08:33 / 02.01.2018.

Autor: HRT

Kovač: Slovenija se 25 godina bavi samo granicom na moru i tu neće popustiti

-

-

Foto: - / -

Pokazalo se do koje su mjere obje zemlje spremne popustiti i ovaj momentum treba iskoristiti te riješiti pitanje granice, smatra Klisović.
Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač u emsiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" ponovio je kako arbitražna odluka za Hrvatsku ne postoji, no postoji dobra volja hrvatske Vlade da se spor sa Slovenijom riješi bilateralno. Trenutačno rješenje vidi u sporazumu o upravljanju zaljevom dok se ne nađe konačno rješenje za granicu na moru.

Potpredsjednik toga odbora Joško Klisović složio se kako je arbitražna presuda pravni akt koji Hrvatska ne može prihvatiti. No ako su Slovenci odluke iz tog akta preuzeli kao svoju poziciju, oni mogu tu poziciju unijeti za pregovarački stol. Ako krenemo od te presude i sporazumno unesemo neke korekcije, preostaje dogovoriti formu -  a to je međunarodni ugovor. Takav ugovor treba proći ratifikaciju u slovenskom i hrvatskom parlamentu, kaže Klisović. Pokazalo se do koje su mjere obje zemlje spremne popustiti i ovaj momentum treba iskoristiti te riješiti pitanje granice, naglasio je Klisović. 

Kovač je ustvrdio kako se Slovenija već 25 godina bavi samo granicom na moru i da tu neće popustiti te će nastaviti s jednostaranom primjenom arbitraže. Ne smijemo dopustiti kršenje međunarodnog prava i našeg suvereniteta, rekao je Kovač te istaknuo da je Hrvatska žrtva pokušaja prevare i da to moramo javno iskomunicirati na svim forumima unutar Hrvatske i u svijetu. Spomenuo je kako pri Ujedinjenim narodima postoji komisija za međunarodno pravo koja se već desetak godina bavi time kako postupiti u slučaju jednostranih državnih odluka i Hrvatska će joj se morati obratiti.

Kovač i Klisović govorili su i o odnosima s ostalim susjedima, ali i vanjskoplitičkim ciljevima u novoj godini. Mogu li Slovenija i Mađarska zaustaviti Hrvatsko članstvo u OECD-u? Kako će se razvijati odnosi s Bosnom i Hercegovinom nakon presude haškoj šestorici te izmišlja li Hrvatska problem sa Srbijom kad god ne zna što će, kako optužuje srbijanski predsjednik Vučić? Neka su to od pitanja na koja su odgovarali predsjednik i potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku. 


O graničnom pitanju u Studiju 4 razgovarali smo s Vesnom Škare Ožbolt, Jadrankom Kosor i Ivanom Jakovčićem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!