15:48 / 06.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Kovačević iznio obranu iz Remetinca putem videolinka

Arhiva (Igor Kralj/PIXSELL)

Arhiva (Igor Kralj/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Bivši direktor Janafa i drugoosumnjičeni u aferi Janaf Dragan Kovačević iznio je pred Uskokovim istražiteljima svoju obranu putem videolinka.
Bivši direktor Janafa i drugoosumnjičeni u aferi Janaf Dragan Kovačević iznio je pred Uskokovim istražiteljima svoju obranu putem videolinka, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.

➡️
Osumnjičenima za aferu Janaf produljen istražni zatvor   
➡️ Je li bilo zlouporabe vlasti u istrazi afere "Janaf"? 
➡️ 
DORH odgovorio na prozivanja o curenju informacija

Kovačević je iznio svoju obranu nakon proširenja istrage iz pritvora u Remetincu putem videolinka zbog epidemioloških preporuka. Rekao je da se ne smatra krivim. Njegovi branitelji iznošenje obrane pratili su u zgradi Uskoka.

U proširenju istrage Uskok tereti Kovačevića da je primio informaciju kako će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4,5 milijuna kuna kod Gorana Puklina koji tvrdi da je novac njegov. Nakon što je u istragu uključen Puklin, njegova supruga Mirela Alerić Puklin zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu.

Kovačeviću je produljen pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke do 16. prosinca kada bi sudac istrage trebao preispitati tu istražnu mjeru.

Iza rešeteka su ostali i prvoosumnjičeni vlasnik Eletrocentra Petek Krešo Petek, velikogorički gradonačelnik i saborski zastupnik HDZ-a Dražen Barišić te novogradiški gradonačelnik i SDP-ov zastupnik Vinko Grgić. Osim opasnosti od utjecaja na svedoke njima je istražni zatvor određen i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

U utorak je iz remetinečkog pritvora pušten Ljubomir Perušić, dok su iz Remetinca prošli tjedan, nakon što su i u odnosu na njih također ispitani predloženi svjedoci, pušteni Vlado Zorić, Damir Vrbanc i Vatroslav Sablić.

Grgić je prošli tjedan sam sebi pokušao olakšati situaciju pa je dao ostavku na mjesto gradonačelnika Nove Gradiške, čime bi kao osnova za istražni zatvor prestala vrijediti opasnost od ponavljanja djela. A to znači da bi iz Remetinca mogao izići baš kao i Kovačević, kada u odnosu na njih budu ispitani svi predloženi svjedoci.

Što se tiče Peteka i Barišića, dok su na funkcijama na kojima jesu, za sud postoji opasnost da će ponoviti djela za koja se sumnjiče. Drugim riječima, oni s obzirom na opasnost od ponavljanja djela, u Remetincu mogu ostati i kada svi svjedoci u odnosu na njih budu ispitani.

Uskok sumnja da je bivši direktor Janafa Kovačević primio mito od prvookrivljenog Peteka koji je navodo podmićivao i Barišića te Grgića kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Uskok je pokrenuo istragu protiv ukupno 14 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje, zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganje u tim nedjelima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!