10:55 / 28.02.2020.

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/IMS/HRT

Korlević: Meteor eksplodirao visoko, dijelovi pali na zemlju

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Zagrebu i okolici malo nakon 10 sati i 30 minuta čula se snažna tutnjava. Iz Seizmološkog su zavoda potvrdili da je bila riječ o probijanju zvučnog zida.
Iznad Hrvatske, nešto iza 10.30 eksplodirao je meteor. Dijelovi su se raspršili od Istre, prema Zagrebu i granici sa Slovenijom.

Zbog jake tutnjave mnogi su bili i zabrinuti i pomislili da je riječ o padu nekog objekta ili probijanju zvučnog zida, no iz službe 112 potvrdili su nam kako nisu zabilježene letačke aktivnosti.

Znanstvenici zabilježili najjaču eksploziju nakon Velikog praska 
Pokraj Zemlje prolazi asteroid promjera 370 m

Hrvatska kontrola zračne plovidbe objavila je priopćenje u kojemu među ostalim stoji da je nekoliko zrakoplova jutros prijavilo svjetleći objekt:

"Nekoliko zrakoplova pod nadležnošću Centra oblasne kontrole zračnog prometa Zagreb (British Airways, Air Serbia, zrakoplov HRZ-a...) prijavilo je oko 10.45 po lokalnom vremenu svjetleći objekt, a potom i dimni trag, otprilike na poziciji VOR-a Zagreb, nepotvrđene visine.

Navedena pojava (rasprskavanje i pad meteorita) nije imala nikakvog utjecaja na operacije u zračnom prometu, kao niti na sigurnost letenja u cjelini, ali je u svakom slučaju interesantna s obzirom da se ne događa često, a što su piloti i potvrdili svojim prijavama", stoji u priopćenju.

Korado Korlević, poznati astronom, rekao je za HRT, kako se neupitno radi o meteoru koji je eksplodirao visoko u atmosferi, ali su dijelovi došli do zemlje. Počela su ispitivanja i očekuje da će se, u točnosti od oko 1 kilometar, uspjeti izračunati gdje su pali dijelovi. Dodao je kako se radi o preko 20 kg materijala koji je uletio u Zemljinu atmosferu. Zašto se meteor raspao, na kojoj visini i kojom brzinom, trebali bi doznati iz rekonstrukcije, rekao je.Sa strane slunjskog poligona se vidjela neka svjetlost i čula su se dva snažna udara. Obično kada se razminiravaju zaostale minske naprave ima i dima, kaže nam očevidac iz Karlovca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!