07:25 / 26.10.2020.

Autor: HRT

Koronavirus - najnovije informacije

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kako dosadašnje mjere nisu dale rezultate, Nacionalni stožer donio je nove, i to za cijelu zemlju. Na snagu stupaju u ponoć i trajat će 14 dana.
U Hrvatskoj je 828 novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata. Preminulo je 15 osoba. U bolnici se liječe 864 pacijenta, među njima 65 na respiratoru. Aktivno je 10.919 slučajeva.

Pregled dana iz središnjeg Dnevnika.

Potresna vijest danas dolazi iz Splita, gdje je preminula 17-godišnja djevojka koja je bila pozitivna na koronavirus, a u bolnicu je, kako je rečeno, primljena zbog zastoja srca i disanja te je nakon uspješno provedene reanimacije smještena na intenzivno liječenje Klinike za dječje bolesti.

Nažalost, preminula je.

Došlo je do smrtnog ishoda unatoč liječenju, djevojka je preminula jučer u 14.45, rekla je dr. Branka Polić, pročelnica Zavoda za intezivnu pedijatriju u KB-u Split. 

 - Djevojka je imala svoje kronične bolesti, ali isto tako ne možemo zanemariti činjenicu da je bila COVID pozitivna. Vjerojatno je do smrtnog ishoda došlo zbog kroničnih bolesti uz COVID-19, kazala je.

Djevojka je imala astmu. Što se tiče obdukcije zadnju riječ će, kazala je Polić, dati struka.

➡️ Tuga u Splitu: preminula 17-godišnjakinja pozitivna na koronavirus
➡️ Počela mobilizacija zagrebačke Arene
➡️ U Zagrebu 558 novozaraženih osoba, moguća online nastava
➡️ Stožer: 828 novih slučajeva zaraze, preminulo 15 osoba
➡️ Premijer negativan na koronavirus
➡️ U susjednoj Sloveniji zabrana kretanja izvan općina prebivališta

U Zagrebu je 558 novih slučajeva zaraze koronavirusom, doznali smo u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Kao što je jučer najavio Nacionalni stožer, ponovno je počela mobilizacija zagrebačke Arene, tercijarnog centra za liječenje pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19. Tijekom dana 25 pripadnika civilne zaštite postavit će petstotinjak kreveta. Od toga će biti oko tristotinjak kreveta s madracima, a ostali će biti u skladištu. 

Od danas vrijedi novi model uzimanja brisa - građani na testiranje mogu doći samo uz najavu.  Narudžbe građana za testiranje na koronavirus primat će se isključivo putem online platforme, kojoj možete pristupiti ovdje.

Bris će se od ponedjeljka do subote uzimati od 10 do 14 sati, nedjeljom i blagdanom od 8 do 10. Od subote se u Zagrebu može testirati i na novoj lokaciji - istočnom parkiralištu Velesajma, svaki dan od 8 do 11 sati.

Epidemiološku situaciju u glavnom gradu komentirao je za emisiju Hrvatskog radija U mreži Prvog pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč, rekavši da se za Grad Zagreb razmatra i online nastava.

Kako dosadašnje mjere nisu dale rezultate, Nacionalni stožer donio je nove, i to za cijelu zemlju. Trajat će 14 dana. Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo grada Zagreba Vjekoslav Jeleč kazao je jutros za emisiju Hrvatskog radija U mreži Prvog da je u Zagrebu 558 novozaraženih.

Novih sedam osoba pozitivnih na koronavirus bilježi u zadnja 24 sata Ličko-senjska županija, u kojoj je jedna osoba umrla, što je 19. smrtni slučaj u županiji od početka epidemije, dok je u Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno 11 novozaraženih koronavirusom, a u samoizolaciji se trenutačno nalazi 487 osoba. Na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je pet novih slučajeva zaraze. Zaraženo je troje korisnika i dvije djelatnice Cvjetnog doma u Šibeniku, a nova tri slučaja zaraze bilježi Dubrovačko-neretvanska županija, u kojoj je 16 osoba izliječeno. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, u posljednja 24 sata zabilježeno je novih 235 zaraženih koronavirusom, a u Zadarskoj županiji je dvadeset novozaraženih. Jedna osoba je umrla. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 58 novozaraženih, a u Istri su u posljednja 24 sata potvrđena samo tri slučaja zaraze. U Vukovarsko-srijemskoj županiji potvrđena je 51 nova pozitivna osoba.

Teško u OB Bjelovar

U Općoj bolnici Bjelovar zbog epidemije ne radi 101 djelatnik, odnosno čak 20 posto zaposlenih. Koronavirusom je zaraženo 54-ero liječnika, medicinskih sestara i ostalih djelatnika, a 47-ero ih je u samoizolaciji. Zbog nedostatka kadra, bolnica od danas prima samo hitne slučajeve. - Onkološki pacijenti i pacijenti koji se nalaze na prioritetnoj listi, oni će biti zbrinuti kao i do sada, a ostalo ćemo samo raditi hitno, pa zato molim naše građane za razumijevanje jer fali nam velik broj sestara i liječnika i nadamo se da ćemo po njihovu povratku  u sustav to nadoknaditi i bit će obaviješteni na vrijeme, rekao je ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch.

Kašnjenje nalaza u Krapinsko-zagorskoj županiji

Krapinsko-zagorska županija ima problema s kašnjenjem nalaza. Još se čekaju rezultati 380 uzoraka, među kojima i oni od 19. listopada. Toliko kašnjenje stvara velike probleme epidemiolozima u suzbijanju epidemije, poručuju iz županijskog Stožera, koji od Nacionalnog traži pomoć u analizi uzoraka.

Maske su obvezne u svim zatvorenim prostorima, sportska natjecanja održavaju se bez gledatelja, zabranjuje se prodaja alkoholnih pića od ponoći do 6 ujutro. Poslodavcima se preporučuje uvođenje rada od kuće.

Javna okupljanja smiju trajati do 22 sata i na njima ne može biti više od 50 osoba. Na svadbama i pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti najviše 30, a na privatnim okupljanjima do 15 ljudi.

S porastom broja zaraženih, raste i broj oboljelih dužnosnika. Iz Vlade su potvrdili da je na koronavirus pozitivna i ministrica turizma Nikolina Brnjac, a zbog njezina sudjelovanja na sastanku u Vladi, mjera samoizolacije izrečena je ministru rada Josipu Aladroviću i gospodarstva Tomislavu Ćoriću, koji su sjedili pokraj nje. Na koronavirus je pozitivan i ličko-senjski župan Darko Milinović

I Zagreb je oborio rekord s jučerašnjih 976 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Klinika za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" je popunjena. Zbog sve veće opterećenosti zdravstvenog sustava, aktiviraju se i tercijarni centri za prihvat oboljelih.

Ministar zdravstva Vili Beroš, rekao je da će povećati smještajne kapacitete u KB-u Dubrava, ali donijeli su i odluku o mobilizaciji Arene kao tercijarnog centra.

U Osječko-baranjskoj županiji jučer su zabilježena 163 nova slučaja zaraze, a svaka treća testirana osoba bila je pozitivna. Najviše zabrinjava da je u osječkoj bolnici na respiratoru 16 pacijenata - više od četvrtine od ukupno 58 oboljelih na respiratoru u cijeloj zemlji.

- Taj broj bolesnika na respiratoru je glavni pokazatelj sve lošije epidemiološke situacije. Nama ne trebaju brojevi. Naravno da ih mi pratimo, ali nama ne trebaju brojevi koji se svakodnevno objavljuju da bismo mi znali da je situacija sve teža, poručio je u nedjelju Krunoslav Šego, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek.

Novo žarište infekcije u Šibensko-kninskoj županiji je Dom za starije i nemoćne osobe. Virus je u dom ušao preko zaposlenice 13. listopada, a dosad je pozitivna trećina od 290 korisnika te 20-ak djelatnika.

- Većina onih u domu je s blažim simptomima i što je jako važno, nekima od njih za 2-3 dana prestaje ono razdoblje od 14 dana, tako da možemo očekivati da oni nakon nekoliko dana više neće biti prijenosnici, rekao je Nikola Blažević, načelnik Stožera CZ-a Šibensko-kninske županije.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika smatra da Nacionalni stožer i Ministarstvo zdravstva nakon više od pola godine i dalje nemaju jasnu strategiju za ovu ugrozu. Kažu da preporuke nisu dovoljne jer nisu dale rezultate i umjesto toga očekuju restriktivnije mjere. Iz HUBOL-a su također pozvali sve liječnike u Saboru i ostalim tijelima državne vlasti  da svoju političku aktivnost stave u mirovanje i vrate se liječenju bolesnih ljudi.

- Niti jedna država u svijetu nije sada u raskošnoj situaciji s medicinskim osobljem, i nažalost, ako jedan po jedan otpadaju, dragocjeno je kada se vrate u sustav. Mi očekujemo od naših kolega da se sjete da su prije svega liječnici. Za političke funkcije sigurna sam da će se naći adekvatne zamjene, a za liječničke funkcije bojim se da nema adekvatnih zamjena, osim onih liječničkih. Nije to nikakva prozivka, to je jednostavno apel za pomoć jer u ovom trenutku nam je svaki kolega vitalno važan jer može značiti nečiji život ili smrt, rekla je Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Koronavirus u svijetu

Europski čelnici upozoravaju u ponedjeljak na turobnu predstojeću zimu u ozračju velikog porasta broja oboljelih od bolesti COVID-19, zbog čega su mnoge zemlje uvele nove mjere za borbu protiv drugog vala pandemije, javljaju agencije. Opširnije

Zbog velikog porasta broja zaraženih koronavirusom, Slovenija pooštrava već postojeće mjere. Sutra na snagu stupa zabrana kretanja izvan općina prebivališta. Opširnije
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!