Kosor: Sanader nije nametao svoje mišljenje o ugovorima Ine i MOL-a

24.10.2019.

13:37

Autor: HRT

default error photo
Dodala je da Sanader nije vršio pritisak na nju kao ministricu i potpredsjednicu vlade te da se ne može sjetiti je li tko od članova užeg kabineta imao izdvojeno mišljenje .
Nekadašnja potpredsjednica vlade i premijerka Jadranka Kosor kazala je na ponovljenom suđenju u slučaju Ina-MOL da bivši premijer Ivo Sanader, kojemu se sudi zajedno s nedostupnim šefom MOL-a Zsoltom Hernadijem, nije nametao mišljenje o izmjeni međudioničarskog ugovora ni izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine.

-
Sa Sanaderom sam o dionicama Ine u vlasništvu branitelja razgovarala tek površno. Nakon što je Sanader odstupio, postala sam premijerkom te je tadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić od mene tražio skidanje oznake tajnosti s dokumentacije vezane za izmjenu međudioničarskih ugovora Ine i MOL-a - kazala je Kosor dodajući da ne zna koji su bili Mesićevi motivi za taj zahtjev.

Dodala je da Sanader nije vršio pritisak na nju kao ministricu i potpredsjednicu Vlade te da se ne može sjetiti je li tko od članova užeg kabineta imao izdvojeno mišljenje vezano za izmjenu međudioničarskog ugovora i izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine. Uz to, kazala je i da je među ministrima vladala pozitivna atmosfera vezana za ugovore, ali da ona nije vidjela sadržaj ugovora.

- Sanader je smatrao da taj proces treba ići dalje i bio je pozitivan oko njega. Imao je puno povjerenje u one koji su o tom procesu sastavljali i prezentirali izvješća, dok su ministri imali povjerenje u njega - zaključila je Kosor svoje svjedočenje na ponovljenom suđenju.

Na Županijskom sudu svjedočila je i nekadašnja predstojnica vladina Ureda za zakonodavstvo Zdenka Pogarčić koja je potvrdila da su svi članovi vlade jednoglasno i bez pritisaka prihvatili promjene dioničkog ugovora vlade i MOL-a o Ini, kao i ostale prateće ugovore o plinskom biznisu.

- Rasprave su bile burne, a u njima su angažirano prednjačili tadašnji ministar gospodarstva Ivan Šuker i ministrica zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić, koja je u to vrijeme bila u Upravnom odboru Plinacroa, tvrtke uključene u pregovore. Sanader pritom nije postavljao sugestivna pitanja niti je nametao svoja mišljenja i stavove - kazala je Pogarčić.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018., a Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!