11:46 / 04.03.2020.

Autor: Sara Badžek/T.V./Dnevnik/IMS/HRT

Kovač proziva, Plenković kaže da su to vapaji tima koji se osipa

Foto: arhiva, Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: arhiva, Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Plenković je najavio da će se sučeljavanje kandidata za predsjednika HDZ-a održati idućeg tjedna i da je njegov stožer u komunikaciji s predstavnicima zainteresiranih medija.
Kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač prozvao je u srijedu predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da bježi od odgovornosti za izborne neuspjehe "kao vrag od tamjana" te da je pod njegovim vodstvom "ubijen pobjednički duh u HDZ-u". Plenković je odgovorio da su to samo vapaji tima koji se polako osipa.

Kovač je novinarima u zagrebačkom hotelu Westin izjavio da će Plenković zbog odgovornosti za poraze i "ubijanja pobjedničkog duha" morati snositi posljedice na unutarstranačkim izborima 15. ožujka te se požalio da ni treći dan službene izborne promidžbe u HDZ-u još uvijek nema dogovora o njihovu sučeljavanju.

- Gospodin Plenković ne može pobjeći od svoje odgovornosti za izborne neuspjehe. On je slagao listu za Europski parlament, on je prisilio bivšu predsjednicu da promijeni svoju politiku, prema tome on od toga nikako ne može pobjeći. On bježi od odgovornosti kao vrag od tamjana, rekao je Kovač.

Premijer Plenković odgovorio mu je prilikom posjeta Prelogu. Kaže da su to samo vapaji tima koji se polako osipa. Dodao je da će sučeljavanja biti - kada za to dođe vrijeme. Odgovornost pak preuzima, kaže, samo za dobre rezultate ove vlade.

Plenković: Sučeljavanja će biti

- Vidim nekako da se taj tim osipa polako. Sučeljavanja će biti. Moj stožer radi u komunikaciji s predstavnicima medija koji su zainteresirani, to će sigurno biti idućega tjedna. Prema tome, kada dođe vrijeme, to će se dogoditi, rekao je Plenković u Prelogu uoči predstavljanju tima "Odvažno za Hrvatsku".

- A ono što bi bilo dobro i za članice i članove HDZ-a, i za nas kao ozbiljan tim koji se bavi sadržajem, da vidimo nešto više osim nekih floskula koje se nabacuju u odnosu na program ovih alternativaca, jer ja dosad nisam mogao ništa pročitati ni čuti, rekao je Plenković.

Što se tiče daljnje suradnje s Kovačem, Plenković je rekao da vjeruje kako će svi članovi HDZ-a biti dobrodošli. Upitan misli li da će takva retorika utjecati na izborne rezultate, ponovio je da ova kampanja HDZ-u treba biti poticaj da se okupe, iznjedre ideje i raspravljaju o programima.

- Ja bih rado razgovarao o mojem programu i programu mojih kolega, to je ozbiljan i opširan dokument i svugdje ga promoviramo. Kada alternativni tim, i ako uopće, predstavi program, možemo kazati nekoliko riječi i o tom programu, a što se mene tiče mi ćemo kao i do sada raditi na jedinstvu stranke i okupljanju, rekao je. 

0703/dn3-040320-tonpremijernovo.mp4

Plenković je sa svojim timom u srijedu navečer u Vidovcu članovima stranke u Varaždinskoj županiji predstavio program za unutarstranačke izbore i istaknuo da je taj program  primjeren trenutku HDZ-a, jer, kako je rekao, treba prepoznati teme bitne građanima.

Aladrović: Kampanja ima neke oznake oštrine

U srijedu ujutro održan je sastanak užeg kabineta Vlade. Ministri su prije sastanka, među ostalim, odgovarali na pitanja novinara vezana uz unutarstranačke izbore u HDZ-u 15. ožujka.

- Kampanja ima neke oznake oštrine, možda čak i pretjerane oštrine, ali jednostavno do 15. ožujka to će očito tako biti. Nakon toga svi moraju sjesti za stol i mora se pokazati inkluzivnost u stranci, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Aladrović se djelomično složio s tvrdnjom novinara da takva kampanja može štetiti HDZ-u na parlamentarnim izborima. Smatra, međutim, da je vrijeme izbora dovoljno daleko da HDZ bude jači nego što je u ovom trenutku "iako je i dalje stožerna stranka u Hrvatskoj". Izrazio je uvjerenje da će HDZ na temelju dosadašnjeg rada imati relativnu većinu na parlamentarnim izborima u jesen.

- Bitno je da HDZ dobije parlamentarne izbore, odnosno da napravi najbolji rezultat na parlamentarnim izborima, a ovo drugo... Malo ljudi trebaju razmišljati kad govore, kako govore, što govore. Premijer je to dobro rekao i upozorio da takvim riječima nije mjesto niti u predizbornim kampanjama, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!