22:31 / 23.01.2021.

Autor: HRT

Prednost imaju oni koji čekaju drugu dozu

cjepivo protiv koronavirusa

cjepivo protiv koronavirusa

Foto: Neil Hall / EPA-EFE

U Hrvatskoj je zabilježeno 599 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testirane su 4 872 osobe pa je udio pozitivnih među testiranima 12, 29 posto. Nažalost, preminulo je još 29 oboljelih. Na bolničkom je liječenju 1468 pacijenata, od kojih 142 na respiratoru.


Zbog velikih problema s isporukom cjepiva, prioritet u cijepljenju sada imaju oni koji trebaju primiti drugu dozu. U Hrvatskoj je cijepljeno više od 57 000 ljudi, a obje doze cjepiva primilo je njih 11 335.

Iako se epidemiološka situacija u Hrvatskoj popravlja, još se ne zna hoće li mjere biti ublažene. Više će se znati sutra, nakon sastanka premijera i ministara s članovima Stožera i epidemiolozima. A mjere, sudeći prema objavljenoj snimci, nije poštovalo medicinsko osoblje u COVID bolnici Dubrava. Oni su u jeku borbe protiv pandemije ondje održali zabavu.

Istražuje se zabava u KB Dubravi

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata nema umrlih od covida, broj novooboljelih je 18, ali je od 54 hospitalizirane osobe deset primljeno unatrag 24 sata, priopćio je u subotu Stožer civilne zaštite.

Dogradonačelnica Gline pozitivna na koronavirus  

"Dragi ljudi, nažalost u ovom užasu koji nas je sve snašao jedna nevolja reda se za drugom. Moram vas obavijestiti da sam negdje putem pokupila Covid 19. Zasada bolest nema izražene simptome i samo kašljem bez temperature. Postupam po svim uputama liječnika i nadam se da će biti OK. Pazite se, dragi ljudi. Covid je i dalje tu. Moramo poštivati sve mjere i boriti se i protiv te pošasti. Ostanite mi zdravo i sigurno", napisala je.

Podaci po županijama  

Primorsko-goranska županija ima 54 nova slučaja.  U Sisačko-moslavačkoj županiji 49 je novih slučajeva, u Šibensko-kninskoj 38.• Koprivničko-križevačka županija: 28 novih slučajeva, 2 osobe preminule

• Sedam novooboljelih slučajeva u Ličko-senjskoj županiji 

• Grad Zagreb – 92 slučaja zaraze

• Petero novo zaraženih virusom SARS-CoV-2 u Virovitičko-podravskoj županiji

• U Sisačko- moslavačkoj županiji 49 novooboljelih osoba od koronavirusa

• Novooboljele su 54 osobe od Covida-19 u Primorsko-goranskoj županiji

• Na području Vukovarsko-srijemske županije 18 je novih pozitivnih

• U Šibensko-kninskoj županiji 38 novozaraženih osoba koronavirusom

• Deset novozaraženih u protekla 24 sata na području Istarske županije

• Na području Osječko-baranjske županije 13 novih pozitivnih na koronavirus

• U Zagrebačkoj županiji 77 novih slučajeva covida-19, ozdravilo 85 osoba

• U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 25 novozaraženih koronavirusom

• U Karlovačkoj županiji na covid odjelima deset hospitalizacija u jednom danu

• U Međimurskoj županiji 29 novih osoba zaraženih koronavirusom

• Bjelovarsko-bilogorska županija – 4 nova slučaja zaraze

• Ličko-senjska županija – 7 novih slučajeva zaraze

Problemi s manjkom cjepiva


Hrvatski zavod za javno zdravstvo izvijestio je da će, zbog neplanirane sporije dinamike isporuke cjepiva protiv koronavirusa proizvođača Pfizera i BioNTecha, sljedećih nekoliko tjedana usporiti proces cijepljenja.


Objasnili su da to podrazumijeva odgađanje cijepljenja za osobe koje ga još nisu započele. Pfizerovo cjepivo idućih će tjedana dolaziti u reduciranim količinama, što će najvjerojatnije uzrokovati ne samo odgodu početka cijepljenja, nego i odgodu primanja druge doze cjepiva.


- Nismo zadovoljni dinamikom isporuke cjepiva, to je daleko od onoga što nam je bilo obećavano prilikom potpisivanja tzv. advanced purchase agreementa, kada smo ugovarali koliko ćemo cjepiva kupiti, poručio je jučer s konferencije za medije Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Plan cijepljenja je otežan time što je Hrvatska, kaže, na početku dobila veće količine pa se sada te količine smanjuju, a u određenom roku moraju se cijepiti svi koji su cijepljeni prvom dozom.

I AstraZeneca je obavijestila Europsku komisiju da, nakon što dobije odobrenje medicinskog regulatora Unije koje se očekuje 29. siječnja, neće moći isporučiti dogovorene količine cjepiva protiv koronavirusa.

Glasnogovornik AstraZenece, koja je cjepivo razvila u suradnji s Oksfordskim sveučilištem, potvrdio je zastoj u proizvodnji.

Ono što zabrinjava jesu mutirane varijante koronavirusa. Otprije su poznate dvije - britanska i južnoafrička, a sada je dokazana još jedna, treća varijanta koja je krenula iz Brazila i o kojoj se najmanje zna. 

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" kazala je kako se doima da su to dodatne promjene u odnosu i na Ujedinjeno Kraljevstvo i na Južnu Afriku te da se čini da bi taj virus mogao izbjeći dijelom i odgovor antitijelima kod onih koji su ih dosad razvili, bilo prirodnom infekcijom, bilo cijepljenjem. Sve to, upozorila je, može djelovati i na serološka testiranja.

Zbog tog je novog soja koronavirusa u pojedinim dijelovima Brazila je dramatično. U gradu Manausu pandemija se nezaustavljivo širi, bolnice su pune, zdravstveni sustav je pred kolapsom, a medicinsko osoblje pacijentima daje posljednje zalihe kisika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!