06:47 / 25.10.2020.

Autor: HRT

Koronavirus - najnovije informacije

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježen je 2421 novi slučaj pozitivnih na koronavirus. Preminulo je osam osoba.
U Hrvatskoj je 2421 novi slučaj pozitivnih na koronavirus, a osam osoba je preminulo. Ukupan broj aktivnih slučajeva je 11144. Među njima je 825 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 58 pacijenata.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 36380 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 437 preminulo. U samoizolaciji je trenutno 28177 osoba. Do danas je ukupno testirano 445 568 osoba, od toga 8520 u posljednja 24 sata.

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je nove mjere za cijelu zemlju, koje na snagu stupaju u utorak i trajat će 14 dana. Ograničavaju se javna i druga okupljanja, maske će biti obvezne u svim zatvorenim prostorima te na grobljima, na sportskim natjecanjima neće biti gledatelja. Ograničava se i prodaja alkoholnih pića. ➡️ Stožer: Mobilizicija Arene i nove mjere

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Veliki zastoj u Krapinsko-zagorskoj županiji: Trenutno na čekanju za obradu 401 uzorak
➡️ Lauc: Približavamo se vrhuncu epidemije
➡️ HLK: Poziv umirovljenim liječnicima da se uključe u rad u zdravstvenim ustanovama 
➡️ Kurolt: Djelatnici umorni, potrošni materijal problem 

• Znanstvenik i član Znanstvenog savjeta Vlade Gordan Lauc na svojem je Facebooku napisao da se približavamo vrhuncu epidemije, ali kako se moramo strpjeti još najmanje dva tjedna, a za to bi vrijeme dnevni broj umrlih mogao dosegnuti i 30. Opširnije

Podaci županijskih stožera:

• U Virovitičko-podravsko županiji potvrđen je 51 novi slučaj zaraze koronavirusom, a najveći broj ih dolazi iz samoizolacije. Mlađe životne dobi su 22 osobe, 17 ih je srednje dobi, starije četiri, a osam novozaraženih su djeca. Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je deset oboljelih. U KBC Osijek je troje pacijenata s područja Virovitičko-podravske županije - dvoje u Respiracijskom centru na respiratoru, a jedna je u Klinici za infektologiju.

• U Međimurskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirano je 86 novozaraženih osoba  koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 30 pacijenata pozitivnih na koronavirus, od kojih je još uvijek jedna osoba na respiratoru.

● S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 14 je novooboljelih osoba od COVID-19 te je jedna osoba preminula. U OB Gospić preminula je osobe starije životne dobi (90) preminula osoba je korisnik Doma za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije te su uz potvrđeni virus COVID-19 imala i niz kroničnih bolesti. Ukupno je oboljela 451 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije. Pod aktivnom nadzorom/mjerom samoizolacije je ukupno 573 osobe.

U Varaždinskoj županiji i danas 110 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 42 na bolničkom liječenju, u Općoj bolnici Varaždin 94 djelatnika van pogona
Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 110 novih slučajeva zaraze koronavirusom, kao i dan ranije. Što se tiče izvora zaraze, u 65 slučaja se radi o bliskim kontaktima unutar obitelji ili radnog okruženja, a u 45 slučajeva je izvor zaraze nepoznat. Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 551. Opširnije

U protekla 24 sata u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 78 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 56 novooboljelih osoba s područja je grada Bjelovara, priopćili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite. Među oboljelima je i osam korisnika privatnog doma za starije osobe na području Bjelovara, a tri novozaražene osobe korisnici su privatnog doma za starije osobe na području općine Rovišće. Riječ je o domovima u kojima je već bilo pozitivnih osoba na COVID-19, napominju iz Stožera. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji trenutno je 257 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji se nalaze 953 osobe.

• U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježeno 976 novooboljelih osoba, a samoizolacija je određena za njih 527 osoba, izvijestio je Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar. Opširnije

• U protekla 24 sata evidentirano je 120 novih osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije pozitivnih na koronavirus. Još uvijek se čekaju rezultati za 401 uzorak. Ozdravilo je još 38 osoba te ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 748. U samoizolaciji se nalazi 1.397 osoba.

• Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 526 obrađenih testova danas je 99 novooboljelih s područja te županije. Od ukupnog broja novooboljelih 61 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2064 osobe nalaze se u samoizolaciji.

• Na području Osječko-baranjske županje još su 163 osobe pozitivne na koronavirus, navodi se u podacima HZJZ-a te županije od posljednja 24 sata. Najviše, 61 novooboljela osoba je iz Osijeka, 12 iz Đakova, 10 iz Čepina, a po šest je iz Belišća, Tenje, Višnjavca i Antunovca. U KBC-u Osijek hospitalizirane su 74 osobe oboljele od koronavirusa, a 16 je na respiratoru. Tijekom posljednja 24 sata preminula je jedna ženska osoba iz Višnjevca.

• U Brodsko-posavskoj županiju u protekla 24 sata je 59 novooboljelih od Covida-19 s prebivalištem u županiji, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u nedjelju županijski stožer Civilne zaštite. Iz Županijskog stožera su potvrdili da je ovo najveći broj oboljelih od koronavirusa u jednom danu.

• Na području Primorsko-goranske županije je 60 novozaraženih osoba koronavirusom, od ukupno 569 testiranih. Trenutačno je u ovom županiji 566 aktivnih slučajeva pozitivnih na Covid-19. U skupini novozaraženih i danas dominira radno aktivno stanovništvo i studentska populacija, a samo je petoro djece školskog uzrasta i dvoje umirovljenika.

•  U Karlovačkoj županiji je u posljednja 24 sata registrirano 89 novih slučajeva Covida-19, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Na bolničkom je liječenju 56 osoba. U karlovačkoj su bolnici 42 pacijenta, dvije osobe su na respiratoru, dvije su otpuštene na kućno liječenje, te su tri pacijenta novoprimljena. U samoizolaciji je 88 djelatnika Opće bolnice Karlovac.

•  U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 51  nova pozitivna osoba na Covid-19, izvjestio je župnijski Stožer civilne zaštite. Od početka epidemije u županiji su obolile 1574 osobe, od kojih je 1205 osoba izliječeno, a 20 je preminulih osoba. Trenutno je 25 osoba hospitalizirano, a u samoizolaciji nalazi se 10170 osoba.

• U Istarskoj županiji je 47 novozaraženih.

• U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan su 83 novopozitivne osobe. Radi se o 36 osoba s područja Kutine, 18 s područja Petrinje, 14 s područja Siska, 12 s područja Popovače, a po jedna osoba je s područja Novske, Gline i općine Martinska Ves.

• Na području Zadarske županije 13 je novooboljelih osoba od koronavirusa. 10 novooboljelih osoba je sa područja Grada Zadra te po jedna sa područja Biograda, Pakoštana i Sv.Filipa i Jakova. Među novozaraženima je 9 ženskih i 4 muške osobe i svi su srednje i mlađe životne dobi. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 229 uzoraka, a u samoizolaciji i izolaciji je 560 osoba. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 11 bolesnika od kojih je 2 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici Biograd na Moru hospitalizirano je 3 bolesnika oboljelih od koronavirusa.

• Na području Šibensko-kninske županije u posljednja 24 sata je 36 novooboljelih osoba od Covida-19, a jedna osoba je umrla, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Od koronavirusa oboljelo je 17 korisnika i tri djelatnika Cvjetnog doma u Šibeniku, tri osobe s prebivalištem na području Šibenika, pet s  prebivalištem u Kninu, dvije iz Skradina, te po jedna osoba iz Bilica, Pirovca i Vodica. Većina oboljelih su kontakti već ranije oboljelih osoba. Također, tri osobe pozitivne su na koronavirus iz drugih županija, a borave na području Šibensko-kninske županije.

• Sedamnaest ljudi novopozitivno je na koronavirus u posljednja 24 sata u Požeško-slavonskoj županiji.

• Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđeno je deset novih slučaja bolesti Covid-19. Epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku. U OB Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na SARS – CoV-2 virus, a koja je u kliničkoj anamnezi imala značajan komorbiditet i liječila se uz potporu mehaničke ventilacije.

Koronavirus u svijetu:

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je u subotu oboren novi svjetski rekord kad je riječ o broju zaraženih koronavirusom, treći dan zaredom. Opširnije

● Bugarski
premijer Bojko Borisov signalizirao je u srijedu da bi mogao podnijeti ostavku nakon višetjednih protuvladinih prosvjeda, ali je kazao da će vlada njegovog desnocentrističkog GERB-a ostati na vlasti do redovnih izbora iduće godine. Opširnije

● Španjolski
premijer Pedro Sanchez je najavio uvođenje izvanrednog stanja u predstojećem šestomjesečnom razdoblju, a pratit će ga i policijski sat u cijeloj zemlji, s izuzetkom Kanarskog otočja. Opširnije

U Srbiji je u zadnja 24 sata među 4739 testiranih potvrđeno 614 pozitivnih na koronavirus, a službeno su prijavljena tri smrtna slučaja, objavljeno je  na internetskoj stranici Ministarstva zdravstva. Opširnije

U Bosni i Hercegovini su potvrđena 1132 nova slučaja zaraze koronavirusom, manje od rekordnih 1250 u subotu, no manji je i broj provedenih testiranja, objavili su entitetski zavodi za javno zdravstvo. Opširnije

● Mađarska je u nedjelju izvijestila da ima 3139 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najvišu dnevnu brojku koja je prvi put premašila 3000. Opširnije

Bugarski premijer Bojko Borisov signalizirao je u srijedu da bi mogao podnijeti ostavku nakon višetjednih protuvladinih prosvjeda, ali je kazao da će vlada njegovog desnocentrističkog GERB-a ostati na vlasti do redovnih izbora iduće godine. Opširnije

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 1675 novih slučajeva koronavirusa i petero umrlih od posljedica koronavirusne bolesti, objavilo je u nedjelju ministarstvo zdravstva, čime se nastavlja vrlo kritično razdoblje epidemije zbog kojeg je u zemlji  uveden lockdown od najmanje tjedan dana. Opširnije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!