07:09 / 15.11.2020.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Koronavirus - najnovije informacije

-

-

Foto: - / -

Nacionalni Stožer prvo je objavio kako je 2365 novozaraženih osoba, a potom dva sata kasnije taj je broj umanjio za 3 osobe.
U posljednja 24 sata zabilježeno je 2362 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16929. Među njima je 1710 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 194 pacijenta. Preminule su 43 osobe. 

Nacionalni Stožer prvo je objavio kako je 2365 novozaraženih osoba, a potom dva sata kasnije taj je broj umanjio za 3 osobe uz objašnjenje: sukladno naknadnom revidiranju podataka kojim su utvrđena 3 retestirana slučaja, ukupni broj novooboljelih te broj ukupnih i aktivnih slučajeva umanjen je za 3.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 84209 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1049 preminulo, ukupno se oporavilo 66231 osoba od toga 2483 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 38824 osobe.

Do danas su ukupno testirane 619.532 osobe, od toga 8175 u posljednja 24 sata.


➡️ Koronavirus: Ukupno preminulih 1006 osoba
➡️  Samaržija: "Bit će sve više mladih koji imaju teške forme bolesti"
➡️ Sve o koronavirusu 
➡️ 
Beroš: Respiratora ima dovoljno
➡️ Srića: Najteže tek slijedi, bilo bi tragično birati koga staviti na respirator

Izvješća županijskih stožera:

➡️
Na području Virovitičko-podravske županije 39 je novozaraženih koronavirusom, a među njima je 12 osoba mlađe dobi i dvoje djece.

➡️ U protekla 24 sata evidentirano je 165 novih osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije pozitivnih na koronavirus. Preminula su četiri pacijenta sa SARS CoV-2 infekcijom, od kojih je jedan bio na respiratoru. Oporavilo se još 137 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 959. U samoizolaciji se nalaze 1.293 osobe.

➡️ U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji potvrđeno je 307 novooboljelih, a umrlo je pet osoba starije životne dobi. Ukupan broj hospitaliziranih osoba se od jučer povećao za osam osoba, a u tjedan dana za 45. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin trenutno se nalaze 164 osobe s težom kliničkom slikom. Na različitim odjelima u Varaždinu nalazi se 76 osoba, 16 ih je u jedinici intenzivnog liječenja, pri čemu 15 na respiratoru, 36 ih je u Klenovniku i 36 u Novom Marofu.

➡️ U gradu Zagrebu su u protekla 24 sata zabilježena 363  nova slučaja zaraze koronavirusom. Trenutno je u gradu 3558 aktivnih slučajeva. U sedam domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugih socijalnih ustanova u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 37 korisnika i 11 djelatnika, a jedan je korisnik preminuo.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 18 učenika, četiri nastavnika i jednog asistenta u nastavi osnovnih škola te 22 učenika i jednog nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 348 učenika i 11 nastavnika osnovnih te 404 učenika srednjih škola. U karanteni Grada Zagreba nalazi se šest osoba.

➡️ Splitsko-dalmatinska županija ima 153 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju. Na bolničkom liječenju nalazi se 126 osoba u KBC-u Split dok se 9 osoba nalazi na respiratoru. Preminule su dvije muške osobe starosti 71 i 80 godina. Ukupno su 2422 osobe u samoizolaciji.

➡️ Na području Zadarske županije 52 su novooboljele osobe od koronavirusa. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 30 bolesnika od kojih je četiri na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru na liječenju je osam bolesnika s lakšim oblicima infekcije. U samoizolaciji je 1548 osoba.

➡️ U Šibensko-kninskoj županiji 60 je novooboljelih, a jedna je osoba preminula. Rijec je o muškoj osobi starije životne dobi s područja Primoštena.
Među oboljelima je i još pet korisnika doma za psihički bolesne odrasle osobe Mihek u Šibeniku te jedan korisnik doma za starije i nemoćne osobe. Trenutno je 179 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Na odjelu infektologije šibenske bolnice liječi se 21 osoba. Nitko nije na respiratoru. Jedan pacijent je iz šibenske bolnice premješten na liječenje u KBC Split.

➡️ Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvijestio o 137 novooboljelih od koronavirusa. Pod nadzorom liječnika u slavonsko-brodskoj bolnici je 55, a u novogradiškoj bolnici 17 zaraženih osoba. Deset osoba koje su u bolnicama pri liječenju treba potporu respiratora. Pod mjerom samoizolacije su 1.624 osobe.

➡️ U Osječko-baranjskoj županiji u zadnja 24 sata je 138 novopozitivnih na koronavirus i pet preminulih. Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 181 osoba oboljela od COVID-19, i to 147 u KBC-u Osijek, od kojih je 31 na respiratoru, a 34 osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice. Trenutno je u samoizolaciji ukupno 1.431 osoba.

➡️ S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 25 je novooboljelih osoba od COVID-19 te je jedna osoba preminula. Trenutno je 178 aktivnih slučajeva. Pod aktivnim nadzorom odnosno samoizolacijom je ukupno 558 osoba.

➡️ Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata zabilježeno je 65 novozaraženih osoba koronavirusom.

➡️ U Međimurskoj županiji evidentirano je 135 slučaja pozitivnih na koronavirus. Trenutni broj pozitivnih osoba je 1275. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 84 pacijenta, od toga je njih osam hospitalizirano unutar 24 sata. Na respiratoru se nalazi 10 pacijenata. Dvije osobe su preminule.

➡️ U Karlovačkoj županiji 75 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su četiri zaražene osobe u dobi od 71 do 92 godine. Na bolničkom je liječenju 69 osoba. U OB Karlovac je 45 covid pozitivnih pacijenata, pet ih je na respiratoru, a umro je muškarac star 71 godinu. U samoizolaciji se nalazi 66 djelatnika bolnice, 54 zdravstvenih i 12 nezdravstvenih. U OB Ogulin-na Covid odjelu leži 24 bolesnika, jedna osoba je na respiratoru, a umrla su tri pacijenta. U samoizolaciji se nalaze 33 djelatnika bolnice. U samoizolaciji se nalazi 713 osoba.

➡️ U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata od koronavirusa je oboljelo 215 osoba, a aktivno je 2835 slučajeva. Samoizolacija je propisana učenicima osam razreda osnovnih škola i za tri razreda srednjih škola.

➡️ U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 69 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba umrla. Na covid odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 30 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je njih tri na respiratoru. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 978 osoba.

➡️ U Primorsko-goranskoj županiji je 195 novozaraženih koronavirusom. Ukupno je 1555 aktivnih slučajeva COViD-19 bolesti na području županije. Udio starijih osoba u ukupnom broju zaraženih niti danas ne raste već je i nešto manji od prethodnih nekoliko dana i iznosi 14%. U  bolnici od COVID-19 bolesti liječi se 86 pacijenata, od kojih je 11 na respiratoru. Jedna je osoba preminula.

➡️ Novih 79 slučajeva zaraze koronavorusom potvrđeno je tijekom protekla 24 sata u Istarskoj županiji. Trenutno je u Istri 550 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba dok se u mjerama samoizolacije nalazi 680 osoba.

Ustvrdivši kako je u Istri epidemiološka situacija, neovisno o dnevnom broju novozaraženih koji se kreće između 70 i 80 osoba, bolja nego u nekim drugim županijama, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Alekandar Stojanović kazao je kako se to stanja može lako zakomplicirati ako se građani neće pridržavati preporučenih mjera.

➡️ U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 93 novih pozitivnih osoba na COVID-19. Preminule su 3 osobe. Trenutno je u županiji 58 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U samoizolaciji na području županije je 1121 osoba. 

➡️ U Požeško-slavonskoj županiji 13 je pozitivnih, a trenutno je aktivno 243 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19). Hospitalizirano je 19 osoba, a 224 osobe nalaze se u kućnoj izolacij. U samoizolaciji se nalaze 653 osobe.

➡️ U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 22 nova slučaja zaraze koronavirusom. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 60 osoba pozitivnih na koronavirus. Jedanaest bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, pet bolesnika je na respiratoru – neinvazivna ventilacija, a šest je na invanzivnoj ventilaciji. U samoizolaciji je 1007 osoba.

➡️ Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije objavio je kako je potvrđen 41 novi slučaj bolesti COVID-19. Trenutno su aktivna 394 slučaja a na bolničkom liječenju nalazi se 37 osoba. 

Koronavirus u Hrvatskoj:

Na pitanje jesmo li zakasnili s nekim mjerama, epidemiolog Bernard Kaić u razgovoru za Radio Sljeme odgovara:

- Netko misli da su mjere sasvim dovoljne, neki misle da su prestroge, neki misle da su preblage ili kasno uvedene. A ja mislim da su mjere koje trenutno imamo trebale biti ranije uvedene i možda čak i strože nego što su sada. Mislim da treba prijeći na model B i C nastave. Opširnije

Koronavirus u Europi:

Zbog novih restriktivnih mjera u Sloveniji, parovi se do smirivanja epidemije ne mogu vjenčati, osim u "hitnim i nužnim" slučajevima, a ministar u vladi Janeza Janšu kao opravdani razlog za hitno vjenčanje naveo je  trudnoću mlade. Opširnije

Koronavirus u svijetu:

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)
prijavila je apsolutni rekord u broju novih slučajeva zaraze COVID-19 u svijetu. Opširnije

Anthony Fauci, vodeći stručnjak američke vlade za zarazne bolesti, je rekao da je dosadašnji predsjednik Donald Trump posljednji put bio na sastanku radne skupine za COVID-19 "prije nekoliko mjeseci", dok je u zemlji naglo rastao broj novozaraženih i umrlih. Opširnije

Srbija je danas s 20 umrlih od posljedica infekcije covidom-19 premašila psihološku granicu od tisuću žrtava koronavirusa od početka epidemije 6. ožujka, a registrirana su još 3482 slučaja zaraze. Opširnije

U nedjelju su u Hong Kongu započela obavezna testiranja na COVID-19 za visokorizične skupine građana, a onima koji odbiju testiranje prijeti i zatvorska kazna do šest mjeseci. Opširnije

Republikanski guverner Sjeverne Dakote Doug Burgum proglasio je obvezu nošenja maske u toj državi, iako se dugo opirao uvođenju te mjere, ali ga je visoka smrtnost kod oboljelih od COVID-a u toj saveznoj američkoj državi navela na takav potez. Opširnije

Australska pobjeda u borbi s COVID-om, dok se u mnogim dijelovima svijeta broj zaraženih i umrlih strmoglavo penje, učinila je zemlju "žrtvom svog uspjeha" jer se mnogi Australci žele vratiti kući iz inozemstva, izjavio je australski ministar obrazovanja. Opširnije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!