13:14 / 10.05.2018.

Autor: I.M./HRT

Kovač: Za Hrvate u BiH ravnopravnost i europski put dvije strane jedne medalje

-

-

Foto: - / -

Na tematskoj sjednici saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske sudjeluju politički predstavnici Hrvata iz BiH, predstavnici institucija RH, predstavnici Odbora za vanjsku politiku te hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu.
Na tematskoj sjednici saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske sudjeluju politički predstavnici Hrvata iz BiH, predstavnici institucija RH, predstavnici Odbora za vanjsku politiku te hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu.

Tema sjednice je "Bosna i Hercegovina, položaj Hrvata u BiH i europski put Bosne i Hercegovine".

Izvješća su podnijeli predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Božo Ljubić te predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač. Ljubić je rekao kako je za potvrdu u Saboru pripremljena rezolucija. U svom je obraćanju naglasio kako je BiH najjači strateški interes Hrvatske. Hrvati su autohtoni i konstitutivni narod u BiH. Danas mnogi unutar i izvan zemlje vide je kao potencijalni sigurnosni izazov. Hrvatska ne smije čekati, već mora zauzeti aktivniji odnos prema BiH, naglasio je.Kovač je naglasio kako je normalno da Hrvatski sabor raspravlja o BiH. Radi se o susjednoj državi, i s njom želimo živjeti u skladu i miru. Prema Ustavu RH, obvezni smo dijelovima hrvatskog naroda izvan granica Lijepe Naše jamčiti sigurnost. Washingtonskim sporazumom smo se obvezali štititi neovisnost BiH, ali i promicati obveze koje se tiču provođenja Ustava BiH. Kada Hrvatska govori o izmjenama izbornog zakona u BiH, ne može se govoriti o upletanju u unutarnje stvari zemlje, već  o tome da Hrvatska provodi svoju obvezu iz Washingtonskog ugovora, istaknuo je Kovač.

Za Hrvate u BiH faktička ravnopravnost i europski put dvije su strane jedne medalje. Ako BiH želi ući u EU, mora poštovati vladavinu prava i to je nešto na čemu Hrvati u BiH i Hrvatska inzistiraju. Tu su stvari vrlo jasne i zato su Hrvati u BiH najmotiviraniji za ulazak u EU, naglasio je Kovač.

Podsjetio je na sinoćnju izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel koja je rekla kako su nužne hitne izmjene izbornog zakona. Kad to kaže njemačka kancelarka, to je legitimno, a kad to kaže netko iz RH, dolaze optužbe o upletanju u unutarnje stvari BiH, istaknuo je Kovač.

Tko je spasio BiH? Spasili su je Hrvati i poslije Hrvatska, na to moramo biti ponosni, rekao je Kovač.Tužiteljstvo BiH podignulo je i potvrdilo 299 optužnica za kaznena djela ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti. 261 je podignuta protiv osoba srpske nacionalnosti, 35 protiv osoba hrvatske nacionalnosti i 3 protiv osoba bošnjačke nacionalnosti (za jednu osobu iz HOS-a, a dvije iz HVO-a). Za zločin protiv čovječnosti nije optužen ni jedan pripadnik Armije BiH.

Na taj se način od strane suda BiH sugerira da su političke organizacije hrvatskog i srpskog naroda bile zločinačke, a da su zločini počinjeni od Armije BiH bili incidenti
, naglasio je Željko Raguž, saborski zastupnik i ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Mostaru. Izostala je reakcija hrvatskih političkih i znanstvenih struktura na ove činjenice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!