08:57 / 26.02.2020.

Autor: HRT

Koronavirus u Hrvatskoj - najnovije informacije

-

-

Foto: - / -

Treći slučaj zaraze koronavirusom - u riječkoj bolnici hospitaliziran muškarac. U Rijeci je na koronavirus testirana još jedna osoba, pretpostavlja se da je riječ o kćeri oboljelog.
Iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu, dokazan je treći slučaj zaraze novim koronavirusom, priopćeno je u srijedu iz Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Radi se o muškarcu koji radi u Parmi u Italiji. Smješten je u bolnici u Rijeci.


Doznajemo da je riječ o mlađem muškarcu - dobrog je općeg stanja, nema upalu pluća i liječnici očekuju da će brzo ozdraviti.

U Rijeci je na koronavirus testirana još jedna osoba, pretpostavlja se da je riječ o kćeri oboljelog. Jedan je nalaz granični, ujutro će tražiti novi uzorak za potvrdu.

●  Još jutros potvrđeno je da je obolio i brat blizanac mladića koji se prošli tjedan vratio iz Milana. I braća su dobrog općeg stanja.

Dva brata blizanca zaražena su koronavirusom, a djevojci koja je s  jednim od njih bila u Milanu zbog simptoma koje ima danas je ponovljen test na koronavirus. Večeras su stigli rezultati, koji su negativni pa djevojka ide kući.

● Ravnatelj KBC-a Zagreb dr. Ante Ćorušić rekao je da će se vjerojatno pojaviti još slučajeva oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj.

- Hrvatska je dio svijeta, ovo je danak globalizaciji, toga moramo biti svjesni. Samo moramo smiriti javnost, ne radi se o posebnoj situaciji, rekao je Ćorušić večeras u HRT-ovoj emisiji Tema dana, ali i dodao da nema mjesta panici niti potrebe za velikom opskrbom. Rekao je da se radi o virusu sličnom gripi.

● U Hrvatskoj se trenutačno testira 10 uzoraka, a 10 je u najavi i tijekom noći će stići u Zagreb, otkrila je u središnjem Dnevniku Maja Grba Bujević, načelnica kriznog stožera Ministarstva zdravstva.

Kaže kako je u tijeku testiranje uzroka djevojke prvog zaraženog u Hrvatskoj te da će, čim budu gotovi rezultati, podijeliti ih s javnosti.

Trenutno je u Hrvatskoj zbog koronavirusa pod nadzorom epidemiologa 80 osoba. Oni kod kojih je virus potvrđen, nalaze se u bolnici u izolaciji. Kaže da u Europi trenutno ima 444 zaražene osobe.


● Novih zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj nema, rečeno je na konferenciji za novinare nacionalnog stožera za sprječavanje širenja koronavirusa, održanoj danas u 16 sati.

- Mogu vam samo reći da je trenutno 87 bolesnika testirano, 8 je u obradi, dakle rezultate još čekamo, ali pozitivnih novih za sada nema, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

● Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) objavio je kako će svi osiguranici koji su pogođeni koronavirusom odnosno izolirani kao kliconoše ili ako se nalaze u okolini zaraze imati pravo na naknadu plaće.

Prava osiguranika odnose se na sve privremeno nesposobne, odnosno spriječene za rad jer su bili u kontaktu s oboljelima od koronavirusa, ili su bili na području koje je zahvatila epidemija.

● U Primorsko-goranskoj županiji pod nadzorom epidemiologa je 50-ak osoba, od kojih je 20 na graničnim prijelazima dobilo rješenja o nadzoru. Na laboratorijsku analizu poslano je još pet uzoraka onih za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom.

Vijeće za elektroničke medije (VEM) pozivalo je u srijedu sve elektroničke medije u Hrvatskoj da izvještavanje o korona virusu bude odgovorno, točno i oprezno.

Nepotvrđeni izvještaji o korona virusu koji su se u posljednje vrijeme pojavili na određenim hrvatskim web portalima mogu pogodovati širenju straha što u konačnici može dovesti do panike, a panika stvari obično pogorša, navode u priopćenju.

● Ministarstvo znanosti i obrazovanja svim je dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima i osnivačima proslijedilo preporuke postupanja koje je izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

● Trenutno nema dokaza da se kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu zaraziti koronavirusom (COVID-19), priopćilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede dodajući da ne postoje ni dokazi da kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu biti izvor zaraze ljudi tim virusom.

● Jedna od osoba kod koje je potvrđena zaraza koronavirusom zaposlenik je s radnim mjestom na lokaciji sjedišta HEP grupe u Zagrebu.

● Iz Hrvatske elektroprivrede su izvijestili u srijedu kako je stanje u toj tvrtki vezano uz koronavirus pod nadzorom, a u tvrtki su epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar koji su započeli s epidemiološkim izvidom i provjerom svih prostora u kojima se kretala osoba oboljela od koronavirusa.

"Po saznanju da je jedna od osoba kod koje je potvrđena zaraza koronavirusom, zaposlenik s radnim mjestom na lokaciji sjedišta HEP grupe u Zagrebu, na navedenu lokaciju su došli nadležni epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar koji su promptno počeli s epidemiološkim izvidom i provjerom svih prostora u kojima se kretao oboljeli", navodi se u priopćenju.

Prema njihovim naputcima, u HEP-u se provode preporučene mjere, a svi djelatnici za koje se utvrdilo da su bili u bliskom socijalnom kontaktu s oboljelim, obaviješteni su da trebaju kod kuće ostati u samoizolaciji.

Dane su im upute da prate svoje zdravstveno stanje te da se u slučaju pojave simptoma bolesti telefonski jave svom liječniku i nadležnom epidemiologu.

Otkazani su svi veći radni sastanci koji nisu nužni da odvijanje radnih procesa.

Djelatnici se upućuju da primjenjuju pojačane higijenske mjere i druge mjere koje je preporučila epidemiološka služba. Tijekom dana provest će se dezinfekcija svih prostora u sjedištu HEP-a kojima se kretao oboljeli.

Ovlaštene službe HEP-a osiguravaju uvjete za integritet radnih procesa u HEP-u od važnosti za funkcioniranje elektroenergetskog sustava RH.

● "Taj zaposlenik već jučer nije bio na poslu, a danas je 15-ak zaposlenika za koje se pretpostavlja da su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim, obaviješteno da ne dolaze na posao ili su vraćeni s posla. Na čitavoj lokaciji u Ulici grada Vukovara 37, poduzete su i nadalje se poduzimanju mjere u cilju zaštite sigurnosti i zdravlja zasposlenika HEP-a i službenih posjetitelja, a prema uputama Nacionalnog kriznog stožera. Ovlaštene službe HEP-a osiguravaju uvjete za integritet radnih procesa u HEP-u od važnosti za funcioniranje elektroenergetskog sustava RH te su u kontaktu s Nacionalnim kriznim stožerom u cilju pravodobnog izvješćivanja o razvoju situacije i eventualnog donošenja novih mjera", priopćili su odmah jutros iz HEP-a.

● Mogući utjecaj pojave koronavirusa na hrvatsko gospodarstvo komentirao je premijer Andrej Plenković:

- Ovo je jedna nova okolnost za koju u potpunosti nitko ne može sagledati koliko će imati utjecaja na gospodarstvo. To je vrsta vanjskog šoka. Učinit ćemo sve da život normalno funkcionira. Mislim da, prema svim porukama koje smo uputili, treba prestati s bilo kakvom panikom, odlascima u veliku kupovinu, stvaranjem zaliha. Uopće nismo u takvoj situaciji niti u takvoj fazi, rekao je premijer Andrej Plenković.● Utjecaj na gospodarstvo komentirali su i ministar financija Zdravko Marić i državna tajnica u MVPEI-u Andreja Metelko-Zgombić:● Do sada je u Hrvatskoj sveukupno testirano 72 ljudi, i to samo jučer njih 36.

● Granični policajci obavještavat će sanitarne inspektore o svim ulascima u zemlju osoba koje dolaze sa zahvaćenih područja. Jutros je tako sanitarna inspekcija obavila kontrolu trajekta koji je iz Ancone stigao u Split. Kontrola je trajala sat i pol.

● Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradio upute za studente koji u Hrvatsku dolaze na razmjenu, a danas će biti gotove i upute za vrtiće te osnovne i srednje škole.

● Potvrđen je i drugi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš za Hrvatski radio. Zaražen je brat mladića kojem je jučer dijagnosticiran koronavirus nakon što se vratio iz Milana gdje je s djevojkom bio na nogometnoj utakmici Lige prvaka.●  Iako su građani ispraznili police trgovina te u velikom broju kupuju zaštitne maske, ministar zdravstva Vili Beroš smiruje:

- Ovo nije bolest koja predstavlja značajnu ugrozu, ovo je bolest koja je na nivou obične gripe, dakle, preko 80 posto bolesnika ima samo blagi oblik bolesti.● Tvrtka u kojoj radi jučer hospitalizirani mladić, Ericsson Nikola Tesla, za svoje je zaposlenike, koji neposredno rade s oboljelima, organizirala da do daljnjega rade od kuće, jer je mladić u petak bio na poslu i s njima u kontaktu.

● 50-godišnja žena koja je jučer hospitalizirana u koprivničkoj Općoj bolnici, nije zaražena koronavirusom, pokazali su nalazi iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti, doznalo se u srijedu iz koprivničke bolnice.

● Održana je i prva konferencija nacionalne Civilne zaštite za novinare, koja bi se do daljnjega trebala održavati dva puta dnevno - u 9 i u 16 sati. Ministar zdravstva Vili Beroš na početku je sjednice potvrdio sa je zaražen i brat muškarca kojem je jučer dijagnosticiran koronavirus. Govorio je i o jučerašnjem posjetu Italiji, o aktivnostima koje Talijani poduzimaju za suzbijanje koronavirusa, rekavši da je zadovoljan je situacijom u Hrvatskoj. Dodao je kako imamo samo 2 oboljela, a svi ostali testirani su negativni. Beroš kaže da ulazimo u drugu fazu obrane od ugroze gdje zdravstveni sustav preuzima značajniju ulogu u obrani zdravlja. Dodao je da smo mi na početku cijele priče i vjeruje da mi to možemo odraditi.- Počeli smo primjenjivati jedan antivirusni lijek koji se inače koristi u liječenju HIV-a jer dosadašnji podaci govore da postoji izvjesna mogućnost da bi taj lijek mogao djelovati, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dr. Alemka Markotić na konferenciji za novinare nacionalne Civilne zaštite.Više s konferencije pročitajte ovdje.

● U splitskoj bolnici od srijede su preventivno zabranjeni posjeti na svim odjelima, na oba lokaliteta Firule i Križine. Takva odluka vodstva splitske bolnice je očekivana s obzirom da je gripa na svom vrhuncu.

● U pulsku, koprivničku i zabočku bolnicu primljeno je više pacijenata zbog sumnje da su zaraženi koronavirusom.

● U Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" stižu uzorci radi testiranja, a sada je ondje hospitalizirano troje ljudi koji su u fazi testiranja na koronavirus - potvrdila je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno ravnateljica klinike dr. Alemka Markotić.

● Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka, prof. Davor Štimac rekao je da su nalazi pokazali da devet njihovih pacijenata nije zaraženo koronavirusom. Riječ je o ljudima s karlovačkog područja koji su radili u jednoj tvornici u kojoj je bilo slučajeva zaraze u talijanskoj regiji Lombardiji. Ravnatelj je potvrdio da su u Rijeci zabilježena dva nova potencijalna slučaja, a njihovi nalazi očekuju se danas.

● Ministar Vili Beroš u Rimu je sudjelovao na sastanaku ministara zdravstva Italije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Francuske i Švicarske - o suzbijanju koronavirusa. Nakon sastanka rekao je da zatvaranje granica zbog koronavirusa ne dolazi u obzir te da je dogovoreno standardiziranje uputa za putovanja iz zemalja pogođenih epidemijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!