07:52 / 17.10.2020.

Autor: HRT

Koronavirus - najnovije informacije

Arhivska fotografija: Marin Tironi/PIXSELL

Arhivska fotografija: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Koronavirus je ušao na dva odjela Klinike za tumore KBC-a "Sestre milosrdnice".
U posljednja 24 sata 1096 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Trenutačno su zaražene 4844 osobe, što je za otprilike 600 više nego jučer. Među njima na bolničkom liječenju je 530 pacijenata, a na respiratoru njih 28. Nažalost još je 10 osoba preminulo od posljedica bolesti. Od jučer se oporavilo 475 pacijenata. Velik broj građana je u samoizolaciji, trenutačno 20 389.Dok u Hrvatskoj novi rekord nije srušen, u Zagrebu crni brojevi nastavljaju rasti. U Gradu Zagrebu - 387 zaraženih koronavirusom u posljednja 24 sata, izvijestili su jutros iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Kao i u cijeloj zemlji, virus sve više prodire i u zdravstvene ustanove, iz Zagreba stižu izrazito loše vijesti.U KB-u Sveti Duh ukupno je zaraženo 45 zdravstvenih djelatnika unazad nekoliko dana, 104 su u samoizolaciji. Dobra vijest je da su od 176 nalaza koji su pristigli u posljednjih 18 sati, svi negativni.

➡️ Koronavirus u Klinici za tumore

Covidom je na Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice zaraženo 7 kirurga, 7 medicinskih sestara i jedna fizioterapeutkinja te 9 pacijenata, izjavio je predstojnik Ivan Milas.U Zagrebu su na snagu stupile nove zaštitne mjere. Na 14 dana zabranjeni su posjeti domovima za starije i izlazak korisnika iz njihovih prostora. Nošenje maski obvezno je u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti, održavaju manifestacije i programi te vjerska i druga društvena okupljanja. Maske se moraju nositi i na otvorenom, gdje nije moguć razmak od najmanje dva metra, priopćila je gradska uprava. Iz Grada su preporučili i da se poveća broj tramvaja i autobusa u javnom gradskom prijevozu te pojačano nadziru neformalna okupljanja.

U glavnom gradu i jutros gužva za tetsiranje:Epidemiolozi iscrpljeni

Odgovorni kažu da su epidemiolozi iscrpljeni i da sustav funkcionira otežano. Ministar zdravstva upozorava da virus sve više ulazi u zdravstveni sustav.- Virus kuca na vrata staračkih domova, virus ozbiljno prijeti na sve strane. Mislim da je krajnje vrijeme da uzmemo stvar u svoje ruke jer ako to ne učinimo, uskoro ćemo prijeći Rubikon u zdravstvenom smislu. Odustanemo li sada od naše osobne odgovornosti, odustanemo li od zajedništva, dopustit ćemo u skoroj budućnosti da virus upravlja našim životima, što svakako ne želimo, poručio je u petak ministar zdravstva Vili Beroš.

➡️ Maske na otvorenom i zatvaranje domova u Zagrebu

Počelo cijepljenje protiv gripe

Zbog velikog broja zaraženih i oboljelih od koronavirusa, a na današnji dan ukupno ih je 200, Domovi zdravlja Požeško-slavonske županije prvi su u Hrvatskoj počeli s cijepljenjem protiv gripe. U ordinacijama obiteljske medicine Doma zdravlja u Požegi već su danas cijepljene rizične skupine - kronični bolesnici te korisnici domova za starije i nemoćne.Broj do sada zaraženih koronavirusom u svijetu približava se 40 milijuna, a žrtava je više od milijun i sto tisuća. U Europi se epidemiološka slika ubrzano pogoršava. Najveći broj dnevnih slučajeva imaju Italija, Slovenija, Njemačka, Češka. Uvode se nove strože mjere - Francuska i Velika Britanija ograničavaju kretanje i izlaske. Iako se novi ''lockdown'' želi izbjeći, sve se više zemalja zatvara. ➡️ U Iranu više od 30.000 umrlih od koronavirusa
➡️ Pula: 13 učenika i osam učitelja OŠ Monte Zaro u samoizolaciji
➡️ Međimurje: 62 nova slučaja zaraze, virus ušao i u dom za starije
➡️ Zaražen muškarac koji živi u rezidenciji pape Franje
➡️ Indija počela birati ljude za prioritetno cijepljenje protiv koronavirusa
➡️ BiH dosegnula novi dnevni rekord: 716 novozaraženih
➡️ Koronavirus u Klinici za tumor
➡️ Novi crni rekord u Zagrebu
➡️ U Europi sve gore, Češka najveće žarište
Arhivska fotografija, snimio Armin Drugut/PIXSELL

Arhivska fotografija, snimio Armin Drugut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!