08:20 / 24.08.2020.

Autor: HRT

Koronavirus - najnovije informacije

Foto: Admir Buljubasic/HINA/POOL/PIXSELL

Foto: Admir Buljubasic/HINA/POOL/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu o epidemiji koronavirusa.
Danas je 182. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. U protekla 24 sata zabilježeno je 136 novih slučajeva, objavio je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu. Broj trenutačno oboljelih aktivnih slučajeva danas je 2013.

● Pogledajte sažetak iz središnjeg Dnevnika.

Broj osoba pozitivnih na koronavirus od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj, do danas je ukupno 8312, od čega je muškaraca 51,4 posto, a žena 48,6 posto.

Na bolničkom su liječenju 163 osobe, od kojih je 12 bolesnika na respiratoru. Taj broj je od jučer nepromijenjen. Od jučer je hospitalizirano 16 bolesnika. Do danas se oporavilo 5926 osoba.

U posljednja 24 sata dvije su osobe preminule, u Osijeku i Splitu. Obje su muške osobe, '37. i '40. godište, s opsežnim pridruženim bolestima, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ukupan broj preminulih je 173. U samoizolaciji se trenutačno nalazi 7519 osoba.

Među zdravstvenim djelatnicima je trenutačno 119 aktivnih slučajeva i 515 osoba u samoizolaciji.

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na prijetnje pojedinim zdravstvenim djelatnicima da im se neće isplatiti plaća budu li u samoizolaciji po nalogu epidemiologa, a "sami su krivi za svoju zarazu". Njegovo odgovor pročitajte ovdje.

Održan je sastanak Nacionalnog stožera sa županijskim ograncima. Govoreći o njegovim zaključcima, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da bi se trebalo u najvećoj mogućoj mjeri izbjegavati mjere koje će se primjenjivati na cijelo područje Republike Hrvatske.

- Već ukoliko se detektira neko žarište, bilo bi idealno što je moguće preciznije detektirati to žarište, poloviti kontakte, staviti ljude u izolaciju, a da teoretski sve oko toga zapravo funkcionira kao i prije, pojasnio je.

O zaključcima sa sastanka izvijestili su na konferenciji za medije koju smo uživo prenosili i na našoj Facebook stranici HRT Vijesti.U 15 sati u Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljene su upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. Radovan Fuchs potvrdio je da škola počinje 7. rujna, iznijevši upute za novu školsku godinu: upute pročitajte ovdje.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji prema najnovijim podacima 77 je novozaraženih, a jedna je osoba preminula. Zaraženo je i šestero djece iz vrtića u Kaštelima.

Splitski KBC uskoro bi mogao obrađivati znatno više PCR testova

Nisu imali simptome, ali su testirani zbog zaražene djelatnice. Osim u kaštelanski vrtić, virus je ponovno ušao u Hitnu medicinsku pomoć, gdje su zaraženi liječnik, tehničar i vozač iz tima.Grad Zagreb bilježi 38 novozaraženih, u Brodsko-posavskoj županiji 14 je novooboljelih, u Osječko-baranjskoj 11. Dobra vijest iz Istre - novozaraženih nema. 

DETALJE PRATITE NA HRT.HR/KORONAVIRUS!

Ministar Beroš je danas ranije komentirao i dugo čekanje na rezultate testova na COVID-19. Naime, na "drive in" testiranju ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu velike gužve proteklih dana ostavile su posljedice jer je uzeto previše briseva za kapacitet Nastavnoga zavoda.Ljudi su se testirali u petak, pa i u četvrtak, i bili su ljutiti i nezadovoljni jer nisu dobili nalaze koje su platili.

Građani bijesni: platili su test, a nalaz ne stiže

● Beroš o testovima: I ja sam ljut

Na press konferenciji Nacionalnog stožera izjavio je da očekuje kako će povratkom većine turista u matične zemlje broj zahtjeva za testiranjem pasti, ali dogovorili su da, ukoliko dođe potreba za većim testiranjem u budućnosti, iz bilo kojeg drugog razloga, uvedu punktove u Gradu Zagrebu ili bilo gdje drugdje diljem Hrvatske gdje to bude potrebno.

Zbog velike navale bi se dio briseva trebao preusmjeriti u Kliniku za infektivne bolesti, rečeno je nakon današnjeg sastanka Capaka, Markotić i Šostara. Dodatno je otežavajuća okolnost što je virus ušao na odjel mikrobiologije u Nastavnom zavodu, pa je jedna cijela smjena u samoizolaciji. No, Zvonimir Šostar obećava: Vratit ćemo zlatni standard rezultata unutar 24 sata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!