22:31 / 27.02.2018.

Autor: I.B./I.M./Hina

Kovač dao potporu borbi Hrvata za jednakopravnost u RS

Miro Kovač, arhivska fotografija (snimila: Sandra Simunovic/PIXSELL)

Miro Kovač, arhivska fotografija (snimila: Sandra Simunovic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Kovač je podupro zahtjeve stranaka Hrvatskog narodnog sabora za ostvarenje jednakopravnostosti bosanskohercegovačkih Hrvata u cijeloj državi.
Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač dao je potporu borbi Hrvata za jednakopravnost u Republici Srpskoj, te istaknuo kako je nužno dati potporu radu Hrvatskog narodnog sabora u BiH.

Kovač se tijekom dana sastao s dopredsjednikom RS-a Josipom Jerkovićem i ministrom za izbjeglice i raseljene osobe Davorom Čordašem, uoči konferencije o položaju i perspektivama Hrvata katolika u banjolučkoj biskupiji.

Kako je priopćeno iz ureda ministra Čordaša, tijekom susreta Kovač je dao potporu borbi Hrvata za jednakopravnost u entitetu Republike Srpske, ali i na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Ministar Čordaš je upoznao predsjednika saborskog odbora s projektima obnove i povratka Hrvata u Republiku Srpsku. U RS-u je obnovljeno 5.136 kuća prognanih Hrvata, veliki dio stanova je vraćen, ali nažalost i prodan, rekao je.
U ovom trenutku, dodao je Čordaš, Hrvatima u RS-u pomažu jedino vlade toga entiteta i Republike Hrvatske. Čordaš je dodao da obnovu ne prati povratak Hrvata zbog problema u zapošljavanju, pa se uglavnom vraća starija populacija.

Prema podacima od 150.000 do 180.000 Hrvata iz popisa 1991., na popisu iz 2013. ostalo ih je oko 30.000, a realan broj onih koji zaista žive na tom području i dvostruko je manji, istaknuo je Čordaš.

Današnji Okrugli stol o temi "Hrvati - katolici u entitetu RS-a u BiH - stanje i perspektive" organizirala je Banjolučka biskupija povodom objavljivanja redovnog godišnjeg popisa katoličke populacije u župama Banjolučke biskupije i Vrhbosanske nadbiskupije koji je potvrdio nastavak osipanja hrvatske, katoličke populacije.Biskup Komarica: Nestali smo pred očima političara i javnosti

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!