Kozlevac o umaškom Domu: Situacija pod kontrolom

12.07.2020.

10:50

Autor: Hina/HRT

default error photo
Kozlevac je pozvao građane i turiste na odgovorno ponašanje radi prevencije pojave i širenja zaraze.
Porast broja novozaraženih u Istarskoj županiji, potvrđeno je 16 slučajeva. Tri zaražena bila su u kontaktu s otprije pozitivnom osobom, dvoje se zarazilo kada su stigli na pregled u Hitnu službu pulske Opće bolnice, a 11 zaraženih je u Domu za starije i nemoćne u Umagu.

Načelnik Stožera istarske županije Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije za Podnevnik dnevnik HTV-a izjavio je kako se u domu nalazi oko 90 štićenika i preko 50 pripadnika osoblja.

- Epidemiolozi su jučer cijeli dan uzimali briseve. Brisevi su uzeti svima, osim nekoliko djelatnika koji nisu bili tu, i jutros je stanje takvo da imamo šest pozitivnih štićenika i pet članova osoblja. U tijeku je medicinsko zbrinjavanje, poduzimanje svih tehničkih mjera koje sada treba poduzeti. Upravo ćemo sada imati još jedan sastanak gdje razmatramo što još sve treba napraviti, ali situacija je apsolutno pod kontrolom i mi ćemo vrlo brzo imati čistu situaciju. Za pretpostaviti je da će se još koji pozitivni javiti ove dane, zavisi o inkubaciji, kazao je. Riječ je o Domu za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" u Umagu, izvijestio je jutros županijski Stožer civilne zaštite.

- Tijekom protekla 24 sata, uzorkovanjem na terenu i u pulskoj Općoj bolnici uzeto je 211 uzoraka briseva te je ispitivanjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije potvrđeno šesnaest pozitivnih - rekao je načelnik Stožera Civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Dodao je da se kod tri osobe radi o kontaktu s već pozitivnom osobom, dvije su osobe pregledane na odjelu Hitnog bolničkog prijema pulske Opće bolnice radi osnovne bolesti te je protokolarnom obradom potvrđen pozitivan bris na COVID-19 dok je u Domu za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" u Umagu, potvrđeno jedanaest pozitivnih briseva - šest je štićenika, a pet djelatnika.

Neslužbeno se doznaje kako je među novozaraženim i jedna trudnica iz okolice Pule.

- Provode se sve protuepidemijske mjere i obavljaju dodatna uzorkovanja. Epidemiološka obrada je u tijeku, kao i dekontaminacija prostora dok se zdravstvene usluge u Općoj bolnici Pula pružaju redovno - ustvrdio je načelnik Kozlevac dodavši kako je trenutno u Istri u samoizolaciji više d 150 osoba.

U bolnici je do danas hospitalizirano 30 zaraženih osoba.

Kozlevac je pozvao građane i turiste na odgovorno ponašanje radi prevencije pojave i širenja zaraze.

- To se posebno odnosi na mjere držanja fizičkog razmaka, osobne higijene i higijene prostora, nošenja maski u zatvorenim prostorima i svugdje gdje nije moguće izbjeći bliski kontakt - poručio je Dino Kozlevac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!