08:06 / 13.02.2019.

Autor: HRT

Kovačević: Neki osuđuju Tajanijevu izjavu, a svoje probleme toleriraju

-

-

Foto: - / -

Kovačević je objasnio da bi se teoretski mogao tražiti opoziv predsjednika EP-a, no za to je nužan velik broj zastupnika parlamenta pa su izgledi da se to dogodi zapravo vrlo mali.
Osude na govor čelnika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji pljuštale su jučer cijeli dan. Tajani je rekao da mu je žao ako su njegovu izjavu neki protumačili kao iskaz teritorijalnih pretenzija.

Bivši diplomat i publicist Božo Kovačević smatra da je Tajanijeva izjava pokušaj dodvoravanja biračima desnog političkog spektra, što pokazuje do koje mjere je europska politika u krizi, budući da je Tajani predsjednik Europskog parlamenta i morao bi nastojati u svakom nastupu ostati dosljedan europskim vrijednostima.

- Ako čelnik Europskog parlamenta iznosi stajališta koja se mogu protumačiti kao povijesni revizionizam, postavlja se pitanje vjerodostojnosti europskih institucija - ocijenio je Kovačević.

Činjenica da su se hrvatski i slovenski pučani složili i poslali zajedničko protestno pismo je načelno dobra, ali Kovačević smatra kako i njima netko treći bi mogao uputiti po koje pitanje:

- Recimo ako Slovenija osuđuje svaku teritorijalnu pretenziju, kako to da je Sveta Gera pod upravom Slovenije premda nedvojbeno pripada Hrvatskoj. Ako pak je riječ o politici HDZ-a, neki u BiH bi mogli neke od političkih izjava i poteza protumačiti  kao posezanje za teritorijem BiH. Slučaj s Tajanijem bi mogao biti dobra pouka svima onima koji vide problem kod drugih, a kod sebe ga toleriraju - poručuje Kovačević.

Odgovarajući na pitanje kako je državni vrh reagirao na izjavu, Kovačević je odgovorio da premijer 'kao da je bio zbunjen'.

- To zapravo i ne iznenađuje s obzirom na njegovo dugogodišnje ne samo poznanstvo no i prijateljstvo s Tajanijem. Premijer se legitimira kao Europljanin s jakim vezama u Europskoj pučkoj stranci i sad se dogodi da predsjednik parlamenta iz te stranke iskaže nešto što se u najmanju ruku može smatrati nesmotrenim, a za neki izoštreniji politički senzibilitet i antieuropska izjava.

Što se tiče eventualnih posljedica za Tajanija, Kovačević je objasnio da bi se teoretski mogao tražiti opoziv predsjednika EP-a, no za to je nužan velik broj zastupnika parlamenta pa su izgledi da se to dogodi zapravo vrlo mali.

- Ove godine su izbori, to bi za Europsku pučku stranku bio politički udarac kakav si neće dopustiti, a i bilo bi iracionalno. Politički duhovi su se uzbudili, nadam se da će svi iz toga izvući pouku. Tajaniju je uzdrman autoritet samom činjenicom da su zastupnici prosvjedovali - napomenuo je Kovačević. Kako vidite budućnost Europske unije? Je li Unija u krizi nakon Brexita, te nakon što sve više stranaka koje zagovaraju izlazak iz Unije imaju sve veću potporu birača? Božo Kovačević se osvrnuo i na pitanje o budućnosti Europske unije. Vidljivo je, kaže, da EU ne može postići suglasnost o mnogim pitanjima - od vanjske politike, preko energetske pa do obrambene. Nema suglasnost ni i o migrantskoj politici.

- Sve ankete pokazuju porast utjecaja euroskeptičnih ili radikalno desnih stranaka, sve se to naziva desnim populizmom i može ugroziti perspektive za daljnji razvoj Europske unije. Brexit je također uzdrmao Europsku uniju, dva nosiva stupa EU-a - Francuska i Njemačka također su uzdrmana, popularnost predsjednika Macrona je ugrožena, politička pozicija kancelarke Merkel koja je godinama personifikacija Europske unije isto je dovedena u pitanje i mogla bi biti još više oslabljena ako na nekim pokrajinskim izborima njezina stranka CDU izgubi većinu i prevladaju neke radikalno desne stranke. To bi moglo dovesti u pitanje njezinu poziciju kao kancelarke, ali za Europu bi moglo imati i vidljive posljedice - upozorava Kovačević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!