19:12 / 29.08.2019.

Autor: Borka Juras Slamić/V.K./HRT

Kornati: 12 godina od najveće tragedije hrvatskog vatrogastva

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dvanaest je godina prošlo od najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva, one na otoku Kornatu. Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, 12 ih je poginulo na mjestu ili preminulo nakon nekoliko dana u bolnici.
Dvanaest je godina prošlo od najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva, one na otoku Kornatu. Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, 12 ih je poginulo na mjestu ili preminulo nakon nekoliko dana u bolnici. Komemoracija na otoku. U znak sjećanja - ispred vatrogasnog doma položeni su vijenci, a na Kornatu je održana sveta misa.


Jedini je preživio tada 23-godišnji Frane Lučić iz Tisnog. Sjećanje na dvanaestoricu poginulih vatrogasaca počelo je jučerašnjim mimohodom u Tisnom.

Središnjoj komemoraciji kod kamenih križeva podignutih na otoku nazočio je uz obitelji stradalih i potpredsjednik Vlade ministar Davor Božinović.

- Razgovarao sam danas s obiteljima stradalih vatrogasaca. Suosjećam s njihovom boli koju nije lako nositi. To je teret s kojim je teško živjeti - rekao je Božinović.

Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković rekao je kako je želja svih da se slična tragedija više nikada ne ponovi.

- Želimo da se slična tragedija nikada ne dogodi, da se ne ponovi i da se naši heroji nikada ne zaborave. Ove godine isto smo imali jednog smrtno stradalog vatrogasca u Velikoj Gorici i teško nam je svima. Vidimo da je ovdje i ove godine velik broj vatrogasaca koji se zajedno s obiteljima odazvao da odamo počast našim herojima, našim junacima i sigurno ih nikada nećemo zaboraviti - dodao je Tucaković.

12 kamenih divova za 12 vatrogasaca! Među njima dvojica Crvelina. Otac i sin.

- Što ide dalje, to je sve to teže, sve gore. Jako nedostaju. Jako, jako i grozno, govori Ajka Crvelin, majka Ante i supruga Ivice, vatrogasaca stradalih na Kornatu.

12 godina i ista neodgovorena pitanja: što se dogodilo na Kornatu i tko je kriv?

- Po meni je to sramota što nitko nije odgovarao, a 12 života je izgubljeno, rekla je Vesna Puček, sestra i kći stradalih vatrogasaca.

- Najviše me boli to kad su saznali da sam stradao. Nisu htjeli pomoći, nego smo 5 sati čekali pomoć, rekao je Frane Lučić.

Čekajući umirali. Oni s ozljedama sličnim Franinim, da su pomoć dobili na vrijeme, možda bi i preživjeli:

- Oni su imali realnu šansu da prežive, rekao je Dušan Zečević, sudski vještak, 20. listopada 2012.

Jedini krivac za državu je bivši županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica. Ukrcao je maloljetnike u helikopter, nije poslao pomoć, tajio informacije o tragediji... Dva puta mu sude - dva puta je oslobođen krivnje.

No, novih optužnica nema. Ni novih saznanja o uzroku stradanja. U teorije o eruptivnom požaru ili izgaranju nehomogene plinske smjese nitko ne vjeruje.

Godine prolaze - odgovora ni odgovornih nema.

- Zna se sve kako tko zapovijeda, tko je koga poslao i tko je s kim komunicirao. Na koju razinu je prešlo spašavanje i gašenje. Mislim da je to jednostavno, ali eto, izgleda da još nije vrijeme da se riješi taj slučaj, rekao je Tome Belakušić, zapovjednik DVD-a Tisno.

No, nitko više i ne vjeruje da će to vrijeme ikada doći!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!