08:29 / 28.05.2021.

Autor: HRT

Ugostitelj Dražen Biljan: Spustite stopu PDV-a na 13% kao i za restorane

Dražen Biljan

Dražen Biljan

Foto: HRT / IMS

U posljednja 24 sata zabilježen je 321 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2726. Među njima su 904 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 95 pacijenata. Preminulo je 11 osoba.

Od ponoći blaže mjere

U ponoć su na snagu stupile blaže epidemiološke mjere. Dopuštena su okupljanja do 100 ljudi na javnim događajima, a na pogrebima nema ograničenja. Dopušteni su sajmovi na otvorenome, otvaraju se zatvoreni dijelovi restorana, ali ne i kafića, a radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata produljuje se do 23 sata. Na svadbama smije biti do 120 uzvanika, ako su preboljeli COVID, cijepljeni su ili imaju negativan nalaz.

Vlasnici kafića mogu i dalje raditi samo na terasama. Neki od njih, poput Dražena Biljana, vlasnici su i restorana i kafića.

- Ova situacija je vrlo frustrirajuća za sve nas ugostitelje. Jako je bitno istaknuti sljedeće: sve ovo vrijeme pandemije koja traje u Hrvatskoj 15 mjeseci, od toga caffe barovi nisu radili punih pet mjeseci. Na snazi je donošenje mjera s nejednakim kriterijima za zaštitu zdravlja naših građana. Moram posebno istaknuti, u našoj ugostiteljskoj djelatnosti, više od 70% objekata u Hrvatskoj su caffe barovi. Mi iz caffe barova ne možemo naći razumno objašnjenje zašto se ne može raditi u unutrašnjim prostorima naših barova. Otvorite caffe barove što prije, poručio je u razgovoru za Dnevnik u podne HTV-a, dodavši da su oni sigurni za boravak, kao i restorani.

Mjere za očuvanje radnih mjesta njihovih djelatnika i dalje moraju biti na snazi, kao i plaćanje fiksnih troškova za njihove tvrtke, kako bi i dalje mogli živjeti, rekao je također.

- Međutim ni to više nije dostatno. Nezavisna udruga ugostitelja Grada Zagreba, pa tako i naša krovna organizacija, nacionalna udruga ugostitelja, ima sljedeći prijedlog: spustite stopu PDV-a na 13% kao i za naše restorane. Caffe barovi su na respiratorima, kisika više nema, rekao je. Sada je red na Vladi da odgovori.

Odlazak radne snage iz kafića

O tome što ublažavanje mjera donosi ugostiteljima, organizatorima sajmova i vjenčanja govorilo se u emisiji U mreži Prvog Hrvatskog radija. Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Žakline Troskot upozorila je na problem odlaska radne snage iz kafića.

- To će cijelu sezonu biti golem problem jer su naši djelatnici, nažalost, stavljeni na crnu listu banaka, postavljeni su kao građani drugog reda. Morali su se snalaziti kako su znali, mijenjaju branšu jer nisu dobili ni minuse, ni kredite niti bilo kakav pozitivan kreditni rejting. Već i prije izbijanja korone imali smo problem s pronalaskom radne snage jer je puno mladih ljudi, koje najčešće zapošljavamo, otišlo van, a i građevina je sada uzela dosta djelatnika, rekla je Žalina Troskot iz Nezavisne udruge ugostitelja.

Njemačka od lipnja cijepi djecu stariju od 12 godina

Njemačka će u lipnju početi cijepiti protiv bolesti COVID-19 djecu stariju od 12 godina, rekla je kancelarka Angela Merkel. Europska agencija za lijekove danas bi trebala odobriti Pfizer/BioNTechovo cjepivo za mlade od 12 do 15 godina koje se za tu dobnu skupinu uvelike koristi u Sjedinjenim Državama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!