13:08 / 12.03.2019.

Autor: T.V./HRT

Kosor i Čačić protiv davanja novih milijardi Uljaniku

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Banskim dvorima u tijeku je sastanak vladajuće koalicije. Jedna od tema je i sudbina Uljanika. Sudeći prema izjavama prije početka sastanka, koalicijski partneri nisu skloni posrnulom brodogradilištu dati dodatna novčana sredstva.
U Banskim dvorima održan je sastanak vladajuće koalicije. Teme su bile sudbina Uljanika i stanje u koaliciji nakon najave SDSS-a o mogućem napuštanju vladajuće većine, no Milorad Pupovac nije došao na sastanak.

Sudeći po izjavama početka sastanka, koalicijski partneri nisu skloni posrnulom brodogradilištu dati dodatna novčana sredstva. 

"Rescue aid" kredit za spas Uljanika?

Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, kaže da je na jučerašnjem sastanku tzv. strateškog partnera i Ministarstva gospodarstva pušteno nekoliko spinova.

- Prvi spin je da trošak stečaja i restrukturiranja koštaju isto. To nije točno, razlika između ta dva troška je 5 milijardi kuna, ustvrdio je Kosor.

- Drugi spin je da koalicijski partneri odlučuju o tome hoće li radnicima biti isplaćene plaće. To je jedna velika podvala. O tome odlučuje Vlada RH i predsjednik Vlade. A danas ćemo s predsjednikom Vlade i predsjednikom HDZ-a o tome razgovarati. O tome se ne odlučuje u Hrvatskom saboru pa prema tome o tome ne odlučuju koalicijski partneri, istaknuo je.

- Treba dati, pored jamstava koja su već plaćena i pored 20 milijuna eura koje treba platiti za jedan veliki brod da ne bi sjela dodatna jamstva, još pet milijardi kuna. To su novci građana Republike Hrvatske. Ja sam protiv toga. Pitajte ministra financija što on misli o tome, poručio je novinarima Kosor.

Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - Reformista rekao je kako će na sastanku čuti kakve su sve opcije na stolu.

- Što se nas tiče, stvari su vrlo jasne - treba se odlučiti za onu opciju koja je najjeftinija za hrvatske građane. Ne treba podlijegati nikakvim partikularnim pritiscima. Mi imamo pravo na takav stav, istaknuo je Čačić dodavši kako se i za Varteks i Željezaru Sisak moglo učiniti mnogo, ali se nije učinilo ništa.

- Razumijem i želju i potrebu da se zadrže radna mjesta i proizvodnja, ali samo ako su u plusu, a ne na račun hrvatskih građana, bio je kategoričan Čačić.


Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, rekao je da je svako radno mjesto bitno.

- Ali bitna je i svaka kuna poreznih obveznika Republike Hrvatske koja je, možda i uzaludno, dana za brodogradilišta. Volio bih znati koliko je u proteklih nekoliko godina novca dano za spas brodogradilišta, poručio je Bilek.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić rekao je da je u slučaju Uljanika država dala previše jamstava istaknuvši kako je Uljanik jedan od obrazaca vladavine IDS-a u Istri.

- U svakom slučaju treba napraviti itekako kvalitetnu analizu. Država je dala previše jamstava. Nažalost, ta jamstva koja su data, data su neposredno prije izbora 2015. kada je na vlasti bio SDP i Zoran Milanović s ciljem da se pomogne IDS-u, rekao je Brkić. Istaknuvši kako je Uljanik jedan od obrazaca vladavine IDS-a u Istri, poručio je da je sada vrijeme da se tome kaže dosta te se na kvalitetnim i realnim osnovama kaže može li država pomoći ili ne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!