07:20 / 05.08.2020.

Autor: HRT

Koronavirus - u Hrvatskoj 58 novooboljelih, u svijetu veliki brojevi

-

-

Foto: - / -

U protekla 24 sata zabilježeno je 58 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj - 633.
U protekla 24 sata zabilježeno je 58 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj - 633. Među njima je 111 pacijenata koji su na bolničkom liječenju, na respiratoru ih je sedam. Nema preminulih.
 
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5376 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 154 preminule, a 4589 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 2314 osoba.
 
Do danas su ukupno testirane 124 383 osobe, od toga 1167 u posljednja 24 sata.

● Sve o koronavirusu pročitajte na koronavirus.hrt.hr

U Karlovačkoj županiji zabilježena su 3 nova slučaja, a u Zagrebačkoj jedan novi slučaj.

●  Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije objavio je je svih 30 uzoraka testiranih na koronavirus u protekla 24 sata izuzetih iz opće populacije negativno.

U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih osoba od Covida-19.

● Od ukupno 509 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije 15 je osoba pozitivno na koronavirus, i to iz Splita 3 osobe, iz Makarske 2 osobe, iz Sinja 1 osoba, iz Solina 1 osoba, iz Omiša 1 osoba, iz Trilja 1 osoba, iz Baške Vode 1 osoba, iz Dugog Rata 1 osoba, iz Hrvaca 2 osobe, iz Zmijavaca 1 osoba i iz Prgometa 1 osoba.

Od ukupno 15 novooboljelih osoba njih 3 su kontakti prethodno oboljelih dok se ostalih 12 osoba epidemiološki obrađuje. Uz 15 novooboljelih pozitivne na koronavirus su i 2 osobe s područja Grada Zagreba. 451 osoba je u samoizolaciji.

15 pozitivnih osoba na bolničkom je liječenju u KBC-u Split, dok je 1 osoba na respiratoru.

● Nema novooboljelih na području Zadarske županije, objavio je Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 107 uzoraka. Na COVID 1 odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirana su četiri pacijenta, a u samoizolaciji je 127 osoba.

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 h jedna je novooboljela osoba. Riječ je osobi s područja Novalje, u tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

Ukupno je oboljela 31 osoba, od čega je 1 aktivan slučaj, 29 osoba je izliječeno te je jedna osoba preminula. U protekla 24 h testirano je 7 osoba.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata 11 je novih pozitivnih osoba (po jedan iz Vukovara, Vinkovaca, Županje,  Cerića, Nuštra, Vrbanje, Drenovaca, Gunje i Cerne te dva iz Otoka).

Pet novih koronavirusom zaraženih osoba bilježi Grad Zagreb, dok je za 13 osoba određena mjera samoizolacije. Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" priopćili su da su u protekla 24 sata proveli 368 testiranja na virus SARS-CoV-2.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije jedna je novozaražena osoba koronavirusom. U utorak su testirane 42 osobe, jedan nalaz je pozitivan, za 37 osoba stigli su negativni nalazi dok se za četiri osobe nalazi još očekuju.

Novooboljela osoba kontakt je osobe kojoj je već ranije potvrđen covid-19 s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i bila joj je određena samoizolacija.

U posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije testirana su 184 uzorka, od kojih je osam bilo pozitivni na koronavirus. Četiri novooboljele osobe su s područja Đakova, tri s područja Osijeka, a jedna iz Belog Manastira.

U KBC-u Osijek hospitalizirano je 28 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru. Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 16 novih kontakata oboljelih osoba, pa je trenutačno na području županije u samoizolaciji ukupno 214 osoba.

Prmorsko-goranskoj županiji danas je dvoje novozaraženih. Stoga, osam aktivnih.

Novozaraženih nema u Istarskoj i Virovitičko-podravskoj županiji. 

Pandemija koronavirusa u svijetu

U svijetu je sada već više od 18,85 milijuna slučajeva zaraze. Preminulo je 707.500 ljudi. U Bosni i Hercegovini potvrđena su 274 nova slučaja, preminulo je još šest osoba. U Sloveniji je 18 novozaraženih, umrla je jedna osoba. U Srbiji imaju 295 novih slučajeva. U toj je zemlji umrlo još devet ljudi.

U Francuskoj je u srijedu potvrđen najveći broj novozaraženih u posljednja dva mjeseca, njih 1.695, što je ujedno i sedmi dan za redom u kojemu je broj zaraženih bio veći od 1.300, a takav niz nije zabilježen od kraja travnja, kada je zemlja bila u karanteni. Opširnije

Švicarska je uključila Španjolsku, s izuzetkom Kanarskih otoka i Baleara, na popis zemalja iz kojih je po povratku u zemlju obvezna karantena zbog povećane opasnosti od zaraze koronavirusom. Opširnije

New York će postaviti kontrolne točke za karantenu na ključnim ulaznim mjestima kako bi osigurao da se putnici iz 35 saveznih država, u kojima epidemiološka situacija nije povoljna, pridržavaju dvotjedne izolacije, kazao je gradonačelnik Bill de Blasio. Opširnije

Pandemija koronavirusa uzrokovala je najveći prekid obrazovanja u povijesti, izjavio je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, upozoravajući pritom da to znači da se svijet suočava s "generacijskom katastrofom." Opširnije 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!