Kozarić: Sutra ili prekosutra - s kišom moguć i saharski pijesak

09:06 / 08.01.2018.

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Meteorolog Kozarić izjavio je u HRT-ovom Studiju 4 da su toplije temperature u Hrvatskoj posljedica i planetarnih valova.
Meteorolog Tomislav Kozarić potvrdio je u HRT-ovom Studiju 4 da je 18°C jučer izmjereno u Zemuniku, a u Zagrebu 17°C. Za Zagreb je to najtopliji blagdan Sveta tri kralja otkad postoje mjerenja, dodao je Kozarić. Ovo je zaista razdoblje proljetnog vremena pa su počele i visibabe i tratinčice cvasti. Zanimljivo je i stoga što se radi o dobu u kojem, statistički, inače ulazimo u najhladniji dio godine, kazao je Kozarić. 

Radi se o ekstremnom vremenu, ali za razliku od drugih dijelova u svijetu nema nekih posljedica. Vjerojatno ljudima smeta južina, iznadprosječna toplina, lakše se prehlade, ali daleko je to od ekstrema koji bi imao veće posljedice. Najveći problemi zimi su oni hladni ekstremi, a ljeti oni vrući
, dodao je.

Osvrćući se na zabilježene vrućine u Australiji, blizu 50°C, Kozarić je kazao kako je činjenica da je Australija kontinent koji je u ovo doba podložan vrućinama. U Australiji je sada ljeto. To isto treba uzeti u obzir, dodaje Kozarić i podsjeća da je Australija i 2013. i 2014. imala temperature do 50°C.

Urednika i voditelja Petra Vlahova zanimalo je i što je ciklonska bomba. Kozarić je pak kazao da je riječ o brzoj ciklogenezi, odnosno radi se o tome da nastane jako brzo duboka ciklona. Naprave se velike razlike u tlaku, povlači se vrlo hladan zrak preko Kanade i polarnih područja. To vrijeme se onda u roku od nekoliko dana drastično promijeni, kazao je meteorolog i naglasio da se u nazivu koristi  termin "bomba" jer ima mnogo energije. Ta je energija akumulirana klimatskim promjenama, globalnim zatopljenjem, pojasnio je. 

Kozarić je spomenuo i planetarne valove koji, kako kaže, upravljaju prizemnom situacijom. Posljedica tog planetarnog vala je što je kod nas toplije i u sjevernoj Europi hladnije. Kod nas je zbog posljedica tog vala bila ciklonalna aktivnost nad sjeverom i srednjom Europom. Tako je došlo do poplava u Njemačkoj i toplog vremena kod nas, rekao je Kozarić.

Odgovarajući na pitanje je li bi idućih dana u Hrvatsku s kišom mogao doći saharski pijesak, Kozarić je to potvrdio. Nad Španjolskom se stvorila ciklona i ušla u zapadno sredozemlje. Tamo je pao snijeg i to nije ništa neobično. Iako je Španjolska mediteranska država ona ima dosta visoku nadmorsku visinu pa onda snijeg nije neobična pojava u unutrašnjosti države, napominje Kozarić, ali dodaje da ciklona s juga vuče topao zrak. Vuče ga preko sjeverne Afrike. I onda saharski pijesak ulazi u zračnu masu te bi ga onda mogli vidjeti sutra ili prekosutra kada će biti kiše, izjavio je meteorolog. 

Idućih dana ćemo odmoriti ipak od ove topline, rekao je. Još je i danas jako olujno jugo. Ono je i sutra. Ali potkraj dana sutra dolazi ciklona koja bi trebala donijeti i saharski pijesak. Ona će se premjestiti preko nas i onda će od četvrtka početi pritjecati nešto hladniji zrak. Temperatura će se spustiti, ali će se zapravo približiti vrijednostima koje su normalnije za ovo doba godine, no ipak će biti nešto toplije, rekao je među ostalim meteorolog Kozarić za Studio 4.            
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!