16:44 / 25.02.2020.

Autor: T.V./HRT

Koronavirus u Hrvatskoj - što znamo dosad

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Riječ je o mlađem čovjeku iz Zagreba koji je hospitaliziran u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".
Potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Riječ je o mlađem čovjeku iz Zagreba koji je hospitaliziran u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Vijest je potvrđena nakon sastanka nacionalnog stožera Civilne zaštite koji je održan jutros u Banskim dvorima.

Što je koronavirus i kako se ponašati

● U Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" iz ostatka zemlje stižu uzorci radi testiranja, a sada je ondje hospitalizirano troje ljudi koji su u fazi testiranja na koronavirus, potvrdila je u našem Otvorenom ravnateljica klinike dr. Alemka Markotić. Opširnije na linku.

● U Opću bolnicu "Dr. Tomislav Bardek" u Koprivnici u utorak je zbog sumnje da je zaražena koronavirusom primljena 50-godišnja žena.Tijekom sutrašnjega dana iz Zagreba bi trebali stići nalazi koji će pokazati radi li se o koronavirusu. Opširnije na linku.

● Sumnja se da su dvije osobe iz Krapinsko-zagorske županije koje su nedavno bile u Italiji zaražene koronavirusom, potvrdio je večeras za Hinu krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Riječ je o ocu i kćeri  iz Krapinskih Toplica i za njih je spreman prihvat u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana. Opširnije na linku.

● Nema potrebe za stvaranjem zaliha. Zaštitne opreme ima dovoljno. Opremu nabavljamo redovito. U kontaktu smo s europskim instituicijama. Sigurno je da će i Europa pokrenuti mehanizme zajedničke nabave. Cijela situacija dobro se drži pod kontrolom, poručio je ministar Božinović gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a. Opširnije na linku.

● Svih devet hrvatskih radnika zaposlenih u talijanskoj tvornici u kojoj je 20 osoba zaraženo koronavirusom i koji su hospitalizirani u Kliničkom bolničkom centru Rijeka negativni su na koronavirus, potvrdio je ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac u Temi dana. No dva su nova sumnjiva slučaja. Opširnije na linku.

● Neki građani već stvaraju i zalihe, no iz Fortenova grupe poručuju, unatoč pojačanom prometu posljednjih dana, problema sa zalihama neće biti. Opširnije na linku.

● Zaposlenici kompanije Ericsson Nikola Tesla do daljnjega će raditi od kuće, doznaje se u tvrtki. Provest će se dezinfekcija radnog prostora a onda će se javiti zaposlenicima što dalje. 40 radnika odlučilo se za kućnu samoizolaciju. Opširnije na linku.

● Kontejneri za epidemiološki i sanitarni pregled u kojima će se provoditi trijaža osoba za koje se procijeni da bi nakon ulaska u Hrvatsku trebale biti pod nadzorom epidemiologa dopremljeni su u utorak na granične prijelaze Rupu i Pasjak. Opširnije na linku.

● Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević dr. Alemka Markotić potvrdila je da se u Klinici nalazi jedan oboljeli od koronavirusa dodavši da je njegovo stanje dobro. Rekla je da je u njihovoj klinici u izolacija 5 osoba, a u tijeku su testiranja. U izolaciji još devet osoba u Rijeci, dodaje Markotić. Kaže kako u Hrvatskoj nema niti jedan novi potvrđeni slučaj zaraze. Opširnije na linku.

● Zaraženi je muškarac zaposlen u tvrtki Ericsson Nikola Tesla i u petak je bio na poslu. Također doznajemo kako tvrtku nitko iz nadležnih institucija nije kontaktirao već su prvu informaciju o tome da je zaražen njihov djelatnik saznali od njegove obitelji. Opširnije na linku.

● Žena iz Pule u dobi od 30 godina koja je prije desetak dana bila u Milanu javila se u utorak u pulsku Opću bolnicu s hunjavicom i temperaturom, a nakon pregleda i uzimanja brisa poslana je u kućnu izolaciju, gdje će biti dok ne bude poznat rezultat nalaza, potvrdila je ravnateljica te bolnice Irena Hrstić.  Opširnije na linku.

● Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) preporučuje povećan oprez i detaljnije informiranje prije puta u Italiju te izbjegavanje putovanja u regije Lombardija, Veneto, Emilia Romagna, Pijemont i Lazio, stoji u priopćenju za medije objavljenom u utorak. Opširnije na linku.

● Devet hrvatskih radnika zaposlenih u talijanskoj tvornici u kojoj je 20 osoba zaraženo koronavirusom, hospitalizirano je u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, potvrdio je ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac. Opširnije na linku. 

● Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) provodi sve potrebne i usuglašene mjere zaštite putnika i zaposlenika zbog prevencije koronavirusa i u stalnom je kontaktu s nadležnim službama i ustanovama koje prate situaciju i daju upute za postupanje, ističu iz MZLZ-a. Opširnije na linku.

Najnoviji podaci sa stranica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:


● U Italiji je dosad zabilježeno sedam umrlih od koronavirusa i 231 slučaj zaraze: 173 zaraženo i šest preminulih u Lombardiji, 33 zaražena i jedan preminuli u Venetu, 18 slučajeva zaraze u Emilia Romagni, po tri zaražena u Pijemontu i Laciju, po jedan zaraženi u južnom Tirolu, na Siciliji i u Toskani.

● Dva slučaja zaraze potvrđena su i u austrijskom Tirolu. A u BiH je u kućnu karantenu stavljeno 14 djece iz Sarajeva, nakon što su se vratili iz sjevernog dijela Italije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!