11:00 / 15.10.2021.

Autor: M.M./HRT

Koronavirus u riječkom KBC-u; Ružić: Nitko nije razvio težu kliničku sliku

Koronavirus prodro na gastroenterologiju riječkog KBC-a

Koronavirus prodro na gastroenterologiju riječkog KBC-a

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell/HRT

Koronavirus se probio u KBC Rijeka - na odjel gastroenterologije gdje mahom leže teški bolesnici s komorbiditetima, uključujući pacijente s karcinomom. Zaražene su dvije trećine bolesnika. Oboljelih ima i među medicinskim osobljem. Točnog saznanja o tome tko je donio koronavirus na bolnički odjel i proširio zarazu među pacijentima nema, no najvjerojatnije je riječ o osobi koja je na testiranju pri hospitalizaciji bila negativna, a onda razvila bolest.

Od ukupno 27, zaraženo je 19 pacijenata, rekao nam je ravnatelj KBC-a Alen Ružić. Pri pojavi zaraze, svi na odjelu hitno su testirani te je na taj način, ističu iz KBC-a, uspješno spriječeno ozbiljnije širenje virusa.

Iz uprave KBC-a potvrdili su da je zaraženo 19 pacijenata na odjelu, a virus je "stigao" s pacijentom koji je bio negativan na testu, ali je zapravo bio zaražen. U bolnici se posljedično provode visoke mjere opreza pa svi pacijenti prije hospitalizacije moraju obaviti PCR test, neovisno o tome jesu li cijepljeni ili ne.

- Najveći dio tih bolesnika je bez simptoma. Nitko nije razvio težu kliničku sliku i nitko nije preseljen u respiratorni centar. Preseljeni su na covid odjel gdje uz skrb osoblja s covid odjela imaju i gastroenterološku skrb, što znači da se nastavlja se liječenje onih bolesti i stanja zbog kojih su i bili primljeni u bolnicu, rekao je Ružić.

Dodao je da je testirano 60 djelatnika koji rade na gastroenterologiji, 59 je negativno, a jedna djelatnica nemedicinsko osoblje je pozitivna iako ima važeću covid putovnicu jer je ranije preboljela covid infekciju.

- Nije moguće da je ona proširila infekciju kad se analiza smjenski rad i mogućnost cirkulacija. Vrlo izvjesno je da je upravo inkubacijski period u kojem nam je promakla asimptomatska inkubacijska faza, da je među bolesnicima došlo do širenja, rekao je.

- Mi sve pacijente testiramo kod prijema i oni su u izolaciji do prispijeća nalaza. Ali ostaje rizik da pacijent može biti u periodu inkubacije i da na PCR testu bude negativan kod dolaska u bolnicu, a da unutar 1-2 dana razvije sa ili bez simptoma covid infekciju, dodao je ravnatelj KBC-a Rijeka. 

Istaknuo je i da je jedan dio pacijenata bio je cijepljen, te je bez obzira na to pozitivan na Covid-19.

- Nadamo se da će ih taj njihov pozitivan cijepljeni status zaštiti od razvoja težih oblika bolesti, rekao je Ružić.

Dodao je i da danas imaju 61 covid pozitivnog bolesnika u KBC-u Rijeka, šest je u respiratornom centru, a četiri na respiratoru. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!