Kovač: Hrvatskoj je potreban registar zlouporabe javnih ovlasti

05.11.2019.

14:33

Autor: T.V./Hina

default error photo
Nezavisni predsjednički kandidat Dejan Kovač ocijenio je u da je zlouporaba javnih ovlasti jedan od najvećih problema Hrvatske. Pozvao je sve predsjedničke kandidate da podrže inicijativu za uvođenjem registra o zlouporabama.
Nezavisni predsjednički kandidat Dejan Kovač ocijenio je u utorak da je zlouporaba javnih ovlasti jedan od najvećih problema Hrvatske pa je pozvao sve predsjedničke kandidate da podrže inicijativu za uvođenjem registra o zlouporabama.

Kovač je na konferenciji za novinare kao primjer zlouporabe javnih ovlasti naveo to što se prikupljanje poreza strogo kontrolira, ali se ne vodi evidencija o načinu trošenja tog novca.

- To nije jedini primjer zlouporabe javnih ovlasti, već se ona proteže i na zapošljavanja, dodjelu subvencija i poticaja, pogodovanja u javnim nabavama, kao i predstečajnim nagodbama, ustvrdio je. Rješenje za uspješnu borbu protiv korupcije je uvođenje registra zlouporabe javnih ovlasti za političare, kaže Kovač.

Ocijenio je kako bi uvođenje takvog registra pomoglo javnosti u objektivnom informiranju, što je ujedno prvi korak iz njegova programa za borbu protiv korupcije.

- Svjedoci smo svakodnevnog pritiska na temeljni stup hrvatskog društva, porezne obveznike, koje država u slučaju tržišnog neuspjeha stavlja na tzv. stup srama, dok u isto vrijeme zlouporaba javnih ovlasti nije nigdje evidentirana, istaknuo je.

Kovač je dodao kako institucije ne odrađuju svoj posao, pa su jedini koji vode brigu o zlouporabi javnih ovlasti mediji. Postavlja se pitanje ravnopravnosti građana, jer oni koji plaćaju porez moraju znati kako se taj novac troši, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!