07:02 / 29.05.2019.

Autor: D.M./HRT

Kovačević: Da je bilo pameti kod Neovisnih i Marijane Petir

-

-

Foto: - / -

U mreži Prvog gostovali su Dubravka Šuica (HDZ), Arsen Bauk (SDP) i Pero Kovačević (Hrvatski suverenisti).
Na izborima za Europski parlament hrvatski birači rekli su svoje - HDZ i SDP osvojili su po 4, a Hrvatski suverenisti, nezavisna lista Mislava Kolakušića, Živi zid i Amsterdamska koalicija po 1 mandat u Europskom parlamentu.

Koliko ovi rezultati prikazuju stvarni odnos snaga na političkoj sceni? Jesu li EU izbori načeli politički duopol HDZ-a i SDP-a? Mogu se li izborna iznenađenja nametnuti kao treća politička opcija? Na ta i druga pitanja U mreži Prvog odgovarali su Dubravka Šuica (HDZ), Arsen Bauk (SDP) i Pero Kovačević (Hrvatski suverenisti).

Bauk: Bernardić je na ovim izborima položio ispit 

- Mi sebe vidimo kao dobitnike ovih izbora. Pobjednici su pučani, socijalisti i liberali jer su oni počeli slagati Komisiju. SDP je u izbore krenuo s 2, a izašao s 4 eurozastupnika. Porast od 100% nema nijedna socijaldemokratska stranka, kazao je Arsen Bauk. Na konstataciju da ih je D'Hondtova medota obračuna mandata 'pomazila' kazao je kako je njihov četvrti mandat vrijedio više nego HDZ-ov peti. Preispitivanje pozicije Davora Bernardića i njegova vođenja stranke nakon ovih izbora bilo bi - bezobrazno. Bernardić je na ovim izborima - položio ispit, smatra. 

Kovačević: Malo nam je nedostajalo za drugi mandat

Pero Kovačević kazao je kako nisu iznenađeni činjenicom da je Ruža Tomašić osvojila najviše preferencijalnih glasova. Time su, kazao je, iznenađeni samo neobjektivni mediji i anketari. Kazao je kako se anketama oblikuje javno mišljenje, a cilj nekih kolumnista bila je svađa suverenista s Neovisnima za Hrvatsku i s Marijanom Petir. Išli su, kaže među narod i kampanju bazirali na Ruži Tomašević. "Malo nam je nedostajalo za drugi mandat. Da je bilo pameti na strani Neovisnih za Hrvatsku i Marijane Petir, bilo bi riječ o preko 85 tisuća glasova - gotovo 18 posto i borili bismo se za pobjedu", zaključio je.  

- Lako je poslije bitke biti general. Činjenica je da je razlika između 200 tisuća SDP-ovih glasova i 244 tisuće koliko je dobio HDZ. Planirali smo 5 mandata, a dobili 4. Međutim i do sada smo imali 4. Ruža Tomašić je bila na našoj listi i na njoj se profilirala, kazala je Dubravka Šuica. Dodala je kako treba uvažiti i činjenicu da je HDZ na vlasti i da provodi refome što je otežavajući faktor.

Šuica: Umjesto o uspjesima, govori se o tome jesmo li dovoljno Hrvati

Komentirala je činjenicu da je nakon izbora zaiskrilo između Andreja Plenkovića i Milijana Brkića. "Bila sam na sjednici Predsjedništva, nije sve bilo tako kako se govori, malo je to više napuhano. Činjenica je da su se neke organizacije manje uključile u kampanju, a neke više - o tome ćemo razgovarati. Ne zaboravite da je ovu Vladu puno toga uhvatilo, Agrokor, Uljanik, mirovinska reforma, a tu je i pitanje koje se postavlja vezano za vlast: Jesmo li mi dovoljno Hrvati? Uspjesi ove Vlade nisu se dovoljno honorirali", kazala je.

"Marijanu Petir smo čekali do zadnjeg dana"

- Bili smo otvoreni za sve i prije izbora. Marijanu Petir smo čekali do zadnjeg dana. HDZ-u je odgovaralo da na izbore idemo razjedinjeni. Cilj nam je učvrstiti u ojačati ovu potporu birača. Gospođa Šuica i premijer Plenković ne mogu shvatiti da je Ruža Tomašić po svim mjerilima EP najaktivnija naša eurozastupnica. Očito žive u virtualnoj stvarnosti. Neka se spuste među narod i vide da institucije pravne države ne funkcioniraju i da se novac iz Bruxellesa ne povlači koliko bi bilo moguće, kazao je Pero Kovačević.

- Jedno je doći u prazan Europski parlament, snimiti 'selfie' i poručiti: Sad je 11 sati navečer, vidite dragi građani, ovako se brane hrvatski interesi. Ili kad se netko predstavlja da je posebni izvjestitelj o nečemu, a to nije. mnogo je teži rad EP-a nego što se to percepira, odgovorila je Dubravka Šuica na optužbe Pere Kovačevića.

- Što se tiče izlaska na parlamentarne izbore s nekim drugim strankama - smatram da je dobro da se ide na način na koji je HDZ izašao na prošle izbore. Nisam da se radi blok i koalicija, nego da se u svakoj izbornoj jedinici sa strankama i pojedincima koji mogu pridonijeti - radi savez po izbornim jedinicama. Rezultati ovih izbora pokazuju da promjena u Hrvatskoj bez SDP-a - nema", rekao je Arsen Bauk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!