a dijelovi građe iz fonda mogu se posuđivati u narodnim knjižnicama u Vinkovcima, Lipovljanima, Slavonskom Brodu, Vukovaru i Petrovcima, podsjećaju iz KGZ-a.

Zbirka sadrži knjige, časopise, novine, te AV građu, kao i referentnu zbirku. S obzirom na to da se građa nabavlja direktno u Ukrajini, knjižnica predlaže čitateljima najnovije knjige suvremenih popularnih ukrajinskih autora povijesnih, kriminalnih i drugih romana i priča, filozofskih traktata i neobične poezije, koji su danas priznati najboljima u Ukrajini, ali i izvan njezinih granica, dodaju.

Središnja knjižnica Rusina i Ukrajinaca ujedno je i kulturni centar te organizira izložbe, književne i glazbene večeri, a voditeljica knjižnice Katarina Todorcev Hlača izrazila je spremnost pomoći i oko svih drugih informacije koje bi posjetiteljima knjižnice bile potrebne.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!