19:49 / 24.12.2020.

Autor: HRT

Koronavirus - najnovije informacije

-

-

Foto: - / -

Nacionalni stožer civilne zaštite najnovije informacije objavit će u 11 sati.
U posljednja 24 sata zabilježena su 1643 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 13.881. Među njima su 2662 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru njih 280. Preminule su 84 osobe. 

➡️ Capak za HTV: Moguće je da ćemo se morati cijepiti sezonski 
➡️ Plenković: Cilj je cijepiti 70 posto građana, počinjemo u nedjelju 
➡️ Vlada donijela plan cijepljenja, virus i dalje ubija
➡️ Sve o koronavirusu 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 203.962 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 3548 preminulo, ukupno su se oporavile 186 553 osobe, od toga 3001 u posljednja 24 sata.

➡️ U kampanji za cijepljenje idućih mjeseci, najavio je premijer Andrej Plenković, sudjelovat će niz osoba iz kulturnog i društvenog života. Podsjetio je kako je naručeno cjepiva za gotovo tri milijuna građana tako da će se cijepiti svi koji to budu željeli. Cijepljenje je dobrovoljno, a cilj je procijepiti 70 posto populacije, dodao je. Naglasio je da ovoj situaciji moramo pristupiti racionalno.  Opširnije ➡️ Dvadesetak umjetnika i osoba iz javnoga života odlučilo je ovoga Božića uljepšati blagdane djeci i zdravstvenim radnicima u zagrebačkim bolnicama. Kostimirani su im pjevali pod prozorima i donijeli darove. OpširnijeIzvješća županijskih stožera:

➡️
U posljednja 24 sata tri muškarca s područja Virovitičko-podravske županije, 1945., 1951. i 1954. godište, preminula su zbog infekcije koronavirusom, a pritom su imali i brojne komorbiditete. Broj preminulih osoba od koronavirusa s područja Virovitičko-podravske županije, od početka epidemije, time je narastao na 66. Ukupno je 67 osoba testirano, njih 15 je još u obradi, a bilježi se novih 27 inficiranih koronavirusom na području županije.

➡️ Novih 317 slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u Zagrebu, a oporavilo 398 osoba. Kod 15 osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, a dvoje djece školske dobi u obradi je kod liječnika školske medicine. U domovima za starije na području grada potvrđeni su pozitivni nalazi 20 korisnika i 7 djelatnika. Pozitivno je i 14 učenika i četiri nastavnika. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 8 osoba, a aktivna su 2064 slučaja, izvijestio je Zavod "Dr. Andrija Štampar".

➡️ Na području Krapinsko-zagorske županije potvrđene su 92 novozaražene osobe, a dvije su umrle. Najviše je novozaraženih, po 8, s područja grada Donje Stubice i općine Konjščina, a po 7 iz Krapine i Zaboka te općine Krapinske Toplice. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 88 pacijenata, od kojih je 17 na respiratoru. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice je 20 pacijenata, a na istom  odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice 33 pacijenta.

➡️ Na području Splitsko-dalmatinske županije u posljednja 24 sata je kod još 34 osobe utvrđena covid infekcija. Umrla su šestorica muškaraca u dobi od 50, 55, 69, 70,89, koji su uz brojne komorbiditete bile pozitivni i na Covid infekciju. Od ukupno 257 obrađenih testova, među novooboljelima je 15 osoba je iz Splita, 4 iz Solina,  po 2 iz Kaštela, Omiša i Jelse, te po jedna iz Hvara, Starog Grada, Trilja, Trogira, Visa, Podbablja, Podstrane, Segeta i Zmijavaca. Na bolničkom liječenju u KBC-u Split je  146  covid pozitivnih osoba od kojih je 11 na respiratoru.

➡️ U Karlovačkoj županiji pet je osoba u posljednja 24 sata umrlo od covida-19, tri u Ogulinu i dvije u Karlovcu, na respiratoru se nalaze četiri osobe. Registrirana su još 63 nova slučaja zaraze. Od novooboljelih 18 je iz Karlovca, iz Ogulina 12, Duge Rese 5, Krnjaka, Netretića  i Ozlja po 4, iz Generalskog Stola i Josipdola po 3, te po slučaj ili dva imaju još Kamanje, Plaški, Saborsko, Barilović, Cetingrad i Slunj.

➡️ U Međimurskoj je županiji potvrđeno je 89 novozaraženih koronavirusom, a nakon 50 dana broj aktivnih slučajeva prvi je put manji od tisuću. Preminulo je pet osoba - žene stare 87, 80 i 78 godina, te muškarci starosti 87 i 76 godina s pridruženim kroničnim bolestima. U protekla 24 sata testirana je 271 osoba. U bolnici Čakovec hospitalizirano je 119 pacijenta, njih sedam unutar 24 sata, dok je pušteno 11 pacijenata. Opširnije

➡️ U Vukovarsko-srijemskoj županiji potvrđen je 51 novozaraženi koronavirusom, a umrle su četiri osobe. Među novooboljelima 17 je osoba iz Vinkovaca, 6 iz Vukovara, 5 iz Županje, 3 iz Drenovaca, po 2 iz Andrijaševaca, Borova, Otoka i Štitara, te po jedna iz 12 drugih mjesta u županiji. Umrle su četiri osobe. Trenutno su 64 osobe hospitalizirane. U protekla  24 sata testirano je 217 osoba.

➡️ U Varaždinskoj županiji 78 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, šest je osoba umrlo, a broj hospitaliziranih prvi put od kraja studenog pao je ispod 250, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Broj novozaraženih unutar sedam dana na 100.000 stanovnika smanjio se na 405. Radi se o incidenciji koje je zadnji puta evidentirana prije osam tjedana, a koja je krajem studenog imala i svoju maksimalnu vrijednost od 1216.

➡️ Na području Šibensko-kninske županije 57 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije. Nažalost, preminula je ženska osoba starije životne dobi oboljela. U šibenskoj bolnici liječi se 36 osoba, od kojih su četiri na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 25 osoba. U posljednja 24 sata testirano je 158 briseva. 

➡ Na području Zadarske županije 78 je novooboljelih osoba, a u Općoj bolnici Zadar od posljedica covida-19 umro je 71 godišnji muškarac. U posljednja 24 sata testirano je 278 uzoraka. Među novozaraženima 49 ih je u Zadru, po 4 u Biogradu, Sv. Filipu i Jakovu i Škabrnji, po 2 u Benkovcu, Polači i Preku te po 1 osoba u Kolanu, Obrovcu, Pakoštanima, Posedarju, Ražancu, Sukošanu, Viru, Vrsima i Zemuniku Donjem. U zadarskoj bolnici liječi se 59 bolesnika, njih 9 na respiratoru. U bolnici u Biogradu na Moru liječi se 19 pacijenata s lakšim i srednje teškim simptomima.

➡️ U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je 12 utvrđeno brzim antigenskim testom, a jedna osoba je umrla, dok su se 52 osobe oporavile. Zaraženo je 11 osoba iz Dubrovnika, 5 iz Metkovića, 4 iz Korčule, 3 iz Konavala, 2 iz Lastova te po jedna s Mljeta, iz Ploča, Stona i Vele Luke. Umro je muškarac iz Dubrovnika rođen 1942. godine. Na bolničkom liječenju je 41 osoba. Sedam pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih šest na invazivnoj ventilaciji, a jedan na neinvazivnoj ventilaciji.

➡️ U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena su 132 nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna osoba je umrla. Najviše novozaraženih osoba, njih 72, s područja su Bjelovara, 16 novooboljelih osoba s područja je Daruvara, po šest novozaraženih osoba s područja je Čazme i općine Rovišće. Na bolničkom liječenju je 57 pacijenata, od kojih je njih sedam na respiratoru.

➡️ Nova 273 slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su u Zagrebačkoj županiji, ozdravilo je 468 osoba, a umrle su dvije osobe. Najviše je novooboljelih u Velikoj Gorici - 43 osobe, a slijede ostali gradovi, Vrbovec s 28, Dugo Selo sa 27, Samobor i Zaprešić s 23, Sveti Ivan Zelina i Jastrebarsko sa 18, 12 je novooboljelih u Ivanić-Gradu, u Svetoj Nedjelji 10,  a ostali slučajevi zabilježeni su u općinama s područja te županije. U domu za starije i nemoćne na području Samobora pozitivan je jedan korisnik, zbog čega je u tijeku epidemiološka obrada.

➡️ S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 35 je novooboljelih, a 41 osoba je izliječena. Preminule su tri osobe. Dvanaest oboljelih je s područja Gospića, 12 s područja Otočca, šest s područja Plitvičkih Jezera, dvoje s područja Novalje te po jedan s područja Senja, Udbine i Brinja. U posljednja 24 h testirano je 60 osoba.

➡️ U Primorsko-goranskoj županiji 219 je novooboljelih od COVID-a, umrle su četiri osobe. Laboratorijski su testirana 903 uzorka. U Kliničkom bolničkom centru Rijeka na liječenju je 141 osoba, 18 ih je na respiratoru.

➡️ U Sisačko-moslavačkoj županiji 95 je novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o 40 osoba s područja grada Siska, 21 s područja Petrinje, 7 s područja Hrvatske Kostajnice, 5 s područja Novske, po 4 s područja Popovače i Gline, po 3 s područja Topuskog, Sunje i Kutine, po 2 s područja Martinske Vesi i Lekenika te jednoj s područja općine Gvozd.

➡️ U zadnja 24 sata u KBC-u Osijek i OŽB-u Našice preminulo je osam pozitivnih na COVID pozitivnih osoba u dobi od 65 do 89 godina. 109 je novopozitivnih s područja Osječko-baranjske županije. Testirana su 293 uzoraka. Najviše novih slučajeva je na području grada Osijeka s prigradskim naseljima (34), slijede područja gradova/općina Đakovo (13), Našice (11), Belišće i Valpovo (po 7), Čepin (6) i Donji Miholjac (5). Na bolničkom liječenju je 198 osoba oboljelih.

➡️ U Požeško-slavonskoj županiji 69 je novozaraženih. U zadnja 24 sata obrađena su 83 uzorka. Na bolničkom je liječenju 37 osoba.
 
➡️ Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđen 21 novi slučaj zaraze koronavirusom. Ozdravilo je 88 osoba. Na bolničkom liječenju nalazi se 59 osoba. U OB Koprivnica preminule su dvije osobe s pozitivitetom na koronavirus  (1934. i 1945. godište) koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze.

➡️ U Istarskoj županiji 62 su nova slučaja zaraze. Za 40 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu zaraženih. Kod 4 osoba radi se o uvezenim slučajevima s područja Rijeke (1) i Zagreba (3). Izliječeno je 58 osoba. U Općoj bolnici Pula na liječenju su 62 osobe, od toga su 4 osobe u respiracijskom centru. Preminula je jedna osoba, rođena 1931. s pridruženim kroničnim bolestima.

➡️ Dr. Zlatko Trobonjača, imunolog i profesor na riječkom Medicinskom fakultetu, gostujući u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku rekao je da su sadašnji podaci o koronavirusu u Hrvatskoj dobri, da hrabre i bude određenu nadu, ali je i upozorio na mogućnost trećeg vala. Opširnije 

➡️ Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar" danas i na Novu godinu ne obavlja testiranja na virus SARS-CoV-2.

Koronavirus u svijetu 

➡️
Epidemiološka situacija u Srbiji i dalje je vrlo teška, idemo jedan korak naprijed, dva nazad, ocijenio je član kriznog stožera dr. Branislav Tiodorović u danu kad Srbija bilježi 49 umrlih i gotovo 9700 hospitaliziranih. Opširnije

➡️ U Bosni i Hercegovini je potvrđeno manje od 600 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 22 osobe oboljele od COVID-a su preminule. Opširnije

➡️ Meksiko, Čile i Kostarika počeli su masovno cijepljenje protiv novog koronavirusa u četvrtak prvom dozom Pfizerova i BioNTechova cjepiva, a Argentina cijepi građane prvom dozom ruskoga kontroverznog cjepiva Sputnik V. Opširnije 

➡️ Mutirani soj koronavirusa, koji se širi Britanijom, prosječno je 56 posto zarazniji od izvornog soja, upozorili su u studiji znanstvenici Centra za matematičke modele zaraznih bolesti Londonske škole za higijenu i tropsku medicinupozivajući na brže cijepljenje kako bi se spriječilo da umre još više ljudi. Zaključili su kako još nije jasno je li mutirani soj smrtonosniji. Opširnije

➡️ Južnokorejski premijer Chung Sye-kyun u petak je objavio rekordan dnevni broj novozaraženih u toj azijskoj državi – njih 1241. Kina je u četvrtak imala 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavile su u petak tamošnje zdravstvene vlasti. Opširnije

➡️ Djelotvornost cjepiva CoronaVac kojeg proizvodi kineska kompanija Sinovac je 91,25 posto, objavili su turski znanstvenici. Tijekom ispitivanja nisu zabilježene znatnije nuspojave, osim što je jedan čovjek imao alergijsku reakciju. Turska je naručila 50 milijuna doza CoronaVaca, koje bi u tu zemlju trebale stići u ponedjeljak.

➡️ Možda će biti potrebno cijepiti do 90 posto stanovništva protiv koronavirusa za stvaranje imuniteta krda, rekao je vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci. Više od milijun Amerikanaca, oko 0.3 posto populacije, primilo je prvu dozu cjepiva protiv covida-19 od 14. prosinca, pokazuju podaci Američke agencije za kontrolu bolesti. Opširnije

➡️ Novi soj koronavirusa koji se brzo širi u Velikoj Britaniji pojavio se i u Njemačkoj. Zaražena osoba došla je u Frankfurt zrakoplovom iz Britanije prije četiri dana, a danas je dobila pozitivan nalaz. U međuvremenu, u Južnoafričkoj Republici otkrivena je još jedna inačica koronavirusa, koja je također zaraznija. Zbog toga su brojne zemlje ukinule letove s Južnom Afrikom. Opširnije 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!