Korona nije poremetila rad ortopedskih ambulanti u Biogradu

12.11.2021.

07:07

Autor: Žana Morović-Rudić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Operacijske sale u punom pogonu

Operacijske sale u punom pogonu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Specijalnoj ortopedskoj bolnici Biograd zbrinjavaju se lakše, srednje i nepokretne zaražene osobe. Na COVID odjelu trenutačno je 24 oboljelih. Unatoč tomu biogradska bolnica, za cijelo vrijeme pandemije nije odustala od svoje primarne djelatnosti - ortopedije.

 

Od početka pandemije, u biogradskoj bolnici od COVID infekcije liječilo se 500-injak pacijenata. Unatoč tomu korona nije poremetila rad specijalističkih ortopedskih ambulanti. Dvije operacijske sale u punom su pogonu.

- Mogu reći da smo u 2021. napravili više operativnih zahvata nego 2019. prije same pandemije, rekao je Mate Kutleša, ravnatelj Specijalističke ortopedske bolnice Biograd.

Na specijalističke preglede čeka se mjesec dana, maksimalno dva.

- Niti su se produžile liste čekanja, niti mi na bilo koji način usporavamo te liste jer smo dali sve od sebe da maksimalno imamo po 7 - 8 operacija, rekao je Branko Uhoda, zamjenik ravnatelja Specijalističke ortopedske bolnice Biograd.

- S obzirom na ponovnu zahuktalu epidemiološku situaciju u smislu povećanja broja oboljelih tako i među našim djelatnicima, imamo svakodnevno pozitivnih djelatnika i ispadanja zbog samoizolacije, rekla je Radojka Birkić, glavna medicinska sestra.

Pa organizirati rad medicinskog osoblja nije lako, kaže glavna sestra koja je i sama preboljela, lakši oblik korone.

- Jake glavobolje i mišićnu bol, rekla je Radojka Birkić, glavna medicinska sestra.

Na COVID odjelu trenutačno su popunjena 24 kreveta.

- Naši kapaciteti, spremni su 40, ali možemo povećavati ih na 60, 80, 100, ali u tim trenucima bi došlo do ugrožavanje osnovne djelatnosti ortopedije, rekao je Mate Kutleša, ravnatelj Specijalističke ortopedske bolnice Biograd.

A to nitko ne želi.

- U ovakvim situacijama koje su specifične i odraz svjetske krize ne možemo se dijeliti ni na ortopede, ni na fizijatre, ni na medicinske sestre, nego svi trebaju funkcionirati kao tim, poručio je Branko Uhoda, zamjenik ravnatelja Specijalističke ortopedske bolnice Biograd.

Biogradska bolnica i dalje je među vrhunskim specijalističkim bolnicama u nas pa na ortopedske zahvate dolaze pacijenti iz svih dijelova Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!