10:28 / 20.06.2020.

Autor: HRT

Koronavirus: 19 novih slučajeva u šest županija

-

-

Foto: - / -

Trenutno je potvrđeno ukupno 2.299 osoba zaraženih koronavirusom i u posljednja 24 sata zabilježeno je 19 novih slučajeva.
I dalje raste broj novozaraženih novim koronavirusom u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata zabilježeno je 19 novih slučajeva pa je do sada ukupno zabilježeno 2.299 pozitivnih osoba na virus Covid-19, izvijestio je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu.Dosad su se oporavile 2.142 osobe. Preminulo je stotinu i sedam osoba. Još je 50 osoba na liječenju. Nema pacijenata na respiratoru, a bolnički se liječi 8 osoba. Do sada je testirano 72.202 osoba, od toga 388 u posljednja 24 sata.● Jedna novooboljela osoba je iz Primorsko-goranske županije, jedna iz Zagrebačke županije, šest je novooboljelih osoba iz Grada Zagreba, sedam novooboljelih osoba je iz Splitsko-dalmatinske županije, dvije novooboljele osobe su iz Osječko-baranjske županije, jedna je novoboljela osoba iz Brodsko-posavske županije i jedna je novooboljela osoba iz Šibensko-kninske županije.

● Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da se trenutačno ne planira uvođenje dodatnih obvezujućih mjera u borbi protiv koronavirusa te da, za sada, nema naznaka da bi parlamentarni izbori mogli biti odgođeni, javlja Hina.

● Ne trebamo brinuti. To svakoga dana ponavljam. Opet smo u akciji, radimo kontakte, angažirani smo, testiramo i stvaramo slijepe završetke za virus, poručila je u Dnevniku HTV-a Diana Nonković, voditeljica Službe za epidemiologiju zarazni bolesti županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Potvrdila je kako nema novozaraženih u OŠ Marjan i Centru za autizam te kako je izdana zabrana posjeta domovima za starije, kao i izlazak štićenika iz domova. U domovima se neprestano vrše nasumična testiranja, dodala je.● Gužve na granicama zbog strogih kontrola. Oni koji žele ući u Hrvatsku, moraju za to imati opravdan razlog i potrebnu dokumentaciju. Granica sa Srbijom i BiH, zbog loše epidemiološke situacije u tim zemljama, pod posebnim je povećalom. Opširnije

● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze novim koronavirusom, a riječ je o osobi koja ima prebivalište na području grada Dubrovnika, a koja se zarazila u Zagrebu. U pitanju je mlađa muška osoba dobrog općeg stanja s blagim simptomima, a njegovi kontakti se obrađuju.

● Djelatnici i učenici splitske Osnovne škole Marjan, u kojoj je jedan učenik zaražen, negativni su na koronavirus, potvrdila je ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin.● Za Dnevnik u podne Karin je kazala i kako se za Solin ne može reći da je novo žarište. "Imamo veći broj oboljelih u Solinu. Međutim, to su sve kućni kontakti oboljele osobe koja je bila u BiH, tako da je epidemiološka situacija zasad pod kontrolom. Obrađujemo sve kontakte oboljelih iz te obitelji, kazala je. Dodala je kako epidemiolozi uvijek postupaju po stručnim smjernicama, ali i da se situacija uvijek procjenjuje individualno, kao što je bilo u slučaju Brača. Tako se i ovdje sada procijenilo da se ide široko, s obzirom na to da duži period nismo imali novooboljelih, kazala je Željka Karin. Opširnije

● Zbog trenutačne epidemiološke situacije Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo za socijalnu politiku preporučuju da na području Splitsko-dalmatinske županije i Grada Zagreba do daljnjega budu zabranjeni posjeti domovima za starije te da korisnici domova ne odlaze kući. Preporučuju i da do daljnjega budu ukinuti posjeti korisnicima smještaja u sustavu socijalne skrbi te da se i njima ukinu odlasci kući.

● Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je i upute za slučaj zaraze turista u Hrvatskoj:

"Strane turiste s potvrđenom bolesti COVID-19 odmah se prebacuje u predviđenu zdravstvenu ustanovu, a domaći turisti s blažim simptomima šalju se kući u izolaciju, po mogućnosti vlastitim prijevozom. Strani gosti koji su kontaktirali oboljelog mogu se i prije isteka izolacije oboljelog vratiti u svoje matične države. Zaposlenici u objektu u kojem je bio smješten zaraženi turist, a koji su također zaraženi, moraju na bolničko liječenje ili izolaciju, ovisno o težini simptoma. Zaposlenici kojima nije potvrđena bolest, a bili su u kontaktu sa zaraženim turistom,  također moraju u izolaciju. O završetku izolacije i zdravstvenom stanju odlučit će liječnik koji je odredio karantenu, odnosno samoizolaciju". Opširnije

● Zbog dolaska sve većeg broja turista, Stožer Istarske županije odlučio je da će svi gradovi i općine na njihovu području odrediti smještajne kapacitete za karantenu i samoizolaciju turista za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom.

Koronavirus u svijetu

● Zaraženih je u svijetu gotovo 9 milijuna, a umrlih malo manje od pola milijuna. Najveće je žarište Brazil s 55 tisuća novooboljelihOpširnije● Srbija već treći dan zaredom bilježi više od 90 novih slučajeva zaraze koronavirusom na dnevnoj razini, a u Kriznom stožeru ne isključuju mogućnost vraćanja nekih restriktivnih mjera.

● Broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata porastao je za 66 u novome valu nastalom nakon popuštanja mjera, no vlasti unatoč tome ne najavljuju povratak restriktivnih mjera, nego građane pozivaju na oprez i pridržavanje  epidemioloških preporuka. Najveći broj pozitivnih na testiranju od virusa covid-19 je u Sarajevskoj županiji - njih 14, slijedi Banja Luka s 13 oboljelih te Zvornik na istoku zemlje koji je novo žarište zaraze. Opširnije

● Povećan broj novooboljelih i u Njemačkoj. Statistika pokazuje da je riječ o prosječno 600 oboljelih dnevno. Neke su pokrajine zatvorile vrtiće i škole, što je izazvalo bijes roditelja.

● Zbog mogućeg novog vala češke vlasti opet uvode zaštitne mjere - obavezne su maske u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu. Nadaju se da je to dovoljno za zaustavljanje masovnog širenja virusa.

● U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 1147 testova potvrđeno šest novih zaraza koronavirusom, a nije bilo smrtnog slučaja među zaraženima,  objavila je slovenska vlada. Opširnije

● Stadioni u Francuskoj ponovno će otvoriti vrata gledateljima 11. srpnja, dok zemlja nastavlja ukidati mjere nametnute za sprečavanje izbijanja COVID-19, priopćila je danas vlada. Opširnije 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!