Kormorani uništavaju riblji fond

04.01.2023.

07:00

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik/HRT/IMS

Kormorani

Kormorani

Foto: HTV / HRT

Rijeka Gacka u cijelom je svijetu poznata po najvećim autohtonim potočnim pastrvama. Posebno je cijene sportski ribiči koji ulov mjere, važu i - vraćaju u rijeku. No, njezin je fond posljednjih godina dramatično ugrožen zbog - kormorana. Populacija te zaštićene ptice nakon dolaska na gacko područje već ima više od 600 jedinki te je pastrva u opasnosti da bude istrijebljena. 

- Jučer smo dečki i ja išli ih potjerati bilo ih je pedesetak komada na stablu i niže isto gdje oni spavaju preko noći, rekao je Matej Šporčić, voditelj ribočuvarske službe Gacka d.o.o.


Ova je ptica zaštićena europskim zakonom, a korijene vuče s ruskog područja. Dnevno pojede ili ubije do dva kilograma riba.


- Uzimaju veliku ribu, to su ribe do 40 i preko centimetara znači koje on fizički ne može progutati, ali on nju usmrti i jednostavno ispljune van jer je ne može progutati i te ribe mi često nalazimo uz obalu, kazao je ribič iz Otočca Milan Bogdanić.


Svake se godine rijeka Gacka poribi tonama pastrve iz obližnjeg Centra za uzgoj autohtonih pastrva.


- Ako smo poribili s tonom ribe, neka od toga otiđe u kolateralnu štetu deset do dvadeset posto, znači iduće godine taj riblji fond bi trebao biti tu negdje, međutim on rapidno opada. To je jedan od čimbenika gdje je taj kormoran napravio nam veliku štetu, pojasnio je  Nikola Cvitković, predsjednik Ribolovne udruge Gacka. 


Tvrtka koja gospodari rijekom o svemu je godinama izvještavala resorno ministarstvo i traži od njega adekvatne odgovore i rješenja. Do danas nisu dobili nikakav odgovor.


- Da budem jasan, mi nismo da njega treba istrijebiti, u biti on u Gackoj ne treba biti, nije ga nikad ni bilo. Zadnjih godina bilo je po trideset četrdeset komada pa pedeset do sto, mi ove godine brojimo do 600 komada. Sada zamislite, oni kilu do dvije ribe pojedu svaki. Tko može to pratiti, isfinancirati, poribiti Gacku da ona ima svoj brend i imidž u svijetu, rekao je  Josip Orešković, rukovoditelj Radne jedinice gospodarenje rijekom Gackom pri poduzeću Gacka d.o.o.


Očito je da je taj ptičji ribojed Gacku doživio kao vrhunski restoran, no, ima li ga pravo opustošiti, pitanje je koje traži hitan odgovor i rješenja struke i Ministarstva gospodarstva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!