07:58 / 01.08.2020.

Autor: HRT

Koronavirus u Hrvatskoj - najnovije informacije

-

-

Foto: - / -

U samoizolaciji je trenutno 2695 osoba.
U Hrvatskoj je 86 novozaraženih u posljednja 24 sata, objavio je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu. Ukupan broj trenutačno oboljelih je 738. Među njima je 127 pacijenta na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 9 pacijenata. U samoizolaciji je trenutno 2695 osoba.

Pregled subote iz središnjeg Dnevnika HTV-a.

Podaci županijskih stožera

U Sisačko- moslavačkoj županiji, na današnji dan, jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19.  Osoba je s područja grada Petrinje i poznat je izvor zaraze.

U Karlovačkoj županiji troje je novozaraženih koronavirusom, među njima i jedan medicinski tehničar Zavoda za hitnu medicinu Karlovac, a zbog kontakta s njim  u samoizolaciji je još 11 zdravstvenih djelatnika tog zavoda. U Vojniću je covid-19 dijagnosticiran kod dvoje starijih ljudi koji su bliski kontakti od prije oboljele osobe.

● Mladić iz Ploča zaražen je koronavirusom kao bliski kontakt prethodno oboljele osobe, a budući da su ozdravile dvije osobe, iz Dubrovnika i Ploča, ukupno je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 13 aktivnih slučajeva, izvijestio je županijski stožer civilne zaštite.

Na području Splitsko-dalmatinske županije je 10 novozaraženih. Pet zaraženih je iz Splita te po jedna osoba iz Imotskog, Makarske, Solina, Jelse i Otoka. Osim toga, jedna osoba je pozitivna i s područja Osječko-baranjske županije te jedan strani državljanin. Od ukupno 10 novooboljelih njih pet su kontakti prethodno oboljelih, dok se ostalih pet epidemiološki obrađuju, navodi stožer te županije.

Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, kazala je da je s koronavirusom dosta teško unatoč velikim kontrolama i predostrožnosti.

Trideset i jedan novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je u Zagrebu u protekla 24 sata, a za 39 osoba određena je mjera samoizolacije, izvijestili su u subotu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" te dodali da je najviše novopozitivnih iz privatnog Doma za starije. Opširnije 

U Varaždinskoj županiji evidentirana su tri novooboljele osobe. Zaražena je majka prethodno zaražene malodobne osobe. S djetetom je smještena u varaždinsku Opću bolnicu. Druga zaražena osoba je dijete, s blagim simptomima, čiji su roditelji prethodno već registrirani kao pozitivni. Treći novozaraženi je muškarac starije životne dobi koji je bio u samoizolaciji kao kontakt asimptomatske pozitivne osobe.

● Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je jedna nova osoba zaražena koronavirusom. Radi se o korisniku Doma za odrasle osobe Lobor-grad.

Tri su nova slučaja zaraze koronavirusom na području Zadarske županije. Radi se o dvije muške osobe starije dobi i jednoj djevojci. Oni su s područja Zadra, Vira i Zemunika Donjeg.

Dvoje novooboljelih je u Šibensko-kninskoj županiji u posljednja 24 sata, navodi se u priopćenju stožera te županije i dodaje da je ukupno 112 osoba u samoizolaciji. 

● U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj Cvida-19 i to na području Samobora.

Tri nove osobe pozitivne su na koronavirus u Brodsko-posavskoj županiji, navodi županijski stožer podatke u posljednja 24 sata.

U Osječko-baranjskoj županiji je devet pozitivnih na koronavirus u posljednja 24 sata. Sedam osoba je s područja Ispostave Đakovo te po jedna s područja Ispostava Osijek i Beli Manastir.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije dvije su novozaražene osobe koronavirusom. Radi se o osobama koje se ne povezuju s dosad oboljelima od koronavirusa, a u epidemiološkoj obradi njihovi kontakti stavljeni su u samoizolaciju. Za 16 osoba nalazi se još očekuju.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je pet novih pozitivnih osoba na COVID-19, po dvije osobe iz Vinkovaca i Županje, a jedna je iz Račinovaca.

U Istarskoj županiji je pet novih osoba pozitivnih na koronavirus. Kod četiri slučaja radi se o osobama koje su u mjerama samoizolacije, a kod jedne osobe je epidemiološka obrada u tijeku.

● Na području Virovitičko-podravske Koprivničko-križevačke županije nema novozaraženih od COVID-a 19, navodi se u priopćenju stožera te županije.

Sve o koronavirusu pročitajte na www.hrt.hr/koronavirus.

Koronavirus u svijetu

● Španjolska je jedno od najvećih žarišta koronavirusa u Europi. Njezina ekonomija, koja je istrpjela jednu od najstrožih karantena na kontinentu, među najpogođenijima je u eurozoni. Do te mjere da joj prijeti najgora recesija još od Španjolskog građanskog rata. Opširnije

● Gotovo dvije trećine prvih slučajeva zaraze koronavirusom povezano je s putovanjima u Kinu, Italiju i Iran i to prije nego što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju 11. ožujka, objavio je medicinski časopis Lancet. Inače, posljednji dan srpnja bio je rekordan po broju novozaraženih. Prijavljeno ih je gotovo 300.000. Najveći broj zaraženih i dalje imaju Sjedinjene Američke Države. Opširnije

● U Srbiji je u protekla 24 sata umrlo devet oboljelih od covida-19, a među 9.109 testiranih uzoraka registrirano je još 330 slučajeva zaraze koronavirusom, objavilo je srbijansko Ministarstvo zdravstva. Opširnije

U Bosni i Hercegovini u subotu je potvrđen 231 slučaj zaraze koronavirusom, dvostruko manje nego dan ranije kada je bilo rekordnih 434 novozaraženih. Opširnije

● Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Njemačkoj porastao je za 955, na 209.653, prema podacima od petka Instituta Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti, a umrlih osoba je sedam više. Opširnije 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!