12:18 / 13.08.2019.

Autor: Hina

Kovač: Korumpirane dužnosnike treba procesuirati

Sandra Simunovic/PIXSELL

Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zauzimat će se, kaže, za neovisnost sigurnosnih službi i rješavanje ključnih problema u Hrvatskoj, a to je, smatra, korupcija na svim razinama.
Predsjednički kandidat Dejan Kovač, kojeg podržava HSLS, poručio je kako je, tri godine nakon SOA-ina izvješća o korupciji u pravosuđu, vrijeme da se pokrenu postupci protiv počinitelja, a sigurnosnim službama omogući potpuna neovisnost.

Kazavši da se u posljednje vrijeme mnogo govori o promjenama ovlasti predsjednika, Kovač je na konferenciji za medije poručio da on nije za nagle promjene jer u mladoj demokraciji previše vlasti u rukama jedne osobe može dovesti do autokracije.

Zauzimat će se, kaže, za neovisnost sigurnosnih službi i rješavanje ključnih problema u Hrvatskoj, a to je, smatra, korupcija na svim razinama.

- Ako je 90 posto građana kazalo da je glavni problem u državi korupcija, onda se to mora rješavati. Red je na predsjednicu i premijera da kažu zašto se ništa nije dogodilo u tri godine od SOA-ina izvještaja - rekao je.

Dodajući da razvijenije demokracije, u kojima je također bilo korumpiranih dužnosnika, procesuiraju krivce, ustvrdio je kako Hrvatska u tri godine nije procesuirala čak ni one koji su iz države krali milijune, pa se postavlja pitanje kada će se krenuti sa sudstvom.

Transparentnost financija, rekonstrukcija diplomacije te sigurnosne službe

Tri teme na koje će se osvrnuti bit će transparentnost javnih financija na Pantovčaku, tj. u ovlastima predsjednika, rekonstrukcija staroga sustava diplomacije koja, prema njegovu mišljenju, služi za "uhljebljivanje političkih kadrova na račun građana" te sigurnosne službe i parlamentarna demokracija, rekao je Kovač.

Istaknuo je da će predati zahtjev za pravo na pristup informacijama kako bi pregledao troškove koje su napravile ambasade, ali i troškove javne nabave od 1995. do 2019. godine.

Istaknuvši da je to bitno jer su tri njegova protukandidata za predsjednika iz diplomacije, Miroslav Škoro, Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović, rekao je da želi znati i što se dogodilo za vrijeme njihovih mandata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!