22:25 / 24.10.2020.

Autor: M.M./Hina

Koronavirus i u zabočkoj bolnici

Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U Općoj bolnici Zabok došlo je do prodora virusa, potvrdio je ravnatelj bolnice Tihomir Vančina.
U Općoj bolnici Zabok došlo je do prodora virusa, potvrdio je Hini ravnatelj bolnice Tihomir Vančina, dodavši kako će zaraženi pacijenti čije stanje traži zadržavanje ostati dok će oni kod kojih su simptomi blagi biti otpušteni kući.

-
Koronavirus - najnovije informacije   
- Lauc: Približavamo se vrhuncu epidemije   

- Pacijenti zaraženi koronvirusom i čije stanje traži zadržavanje u bolnici, ostat će u OB Zabok kao i ostali pacijenti. Oni koji imaju blage simptome i čija je zdravstvena slika dobra biti će otpušteni svojim kućama uz propisanu mjeru samoizolacije u dogovoru s epidemiolozima, pojasnio je Vančina.

Naglasio je i kako se otpuštanje pacijenata i njihov transport kući radi u dogovoru s obitelji.

- Po pojedine pacijente stižu članovi obitelji, dok onima, koji nemaju tu mogućnost prijevoz osigurava OB Zabok, rekao je.

Situacija se, ističe, ni po čemu ne razlikuje od situacije u većini drugih zdravstvenih ustanova širom Hrvatske,

Virus ušao preko pacijenata na pulmologiji i kardiologiji

Do ulaska virusa došlo je, kaže, preko pacijenata koji su primljeni na odjel kardiologije i pulmologije i koji tada nisu pokazivali simptome. No, rezultati testova, koji su došli tek za nekoliko dana, pokazali su da su pacijenti pozitivni na Covid i tada je već došlo do širenja virusa. Sada je, naglasio je Vančina, zaraženo 20-ak pacijenata i oni će biti smješteni na posebnom katu bolnice.

Istaknuo je kako je ta mjera nužna da se raščisti situacija u bolnici budući da je u ovom trenutku i pet djelatnika OB Zabok zaraženo Covidom dok ih je 34 u samoizolaciji.

Što se tiče pacijenata, u ovom trenutku niti jedan od njih nije na respiratoru odnosno kisiku.

Napomenuo je i kako problem bolnici predstavlja relativno sporo stizanje rezultata testiranja iz Zagreba.

- Na rezultate testiranja na Covid čekamo po nekoliko dana i to stvara veliki problem u radu bolnice, odnosno otkrivanju je li netko od pacijenata zaražen ili ne. Taj problem probat ćemo riješiti na način da se dio testova radi u zavodima za javno zdravstvo u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, zaključio je Vančina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!