22:04 / 25.01.2021.

Autor: HRT

Koronavirus - najnovije informacije

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Kristina Štedul / PIXSELL

Zbog velikih problema s isporukom cjepiva i mogućnosti da se i u Hrvatskoj uskoro pojave mutirani sojevi koronavirusa, od prvog veljače neće biti znatnijeg ublažavanja epidemioloških mjera.

Cjepivo u Požeško-slavonskoj županiji

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da smo u tjednu prije ovoga imali 4.905 novooboljelih, a u zadnjih 7 dana 3.926, što je 25 postotni pad u ovom tjednu. Istaknuo je da nisu dogovorili da se ide sa popuštanjem mjera, ali da su razgovori u tijeku.

- Dolazak novih sojeva opasnost je za pogoršanje epidemiološke situacije i imat će utecaj na naše odluke, rekao je. Opširnije  

Premijer Andrej Plenković rekao je da se smanjuje broj oboljelih, te da je manji i broj ljudi na respiratorima, ali da nije realno da u cijelosti upravljamo epidemijom. Istaknuo je da su mjere polučile efekt, da smo prošli kroz Božić i Novu godinu bez da stvari su stvari eskalirale. Nije htio govoriti o onome što će se popustiti te je li opcija na stolu da se sva djeca vrate u škole. 

Je li Europska unija, a samim tim i Hrvatska izigrana od svjetskih farmaceutskih tvrtki koje su obećavale potrebne količine cjepiva da bi sada zaključili kako od toga ipak nema ništa. Hrvatska je cijepila blizu 65.000 osoba i umjesto da se brojka povećava jer su građani zainteresirani za cjepivo njega jednostavno nedostaje. U Studiju 4 gostovao je Kristijan Ramadan iz Odjela za medicinske znanosti, sa Sveučilišta u Oxfordu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!