16:42 / 24.01.2021.

Autor: HTV

Najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj, prijeti novi soj

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Tužna vijest iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" - preminuo je 10-godišnji dječak koji je bio zaražen koronavirusom. Prije tri dana primljen je u Kliniku za dječje bolesti s povišenom temperaturom, glavoboljom i bolovima u trbuhu. Stanje mu se naglo pogoršalo, što je dovelo do aresta i reanimacije. Premješten je u Kliniku za infektivne bolesti, ali ni uza sve napore, liječnici mu nisu uspjeli spasiti život.

- Posumnjalo se na jedan rijedak, ali težak sindrom, dakle multisistemni inflamatorni sindrom u dječjoj dobi. To je jedna od rijetkih, ali mogućih i poznatih komplikacija Covid 19 infekcije i dječak je dogovorno premješten u Kliniku za infektivne bolesti, rekao je novinarima  prof.dr.sc. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, dodavši kako nemaju podataka o nikakvim bolestima koje bi se mogle povezati s ovim događajem.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je to jedna od najtužnijih vijesti od početka globalne pandemije. 

- Jutros sam saznao za tu vijest i ovom prilikom izražavam sućut obitelji. Zatražio sam očitovanja o tijeku liječenja iz Klinike za dječje bolesti u Zagrebu i iz Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević", rekao je.

 

U Hrvatskoj 352 nova slučaja, 28 preminulih

U posljednja 24 sata zabilježena su 352 nova slučaja zaraze koronavirusom. Udio pozitivnih među testiranima je 8 cijelih 1 posto, jednako kao i prošlu nedjelju. Nažalost, preminulo je još 28 osoba. U bolnicama je 1474 oboljelih, od kojih 138 na respiratoru. 

Odluka o popuštanju mjera idući tjedan

Još nema odluke hoće li se i koje mjere ublažiti poslije 1. veljače, rekao je ministar Vili Beroš nakon višesatnog sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem, resornim ministrima, članovima stožera i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Moguće je otvaranje teretana i sportskih aktivnosti za djecu, daljnje parcijalno otvaranje škola i ujednačavanje mjera ugostiteljskim objektima u sklopu dozvole izdavanja "kave za van". Konačna odluka donijet će se sljedeći tjedan. 

Potentniji novi soj virusa

O novim sojevima koronavirusa, posebno britanskoj mutaciji, na konferenciji za novinare govorio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović.

- Radi se zaista o tome da je taj virus potentniji u smislu broja osoba koje može zaraziti u jedinici vremena. Koronira nazofaringealnu sluznicu puno više, bolje se veže na naše stanice i prema tome, to je sigurno jedna prijetnja koja se događa u ovom trenutku. Međutim, treba reći da cjepiva koja su već u distribuciji imaju kvalitetan odgovor i na ove varijante virusa, rekao je.


Britanska mutacija virusa u susjedstvu

Britanska mutacija koronavirusa otkrivena je i u našem susjedstvu. U Sloveniji je evidentirano 8 slučajeva novog soja koronavirusa, objavila je Slovenska radiotelevizija. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio je jedan slučaj u Srbiji, a donijela ga je putnica iz Londona. U Europskoj uniji cijepljenje ne ide prema planu zbog kašnjenja u isporuci Pfizerova cjepiva, a kašnjenje je najavila i AstraZeneca, čije cjepivo tek treba biti odobreno u Europskoj uniji. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!