19:54 / 06.03.2020.

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik/B.A./HRT

Kovač: Sve je planski. Plenković: U HDZ-u ima mjesta za sve

-

-

Foto: - / -

Nakon što je sredinom veljače svoj program predstavio Andrej Plenković, danas su objavljenje programske smjernice tima Mire Kovača
U punom je jeku unutarstranačka kampanja u HDZ-u. Dva tabora svakodnevno su na terenu, u obilasku članstva koje će iduću nedjelju odlučiti o tome tko će voditi stranku iduće četiri godine.

Nakon što je sredinom veljače svoj program predstavio Andrej Plenković, danas su objavljenje programske smjernice tima Mire Kovača. Zagovaraju promjene izbornog zakonodavstva u dijelu koji se tiče broja zastupnika koje biraju iseljenici. Također traže i predizbore u stranci za prva mjesta na listama za Sabor.

- Odlučili smo program pustiti deseti dan prije samog dana izbora, znači prije 15. ožujka. Sve je planski. Liste moraju biti sastavljene na način da imamo predizbore u stranci, da baza izabere tko će biti kandidati na listama HDZ-a na izborima za Sabor. Da smo tako postupili u slučaju europskih izbora, ne bismo doživjeli onakav debakl, rekao je Kovač.

Ne miruje ni suprotni tabor. Predsjednik stranke Andrej Plenković sa svojim je timom danas obišao Novsku, Sisak i Veliku Goricu. Kaže kako je smjernice programa suprotan tabor objavio na njihov poticaj te kako će biti prigode za komentare za vrijeme sučeljavanja idući tjedan.

- U HDZ-u ima mjesta za sve, a u vodstvu HDZ-a treba biti mjesta za one koji će puhati u isti rog, raditi na jedinstvu i zajedništvu stranke, a ne koristiti ovu kampanju da bi imali retoriku oporbenih stranaka, bilo s krajnje desnice ili ljevice, protiv vlastitih kolega - a ovakav angažman nisu imali ni u jednom trenutku u protekle tri i pol godine u Saboru ili u javnosti. Bilo bi dobro da su tada bili tako prpošni, rekao je Plenković.

U smjernicama tima Pobjednički put navodi se i kako smatraju da Hrvatska nije spremna za uvođenje eura, a zbog forsiranja ratifikacije Istanbulske konvencije mnogi su se birači, kažu, odmaknuli od stranke.

- Umjesto sukoba s ljudima koji su na državotvornoj, demokršćanskoj, narodnjačkoj politici, s građanskim inicijativama, s referendumskim inicijativama - umjesto sukoba, dijalog s njima, a naš glavni suparnik je SDP i ljevica, rekao je Davor Ivo Stier, saborski zastupnik HDZ-a i kandidat za potpredsjednika HDZ-a.

Branko Bačić ističe kako je njihov tim program istaknuo prije isticanja kandidatura, te kako će o koalicijama razmišljati nakon pobjede na parlamentarnim izborima.

- Ja sam očekivao, s obzirom na to da već tri i pol godine nisu nešto naročito aktivni u obrani stavova HDZ-a, da taj program bude prije svega i prije njihove kandidature istaknut u javnosti, rekao je Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a i kandidat za potpredsjednika HDZ-a.

Dodao je da nema ništa protiv da raspravljaju i o koaliciji s Domovinskim pokretom Miroslava Škore.

Izbori za predsjednika stranke bit će 15. ožujka, a ako bude drugoga kruga on će biti tjedan dana poslije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!