Korporativni wellbeing, blagostanje na radnom mjestu

21.05.2022.

07:00

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

prim. Vlasta Brozičević

prim. Vlasta Brozičević

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Prošloga petka u Termama Selce održan je 1. Međunarodni kongres "Korporativni wellbeing" – prema mnogima ocijenjen kao vizionarski.

Na ideju da organizira ovakvo značajno okupljanje, prim. Vlasta Brozičević, specijalistica fizikalne medicine, rehabilitacije i reumatologije, došla je 2017. godine kada je sudjelovala na globalnom susretu poduzetnika, na kojem se okupilo 5000 delegata iz 190 zemalja svijeta.

- Povezali su nas poražavajući podaci izostanka radno aktivne mlade populacije sa svojih radnih mjesta. Svi imaju križobolje, vratobolje, glavobolje, umor – čak i u dobi od 33 godine, a da ne govorim o starijoj radno aktivnoj populaciji. I sama sam, radeći sa sportašima i rekreativcima, vidjela da svakim danom sve više ljudi, i to sve mlađe životne dobi, izostaje s posla zbog navedenih poteškoća. Našu ideju o kongresu je učvrstio i osvijestio COVID period, kada se još više počelo raditi online. Ideja je bila organizirati 23 webinara sa stranim partnerom, u pet zemalja, koji su jako odjeknuli – pokazala se velika potreba da se nauči o tome što učiniti za sebe, svoje kolege, i u svojoj tvrtki, kako bi lakše mogli preživjeti ovo novo digitalno doba, objašnjava Brozičević.

Smatra kako je kongres ocijenjen vizionarskim jer je organiziran u napredno digitalno doba, koje se toliko brzo mijenja da ga je teško pratiti jednakom brzinom.

- Često se implementiraju nove tehnološke mogućnosti, te dolazi i do nesigurnosti samih kompanija s obzirom na odljev mladog radno aktivnog stanovništva. Da biste se dobro osjećali u jednoj tvrtki, morate biti cijenjeni, oni vas moraju razumjeti. Moramo ulagati u međusobnu komunikaciju, i poticati se. Upravo način na koji se skupila ta energija na kongresu i taj multidisciplinarni pristup donijeli su poruku kako će to rad izgledati s odmakom od nekoliko godina. Mi to još uvijek ne znamo, ali donijeli smo odluku da se za to užurbano pripremimo.

Iz bogatog programa koji se održao na kongresu, kao novost Brozičević izdvaja nove radne uvjete.

- Ti uvjeti će izgledati potpuno drugačije – danas imamo standard koji se zove ergonomija radnog mjesta. Imamo odlične radne stolove, radne pultove, po dva-tri monitora, dobro osvijetljeno radno mjesto, bez buke i vibracije, i tako dalje. No, ljudi te sadašnje uvjete još uvijek ne primjenjuju te uvjete dovoljno dobro i dovoljno pravilno. Zato smo krenuli s budućnosti – čeka nas napredna digitalizacija i personalizacija svakog radnog mjesta, napominje.

Što se tiče mentalnog zdravlja na radnom mjestu, jednako je važno kao i ono fizičko.

- Važna je međusobna komunikacija, poticanje, uvažavanje, već i s mali koraci čine bolju radnu atmosferu. Treba se poticati da i na radnim mjestima činimo nešto za sebe – i samo tri minute na dan nas može resetirati, i tijelo dobije ono što je potrebno. Moramo se educirati i ne očekivati samo od poslodavaca da nešto učine. Mi to već implementiramo, zaključuje Brozičević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!