19:58 / 21.10.2021.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

COVID u Hrvatskoj: virus se širi među necijepljenima

Ilustracija; Vili Beroš

Ilustracija; Vili Beroš

Foto: Dnevnik / HRT

Nastavljen je velik rast broja novih slučajeva zaraze u četvrtom valu epidemije. Danas ponovno više od 3000, točnije - 3053. Ubrzano raste i broj aktivnih slučajeva, trenutačno je u zemlji gotovo 14 tisuća oboljelih. Na COVID odjelima u bolnicama diljem zemlje već je skoro tisuću oboljelih, na respiratoru trenutačno njih 127. Još je 17 osoba preminulo s COVID-om. Ako usporedimo prva četiri dana u ovom s istim razdobljem u prošlom tjednu, rast broja novozaraženih je dramatičan, gotovo 64%.

Objavljena je i nova koronakarta zemalja Europske unije. Hrvatska je sve više u tamnocrvenoj boji, koja označava i najveću 14-dnevnu incidenciju. Osim Zagreba, od danas je u toj boji i većina kontinentalne Hrvatske. Na najnovijoj koronakarti još je izraženija podjela Europe. Zapadne i zemlje na sjeveru uglavnom su u zelenoj i narančastoj, a srednja i istočna Europa u crvenoj i tamnocrvenoj boji.

U Hrvatskoj je 238.000 starijih od 65 godina koji se nisu cijepili.


- Prevelik rezervoar necijepljenih dozvoljava brzo širećoj delta varijanti virusa značajan manevarski prostor i predstavlja plodno tlo za širenje i daljnje mutacije virusa, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.


- Ne možemo ne primijetiti da je koronavirus već do sada odnio ogroman broj života, da ćemo sa sadašnjom stopom smrti za koji dan premašiti brojku od 9000 preminulih s ili od COVID-a u Hrvatskoj, to je visoki danak koji plaćamo, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.


Od 29 hospitaliziranih u bolnici u Karlovcu osmero je cijepljenih.


- A od svih bolesnika na respiratoru niti jedan nije cijepljen. To je ono što je također signal za uzbunu, rekla je prim. dr. sc. Mirjana Lončarić Katušin, doc., voditeljica Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu OB-a Karlovac


- Brine broj teških kliničkih slika, nadalje brine ono što i čujemo po medijima od ostalih kolega da se radi i o ljudima mlađe životne dobi, dodala je.


Iako se nagađa o široj primjeni COVID-potvrda, ministar zdravstva kaže - sve je na stolu, datuma primjene nema, sve ovisi o daljnjoj epidemiološkoj situaciji.


- Jučer su se pojavile određene informacije da mjere kreću s određenim datumom, to nije tako. Možda to netko pokušava kao dodatan pritisak na Vladu i Stožer, što je moguće legitimno, no zbunjujemo na taj način našu populaciju, rekao je Beroš.

Mi smo u listopadu 2021. godine. Tko se nije cijepio, magarac je bio

Zoran Milanović

Širu primjenu COVID-potvrda komentirao je i predsjednik Republike Zoran Milanović, kaže - riječ je o teroru blagostanja i sustavnom maltretiranju.


- Ovo su gluposti sada, COVID-potvrde... Cijepi se i živi dalje. Ne'š se cijepiti? Ne znam što više da kažem. Hrvati očito ne idu preko 50 posto. Možda u jednom trenutku i odu, rekao je Milanović.


- Mi smo u listopadu 2021. godine. Tko se nije cijepio, magarac je bio, dodao je.

Beroš o Laucu


S izjavama člana znanstvenog savjeta Gordana Lauca poput one da su cjepiva loša zaštita od zaraze ministar zdravstva se ne slaže.


- Njemu nitko ne može zabraniti iznošenje vlastitih stavova i za to je odgovoran sam, rekao je Beroš.


Na novinarsku konstataciju da Lauc radi štetu i zbunjuje ljude Beroš je rekao da bi se dijelom složio. 


- To što izlazi van kritiziram, molim da to ne bude tako, rekao je ministar.


Doznajemo i da se pet članova Vladina Znanstvenog vijeća odlučilo javno ograditi od izjava molekularnog biologa Gordana Lauca. U vezi s time javnosti bi se trebali obratiti sutra.

"Vi imate mnogo cjepiva. U Rusiji imamo samo Sputnik"


U Dubrovniku su se danas cijepili i domaći i stranci.


- Vi imate mnogo cjepiva. U Rusiji imamo samo Sputnik i to je tužno, rekla je jedna žena.


Prijeti i gripa.


- Znanstvenici upozoravaju na mogućnost twindemije, preklapanja virusa COVID-a i gripe, rekao je Beroš.


U oba slučaja, kaže, cijepljenje je najbolja zaštita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!