19:23 / 15.11.2019.

Autor: Igor Ahmetović/HRT

Kostrići: Tužno sjećanje na ubijene mještane

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Događaja i žrtava tog krvavog studenog 9119. u Majuru, Stublju i Kostrićima prisjetili su se mnogi polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.
U Majuru kod Hrvatske Kostajnice - obilježeno je stradanje civila u Domovinskom ratu na tom području. U mjestima Majur, Stubalj i Kostrići ubijene su 54 osobe, uglavnom civili. U Kostrićima je počinjen jedan od najtežih ratnih zločina. 15. studenog 1991. srpski agresori pobili su sve stanovnike, među kojima i dvoje djece od samo dvije i pet godina. Selo su do temelja spalili.

Najtužnije selo u Hrvatskoj od ove godine više i nije toliko tužno. Prvi put nakon 28 godina Kostrići imaju stanovnike. Trajnu adresu u Njemačkoj - onom u Kostrićima zamijenio je Marko Bašić s kćeri.

- Iskreno da vam kažem kćerka je htjela ovamo. Ona hoće životinje i sve to a onda sam rekao da u Njemačkoj to ne može i onda smo rekli - ajmo za Hrvatsku. Sad ona ide ovdje u četvrti razred. Školski autobus dođe po nju i ona uživa ovdje - kaže Bašić.

Prije 28 godina ovdje se dogodio nepojmljiv masakr. Ni danas nikome nije jasno zašto je netko bjesomučno pobio cijelo selo. Najmlađe žrtve u Kostrićima imale su dvije i 5 godina. Najstarija 93.

Iako je poznato da su monstruozne zločine počinili pripadnici specijalne jedinice milicije Krajine, njih 21, za zločin u Kostrićima do danas nitko nije odgovarao.

- Podignuta je optužnica protiv njih. Hrvatski pravosudni organi su obavili istražne radnje ali oni nisu dostupni hrvatskom pravosuđu. Nalaze se u BiH, Srbiji, Australiji i drugdje širom svijeta - objašnjava Jakša Raguž iz Hrvatskog instituta za povijest.

Zločine je u ime Vlade još jednom osudio ministar hrvatskih branitelja. Pozvao je mjerodavne institucije da nastave s procesuiranjem počinitelja.

- Obveza je pronositi istinu, sjećati se tih žrtava i nikada ne zaboraviti koliko skupo smo platili slobodu koju danas živimo - poručuje Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja.

Događaja i žrtava tog krvavog studenog 9119. u Majuru, Stublju i Kostrićima prisjetili su se mnogi polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!