Capak: Sva djeca starija od 12 godina mogu se cijepiti Pfizerom, ali nisu prioritet

29.05.2021.

07:59

Autor: HRT

Capak: Sva djeca starija od 12 godina mogu se cijepiti Pfizerom

Capak: Sva djeca starija od 12 godina mogu se cijepiti Pfizerom

Foto: HRT / HTV

U posljednja 24 sata zabilježeno je 338 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2557. Među njima je 819 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 88 pacijenata. Preminulo je 10 osoba.

Građane u Puli cijepili su ministar Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

- Odaziv je zadovoljavajući i čast mi je biti tu u Puli poglavito turističke djelatnike. To je poruka svim gostima koji planiraju doći ove godine u Istru da smo odgovorni i da se želimo odgovorno ponašati, da želimo zaštiti i naše zdravlje ali tako štitimo i njihovo zdravlje, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Odgovarajući na pitanje hoće li se cijepiti i djeca od 12 do 15 godina, Capak je podsjetio da je Europska agencija za lijekova (EMA) donijela odluku da se Pfizerom cijepe djeca u toj dobi.

- Sva djeca starija od 12 godina mogu se cijepiti Pfizerom, ali u ovom trenutku djeca nisu prioritet, izuzev onih koji imaju neku kroničnu bolest. Prioritet nam je radno aktivno stanovništvo, a nakon toga ćemo cijepiti i djecu, istaknuo je Capak.

Načelnik istarskoga stožera Dino Kozlevac zahvalio je na podršci ministru i ravnatelju HZJZ-a te na dosadašnjoj odličnoj suradnji.

- Istarska županija spremna je za ljetnu turističku sezonu i učinili smo sve što je trebalo u sinergiji s gradovima i općinama, turističkim sektorom, stožerima gradova i općina i našim nastavnim Zavodom za javno zdravstvo, izjavio je Kozlevac.

Istaknuo je da je cijepljenje jedna od najvažnijih aktivnosti, a cilj je cijepiti što više gađana kako bismo mogli početi živjeti "staro normalno".

- Moramo se i dalje pridržavati svih donesenih mjera, jer to je ključno da u ovom periodu držimo stvar pod kontrolom, poručio je Kozlevac.

Odaziv turističkih djelatnika na cijepljenje je odličan. Turističkim djelatnicima jasno je da su procijepljenost i dobra epidemiološka slika važni za dobru sezonu. U Istri je cijepljeno više od 30% populacije. Što se riče turista, u Istri ih boravi oko 30 000, a optimizma ne manjka, izvijestila je Jana Radić.

Zagrebačka županija nastavlja s masovnim cijepljenjem u 9 gradova, a plan je tijekom dana cijepiti 11 tisuća 400 ljudi - Pfizerovim cjepivom. Trećina građana naručena je na cijepljenje drugom dozom. U lipnju u Zagrebačku županiju stiže rekordna pošiljka od 107 tisuća doza cjepiva pa lokalni stožer poziva građane da se odazovu u što većem broju.

Za kontaktiranje novih pacijenata pobrinut će se liječnici obiteljske medicine, a 3307 doza rezervirano je za docjepljivanje građana koji su 24. travnja primili svoju prvu dozu.

Zbog povoljnije epidemiološke situacije Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije donio je odluku da se ukinu nužne epidemiološke mjere za područje Zagrebačke županije.

U Hrvatskoj se cijepljenje protiv COVID-19 i dalje provodi povećanim intenzitetom, dosad je utrošeno gotovo 1,7 milijuna doza, a cijepljeno je više od 1,2 milijuna osoba ili 36,9 posto odraslog stanovništva, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Izvješća županijskih stožera:

● U Sisačko-moslavačkoj županiji 16 novooboljelih od COVID-19

● Na području Koprivničko-križevačke županije nakon pristiglih nalaza potvrđena četiri nova slučaja bolesti COVID-19, dvoje je preminulih

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji pet je osoba pozitivno na koronavirus

● U Požeško-slavonskoj županiji troje je pozitivnih na COVID-19

● U Primorsko-goranskoj županiji je danas 30 novooboljelih

● Područje Virovitičko-podravske županije, ima šest pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2

● U Istarskoj županiji potvrđene su 2 novozaražene osobe

● U Zadarskoj županiji 18 je novozaraženih osoba koronavirusom, a jedna je osoba preminula

● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u protekla 24 sata potvrđeno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom

● U Međimurskoj županiji je 16 novopozitivnih na koronavirus

● U Zagrebačkoj županiji 38 novih slučajeva COVID-a

● Na području Šibensko-kninske županije u protekla 24 sata je 11 novooboljelih osoba od COVID infekcije

● U Osječko-baranjskoj županiji je 26 novopozitivnih

● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom

● U Varaždinskoj županiji je evidentirano 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom

● U Karlovačkoj županiji je šest novooboljelih od covida-19

● Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je pet novih osoba pozitivnih na koronavirus

● U Ličko-senjskoj županiji od 150 testiranih osoba sedam pozitivno na koronavirus

● U Splitsko-dalmatinskoj županiji 19 novooboljelih osoba

● U Gradu Zagrebu u protekla 24 sata zabilježena su 84 nova slučaja covida-19

● Na području Brodsko-posavske županije potvrđeno je 17 novih slučajeva zaraze

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!